Dodaj do ulubionych

Jaki ryż do risotto?

11.10.09, 15:49
Z tego co słyszałam/czytałam do risotto powinno się używać ryżu arborio. Czy
da się je zrobić, i z jakimi rezultatami, z ryżu białego?
--
Kuchenni Debiutanci
Edytor zaawansowany
  • 11.10.09, 17:04
    zrobić się da, ale nie będzie to idealne risotto. A arborio kupisz w
    marketach bezproblemowo.
    --
    Kryminały i sensacje
  • 23.10.09, 17:05
    Moim zdaniem tylko ryż arborio, oczywiście można próbować z innego
    ryżu, ale nie sądzę, że osiągniesz dobry efekt. Mój przepis na
    risotto: www.wusia.pl/?p=133. Polecam.
  • 08.11.09, 00:36
    Widziałam w Realu , był w woreczkach tylko.
    --
    Babski Świat
  • 24.03.10, 22:57
    Witam,
    arborio się rozkleja jak trzeba w risotto, ale nie może być w woreczkach
    dlatego, że ristto się miesza łychą podczas gotowania.

    Podstawowa baza na risotto na około dwie osoby:
    - ryżu arborio około 250 gr czyli z pół paczki (najtańsze z Carrefoura za 6 zł
    daje radę),
    - masła kilka dużych łyżek, kapka oliwy.
    - cebula w kostkę lub por w talarki,
    - z pół szklanki lub trochę więcej wina białego wytrawnego,
    - bulion (najlepiej wywar w warzyw, ale w ostateczności może być bleee... kostka
    warzywna, ale też zwykła woda daje radę),
    - liście laurowe ze dwa, może być troszkę gałki muszkatołowej (czyli mała kupka
    na końcu noża),
    - starty parmezan lub inny twardy włoski ser w ilościach dowolnych - zwyczajny
    polski żółty ser zrobi z potrawy gluta - też będzie smaczne, ale nie o to chodzi.

    Wykonanie to około 30 minut. W tym czasie na kapce oliwy (w żadnym razie nie
    olej czy margaryna, jeśli nie masz oliwy, to weź masło) szklisz cebulę, wrzucasz
    listki laurowe, jak się trochę zeszkli wrzucasz ryż, cały czas mieszasz i
    dodajesz masła - niech ryż pije tłuszcz i sok z cebuli. Jak ryż nie ma już co
    pić, to dolewasz wino - ryż syczy i pije wino, a ty powoli mieszasz. Jak ryż
    wchłonie, polewasz go gorącym bulionem lub gorącą wodą, trochę solisz. Niektórzy
    polewają mocno podgrzanym, ale nie zagotowanym winem z bulionem.
    Niech ryż pije, rośnie i się gotuje, mieszaj aby nie przywarł do garnka, możesz
    dodawać kapkę masła. Po około 15 minutach przykręć ogień, zakryj garnek, niech
    dochodzi. Cały czas uważaj, żeby się nie przypaliło - jeśli ryż twardy, dodawaj
    cieszy, mieszaj.
    Na tym etapie zwykle dodaje się "wsady" - cukinię w plasterki lub kawałki
    łososia, lub grzyby, lub suszone pomidorki, lub groszek i warzywa - zależy od
    fazy i przepisu.
    Pod sam koniec, kiedy ryż już jest "al dente" dodaj trochę parmezanu - gałki
    muszkatołowej.
    Podawać natychmiast i zjadać. Można odgrzać następnego dnia - wtedy na patelnię
    nalewany trochę wody i na nią risotto, mieszamy aż będzie ciepłe.



Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.