Dodaj do ulubionych

ciecierzyca - używacie w kuchni?

28.11.14, 18:11
Ostatnio coraz częściej słyszę o ciecierzycy, a to w tv śniadaniowej, a to w programach o gotowaniu. Używaliście jej kiedyś do czegoś? Macie moze jakieś wypróbowane przepisy?
Edytor zaawansowany
  • 20.12.14, 12:44
    Ostatnio z rozpędu kupiłam cieciorkę, to chyba nie to samo ale w googlu widzę, że wygląda podobnie. Dodałam do 'sałatki resztkowej' czyli tego co zostało w garach po obiedzie i co znalazłam w lodówce: ugotowane ziemnaki, ugotowana marchewka, czerwona papryka, zielone oliwki i jakaś resztka ugotowanej kaszy. Wymieszałam z majonezem i nawet niczym nie doprawiałam. Dobre było, sycące, nadawałoby się bardziej na obiad niż kolację.

    I jeszcze jedna rzecz wyczytana w książce kucharskiej: żeby się nie zagazować po spożyciu roślin strączkowych należy nasiona moczyć przez 12h i koniecznie potem zmienić wodę. Gotować mocno przez pierwsze 10min, potem zmniejszyć ogień i częściowo przykryć. Ja przygotowałam ją w ten sposób i potem gotowałam jakieś 1,5h. Późniejszych fektów zapachowo-dźwiękowych nie było :-)
  • 20.12.14, 12:45
    *efektów oczywiście
  • 06.02.15, 14:13
    No właśnie ja też ostatnio na każdym kroku słyszę o ciecierzycy, tylko do czego ją dodawać?
    Pomysł z sałatką ciekawy, na pewno wykorzystam :)
    --
    Mój blog handmade
    www.scrapina-handmade.blogspot.com
  • 13.03.15, 07:35
    Drobną ciecierzycę można stosować jak fasolę czy groch do zupy.
    Poza tym ona sama w sobie jest bardzo smaczna. Można z niej robić pasztety, farsz do pierogów czy naleśników, dodawać do sałatek. Dobry jest gulasz z ciecierzycy.
    --
    [img]http://i35.tinypic.com/34s16qx.jpg[/img]
    Właściciele jamników dzielą się na dwie kategorie. Jedna to ci, którzy śpią z psem. Druga to ci, którzy się do tego nie przyznają.
  • 18.08.16, 15:25
    albo hummus, ale to lepiej z gotowanej niż puszkowej <3
  • 24.10.16, 13:34
    No nie wiem.. ja fanką ciecierzycy nie jestem, dla mnie jest zbyt mdła i mało wyrazista. Ale może to kwestia dobrania dobrych przypraw?
  • 19.05.17, 11:37
    ja robię w domu z ciecierzycy humus z dodatkiem pasty tahini olympos plus inne dodtaki i robie z nimi paste do smarowania pieczywa.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.