Dodaj do ulubionych

patelnie stalowe

11.05.12, 22:09
Witam wszystkich,

Chciałbym podzielić się moją opinią na temat patelni stalowych. Kupiłem ostatnio patelnię firmy Lagostina w sklepie www.kuchniaiq.pl.
Szczerze mówiąc miałem obawy bo tania nie była ( chociaż plusem jest 25 lat gwarancji producenta)
Niemniej jednak - jest REWELACYJNA. Ciężka z 5 warstwowym dnem. Mięso smażone na tej patelni jest absolutnie nie do zrobienia na teflonie czy ceramice.
Moje obawy co do przywierania rozwiały się po pierwszym użyciu ale warto pamiętać o kilku zasadach.
Patelnię trzeba mocno rozgrzać. Następnie polać oliwą ( sugeruję dobrą, dzięki temu mięso ładnie pachnie). Mięso położone na patelni w pierwszej chwili delikatnie przywiera po czym odskakuje pozostając fantastycznie zarumienione :-). Przewracamy - druga strona jw. i karkóweczka palce lizać.

Na patelni zostają ślady, które ustępują pod strumieniem ciepłej wody - żadnego skrobania, szorowania etc.

Naprawdę polecam - Lagostina ze sklepu www.kuchniaiq.pl . Teraz zastanawiam się nad garnkami - wyglądają naprawdę dobrze

Może macie jakieś ciekawe spostrzeżenia odnośnie gotowania na "prawdziwych" patelniach ?

Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • denia-1 02.05.13, 21:30
    No cóż świetne stwierdzenie "prawdziwe patelnie". Ale mam podobne zdanie - jakoś jajecznica nigdy mi nie smakowała tak jak kiedyś w domu - do czasu kiedy u teściowej robiłem sobie jajecznicę i jedyną patelnię jaka była wolna to stalowa. Smak jajecznicy jak za starych dobrych czasów. Dlatego teraz też wracam do stalowych, zwykłych, prawdziwych
    --
    Doskonałe akcesoria kuchenne do każdej kuchni

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka