Dodaj do ulubionych

Początek ciąży - i wyniki

21.01.10, 17:47
Dziewczyny - kilka miesiecy temu poroniłam, od tego czasu jestem po opieką
endokrynologa. Aktualnie zazywam Euthyrox N50
Kilka dni temu zrobilam test - wyszedł pozytywny - w slad za tym zrobilam
wszystkie badania - oto one:
TSH: 2,76 (0,27-4,20)
FT3: 3,02 (2,50-4,30) - 29%
FT4: 1,52 (0,93-1,7) - 76%

Zbadałam także żelazo i ferrytyne:
Żelazo: 20,6 (6,6 - 28)
Ferrytyna: 19,77 (15 - 150)

co myslicie??
Te wyniki chyba nie są najlepsze...
Edytor zaawansowany
  • harmoniak 21.01.10, 18:37
    Test ciążowy?

    Jak długo bierzesz dawkę 50?

    Ferrytyna jest do podniesienia preparatem żelaza na receptę.
    --
    pozdrawiam, Harmoniak

    Hashimoto+niedoczynność od 2008. Biorę Novo.
    Przewodnik po forum
    Przelicz wyniki na %
    Test na niedoczynność
  • margolinas1 21.01.10, 19:14
    Tak tak - test ciążowy smile
    Dawkę 50 biorę od końca grudnia - wczesniej brałam dawkę 25.
    Do tej pory wspomagalam sie preparatem "Biofer" bez recepty, ale moze jutro
    poprosze lekarza, zeby mi cos przepisał dobrego.
    Czy takie preparaty mozna brac w ciązy?
    Mozecie polecic jakis skuteczny specyfik?
  • harmoniak 21.01.10, 19:20
    FT3 masz bardzo niefajne i jest dużo mniejsze od FT4.

    Co do żelaza to forum.gazeta.pl/forum/w,94641,106004249,106004249,Jaki_najlepszy_preparat_do_uzupelnienia_zelaza.html

    Zapytaj lekarza jak to jest, czy w ciąży można brać żelazo. Z tego co pamiętam dziewczyny z forum Hashimoto brały.
    --
    pozdrawiam, Harmoniak

    Hashimoto+niedoczynność od 2008. Biorę Novo.
    Przewodnik po forumPrzelicz wyniki na %Test na niedoczynność
  • margolinas1 01.02.10, 17:39
    Zrobiłam dziś badania (lekarz kazal teraz kontrolować tarczyce co 2 tyg):
    TSH: 1,11 (0,27-4,20)

    FT3: 3,61 (2,50-4,30) - 62%
    FT4: 1,71 (0,93-1,70) - 101%

    FT4 ponad normę...
    Biorę raz dziennie żelazo (Surbifer Durules).
    Co myslicie??
  • djpa 01.02.10, 19:29
    Tu piszą, że

    Leczenie niedoczynności tarczycy w ciąży można rozpoczynać od większych dawek
    tyroksyny z uwagi na dużą pojemność białek wiążących hormony tarczycy w surowicy
    matki. Dawka powinna być tak dobrana, aby poziom tyroksyny w surowicy utrzymać
    na górnej granicy normy dla kobiet nie ciężarnych lub nieznacznie powyżej niej,
    a stężenie TSH w przedziale normy, najlepiej poniżej 2 mIU/l (4,5,18,47).


    To jest stąd

    www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?indeks=8&indeks_art=163


    Zwiększyłaś dawkę?
    --
    Hashi od prawie 13 lat.
  • margolinas1 15.02.10, 17:49
    Dziewczyny - cały czas biorę dawke Euthyroxu 62,5.
    jestem teraz w 8 tyg ciąży - i dzis rano zrobilam badania - oto wyniki:

    TSH - 1,25 (0,27-4,20)
    FT3 - 3,02 (2,50-4,30) - 29%
    FT4 - 1,52 (0,93-1,7) - 76%

    Troche duzy rozrzut - prawda??

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.