• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Czy możecie mi pomóc co się dzieje ze mną?

  • 10.03.10, 15:07
    Co myslicie o moich wynikach tsh 16,45 podawana norma to 2,27-4,2
    FT4 10,87 podawana norma 12-22, FT3 4,45 podawana norma to 3,1-6,8
    Po przeliczeniu procentowym FT4 -11,30, FT3 36,49. Anty TPO 650
    norma > 34 Jestem przerażona. Leczyłam sie od dziecka ale tylko
    doraźnie zazywałam leki w każdym razie nie systematycznie, nie
    chodziłam też systematycznie do lekarza. Miałam probelemy z zajściem
    w ciąży. Zawsze wyniki miałam w normie. W poniedziałek jestm
    umówiona do endo. Strasznie stronię od lekarzy dlatego że mam
    nerwicę. Wizy źle na mnie wpływają. Wyczytałm gdzieś, że powinnam
    selen jeść. Byłam u ogólnego lekarza, zaleciła mi przyjmowanie 50
    eutyrox ale stopniowo tak aż dajdę do 50. Chciałbym starać się
    jeszcze o dziecko ale chyba nie bardzo mam co marzyć.
    Edytor zaawansowany
    • 10.03.10, 15:15
      Witaj!

      Wszystko będzie dobrze!
      Masz niedoczynność tarczycy spowodowaną procesem autoimmunologicznym, czyli tzw. chorobą Hashimoto.

      Niedoczynność może doprowadzić do niepłodności.

      Pocieszę Cię, że nerwica, o której piszesz, może być spowodowana brakami hormonów tarczycy. Warto też zbadać ferrytynę (zamiast żelaza!)-- niedobór żelaza może dawać objawy 'psychiczne'.

      Dawka 50 na początek jest OK.

      Badaj ft4 i ft3, rób regularnie badania i wszystko powinno być spoko, także w kontekście ciąży!

      Selen zostaw na później.
      --
      pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
      •• Przewodnik po forum
      •• test na niedoczynność
      • 10.03.10, 15:34
        Skaczę po forum łakne wiedzę jak oszalała. Widzę, że jakaś osoba w
        podobnej sytuacji dostała dodatkowy lek zobaczymy co mój endo na to.
        Nikt nigdy też nie proponował mi leków na uspokojenie serca.(czasem
        miewam nierówne bicie serca) zauważyła, że ze zbliżającą się wiosną
        czuję się fatanie. Chyba teqarz nie bardzo moge zajść w ciążę.
        Odczuwam dziwny ból jajników przy takim tsh. Nie wiem czy to ma coś
        wspólnego ze soba ale wydaje mi się, że tak.
        • 10.03.10, 15:49
          pikanie serca to może być brak ferrytyny - sprawdź to. I nie martw się, sporo z
          nas ma nerwicę, depresję ataki paniki i okazuje się, że wszystkiemu winna jest
          tarczyca. masz już trop - szukaj teraz dobrego endo!
          --
          pozdrawiam
          Stapelia
          www.chorobytarczycy.eu
          • 11.03.10, 17:54
            Sprawdzę ferrytynę w przyszłym tygodniu. Teraz po stosowaniu eutyrox
            (od 2 tygodni najpierw 12,5 później 25 a teraz 50) zaczynam źle się
            czuć. Nie wim, czy to normalne? Tarczyca mnie jakośc dziwnie zaczyna
            piec. Czy to wynik tego , że dostarczyłam tyroksynę? Stosuję leki
            zgodnie z tym co zaleciła lekarz rodzinna.
            • 11.03.10, 20:05
              Może za szybko wprowadziłaś Euthyrox. Niektóre osoby (w tym ja)muszą
              wprowadzać hormon w mniejszych dawkach co kilka dni, u mnie to jest
              6,25mcg co 5,6 dni. Może zejdź do dawki 25 na kilka dni, potem podnoś
              o 6,25 aż do 50 i zobaczysz czy czujesz sie lepiej.
              --
              Już marzec i za chwilę będzie wiosna...
              Hashimoto VIII/2008
              Niedoczynność sad od zawsze
              • 11.03.10, 20:07
                Ja też nie najlepiej znoszę zwiększanie dawki. Może spróbuj zrobić tak, jak
                radzi Szafirowa Burza.
                • 11.03.10, 20:40
                  Dziękuję za radę. Faktycznie obniżę dawkę i po mału zwiększę ją.
                  Wcześniej nie odczuwałąm czegoś takiego przy stosowaniu eutyroksu.
                  Może dlatego, że byłam młodsza. Teraz jak zaczynam brać hormon
                  dziwnie się czuję, mrowinie w nogach, stany lękowe. Nawet ze złymi
                  wynikami czułam się lepiejtzn jak TSH było wysokie.
                  • 21.03.10, 12:44
                    Słoneczko wygląda a u mnie hormony wariują. Znów trzeba się
                    przyzwyczaić organizm, że to już wiosna. Ja bardzo reaguję na zminay
                    pogody. Jutro zrobię powrórkę badań zobaczymy jak wyniki się
                    zmianiają. A dużo czytała na temat diety. Doszłam do wniosku, że
                    spróbuję z bezgutynową dietą. Jeśli tylko może to poprawić
                    samopoczucie... Spirulinę swego czasu jadłam ale wyczytałam, że
                    osoby w chorą tarczycą nie powinny stosować. Co sądzicie o tym?
                    • 21.03.10, 13:19
                      Za to możemy chlorellę, to alga słodkowodna smile
                      --
                      Pozdrawiam, junkersica.
                      Do 9 kwietnia pojawią się pierwsze liście na drzewach smile.
                    • 22.03.10, 09:21
                      Dieta BG to duży wysiłek. Poczekałabym na unormowanie hormonów tarczycy.
                      Osobiście polecam picie soków warzywnych i owocowych smile

                      11/03 pisałaś, że sprawdzisz ferrytynę. Masz wynik?
                      --
                      pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
                      •• Przewodnik po forum
                      •• test na niedoczynność
                      • 27.03.10, 08:53
                        Witajcie. Nie pisałam bo powiem szczerze, że miałam troszke spraw na
                        głowie. Miałam obrone pracy! Troszkę dodatkowego stresu ale jestem
                        zadowolona. Co do ferytyny to wynik kiepski poniej normy 15. Żelazo
                        11,1 tez kiepsko. Lekarka przepisała mi żelazo. Tardyferon Fol
                        wyczytałam gdzies jednak, że akurat ten specyfik dobrze się nie
                        wchałania. Jakie więc żelazo powinnam przyjmować? Co do soków to
                        dość duzo piję naturalnych soków trzeba tylko z grejfrutem uważać bo
                        mozna organizm zakwasić. Co do warzywnych soków to mam opory nie
                        smakuja mi zupełnie.
                        • 27.03.10, 08:58
                          Gratuluje obrony!
                          Polecam Ci sorbifer dulures. W ciągu miesiąca moja ferrytyna podniosła się z 9 na 21 smile
                          A próbowałaś robić własne soki warzywne? Jeśli nie, poczytaj wąstek o sokach:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,108690231,108690231,S_Cabot_Swieze_soki_z_warzyw_i_owocow_moga_.html
                          --
                          Pozdrawiam, junkersica.
                          Do 9 kwietnia pojawią się pierwsze liście na drzewach smile.
                          • 27.03.10, 10:46
                            Soki warzywne mogą być rzeczywiście obrzydliwe (nie polecam soku z: awokado,
                            ogórka i czosnku...).

                            Polecam jednak soki warzywno-owocowe. Ostatnio piję taki sok:
                            seler naciowy + ogórek + marchew + ananas + imbir = pychota smile

                            Książka Cabot zawiera wiele różnych ciekawych przepisów, polecam.


                            I gratuluję obrony, oczywiście.
                            --
                            pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
                            •• Przewodnik po forum
                            •• test na niedoczynność
                            • 28.03.10, 21:28
                              Dziękuję za gratulacje!!!
                              harmoniak -bardzo ciekawy zestaw zwłaszcza że imbir jest. Jutro
                              zakupię produkty i sprawdzę jak mi taki zestaw spasuje. Na pewno
                              napisze o efekcie mojego podniebienia.
                              Pozdrawiam
                              • 28.03.10, 22:50
                                Hej!
                                Skoro jesteś taka chętna, to może podam dokładniejszy przepis, cobyś się nie
                                rozczarowała smile

                                Sok jest na fibromialgię: zmniejsza kwasowość w mięśniach i stawach.

                                3 plastry ananasa
                                1 marchew
                                3 łodygi selera naciowego
                                1/2 ogórka
                                5mm świeżego korzenia imbiru.

                                Wycisnąć sok.

                                Ja używam blendera.

                                Smacznego smile
                                --
                                pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
                                •• Przewodnik po forum
                                •• test na niedoczynność
                                • 30.03.10, 08:04
                                  dziękuję za przepis. Pierwszy sok zrobiłam na oko jak mnie fantazja
                                  poniosła i wyszedł dobrze. Teraz sprubuje twojego przepisu.
                                  pozdrawiam
                                  • 30.03.10, 10:40
                                    Zajrzyj też tu:
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,94641,108680471,108680471,ZDROWIE_W_PRZEPISACH.html
                                    i tu:
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,94641,108690231,108690231,S_Cabot_Swieze_soki_z_warzyw_i_owocow_moga_.html
                                    smile
                                    --
                                    pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
                                    •• Przewodnik po forum
                                    •• test na niedoczynność
                                    • 30.03.10, 20:21
                                      Wyniki :
                                      Anty tpo 1950 norma 12
                                      witamina B 12 628 norma od 130-635

                                      Zastanawiam się skąd ta górna granica B12. W sumie duzo owoców jem
                                      ale żeby az tak zawyżyło witamine hmmm. Co do Anty TPO to wiem, że
                                      ono skacze ale szczerze powiem że rok temu miałam około 200. Teraz
                                      zaczynam się martwić. Mam nadzieję, że niepotrzebnie. Co do TSH to
                                      skoczyło z 10 do 14. Chyba powinnam dodać eutyroksu. Nadal jestm na
                                      50 bo pomalu zwiększam do 75 ( taka jest moja dawka zalecana) Co
                                      myślicie. Bardzo dziekuję za przepisy.
                                      • 31.03.10, 10:42
                                        B12 możesz się tylko cieszyć. Jej źródłem są tylko pokarmy mięsne, więc owoce nie mają tu nic do rzeczy smile

                                        Przeciwciałami się nie martw. Tak jak napisałaś, skaczą. Możesz sobie pomóc ograniczeniem stresu i dużą ilością snu.

                                        Co do dawki, to moim zdaniem mogłabyś brać nawet 100 -- TSH masz dość wysokie. Zwiększaj więc powoli. Bardzo często jest tak, że im większa niedoczynność, tym wolniej trzeba zwiększać dawkę, żeby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji. Na początek może być do 75, potem można ponowić badania.

                                        Jak wygląda Twój kontakt z endo? Kiedy masz następną wizytę?

                                        Przy takich wynikach możesz być z siebie bardzo dumna, że się obroniłaś. smile
                                        --
                                        pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
                                        •• Przewodnik po forum
                                        •• test na niedoczynność
                                        • 31.03.10, 21:02
                                          W połowie kwietnia idę do lekarza. Dochodzę po mału do 75. Jutro
                                          biorę 62,5.
                                          Odebrałam następne wyniki na które czaekałam i zupełnie nie
                                          rozmumiem TRAB-u
                                          FT3 5,01 (3,1-6,8) , FT4 13,20(12-22)
                                          Wynik ujemny 0,32 IU/I <1,8
                                          wybik watpliwy IU/I 1,8 -2
                                          Wynik dodatni IU/I >2,0
                                          Co więc oznacza mój wynik 0,32?
                                          • 31.03.10, 21:08
                                            Ewidentnie ujemny smile
                                            --
                                            Pozdrawiam, junkersica.

                                            Do 9 kwietnia pojawią się pierwsze liście na drzewach smile.
                                            • 06.04.10, 19:55
                                              Ulżyło mi bardzo, że wynik ujemny. Od pewnego czasu odczuwam dziwne
                                              trzaski w kościach. Jakbym cała skrzypiała.Plece, nogi skrzypią.
                                              jakbym smarowania nie miała. Coś takiego już miałam później ustepiło
                                              ale teraz zaczynam się martwić czy nie powinnam czegoś suplementować.
                                              • 31.12.10, 09:25
                                                Moje nowe wyniki TSH 0,92
                                                Ft4 1,25 -41 % norma 0,93 -1,70
                                                Ft3 4,43 - 91% norma 2-4,40
                                                Anty TPO 170,3 <34
                                                Zbadałam hormony tylko bo samopoczucie się pogorszyło. Odczuwam dfziwne gazowanie krwi. Jakby krew miała gaz. Zawsze jak tak mam okazuje się, że mam za dużo hormonu i wpadam w nadczynność. Bardzo proszę o zerknięcie na wyniki. Czy powinnam obniżyć hormon? W tej chwili zażywam euthyrox 75. Zauważyłam złą p[rzemianę hormonów. Być może to wynik xmniejszenia fawki selenu.
                                                • 31.12.10, 09:47
                                                  Netrobi,
                                                  Sprawdź wyniki i procenty, bo się nie zgadzają przy fT3. Przy okazji fT4 sprawdź, czy dobrze wpisane i obliczone.
                                                  • 31.12.10, 10:11
                                                    fakt FT4 - 42%
                                                    FT3 --97%

                                                    Dziękuję za uwagę.
                                                  • 31.12.10, 10:20
                                                    A dokładniej:
                                                    FT4 41.56% [ wynik 1.25, norma (0.93 - 1.7)]

                                                    FT3 101.25% [ wynik 4.43, norma (2 - 4.4)]
                                                    --
                                                    Pozdrawiam, junkersica.
                                                  • 31.12.10, 15:59
                                                    Poradźcie o ile powinnam zwiększyć dawkę?
                                      • 05.01.11, 20:29
                                        witam. od miesiąca okazało się, że mam tarczycę tsh 13,2 nie wiem czy to dużo czy mało, przyjmuję 1 raz euthyrox, nie czyje się za dobrze serce mi wali jak oszalałe, jestem poddenerwowana, ręce mi cierpnął wogóle cała czuje się jak z waty. Zatyka mnie nie wiem co to może być czy to wszystko jest związane z tarczycą. Czy ktoś ma podobne objawy chodze od lekarza do lekarza i wszyscy mówią, że co tarczyca
                                        • 16.02.11, 21:23
                                          Witam. Do niedawna całkiem dobrze się czuła. Jednaj jakieś tydzień tyemu zaczeły się dziwne stany lękowe. Moje nowe wyniki:
                                          TSH 1,40 norma 0,27-4,2
                                          Ft4 1,23 norma od 0,93- 1,70 38%
                                          FT3 2,83 norma 2-4,4 34%

                                          Ferytyna 37,31 norma 30-400
                                          Witamina B12 708,6 norma 191-663

                                          Jestem na dawce 81 eutyroksu.
                                          Chyba z moją przemianą nie najlepiej doradźcie czo powinnam zrobić by lepiej się poczuć. Pozdawiam.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.