• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

ZDROWIE W PRZEPISACH Dodaj do ulubionych

  • 14.03.10, 11:58
    Jakby co, to Stapelia mi kazała smile
    Ale mi się taki wątek uśmiecha. Postarajmy się zamieszczać przepisy bezglutenowe, ale oczywiście każdą mąkę można zamienić na inną, to samo z cukrem - na stewię, ksylitol czy przynajmniej fruktozę smile
    No i przede wszystkim ZDROWE!
    I jeszcze - przetestowane na własnych żołądkach.

    --
    Pozdrawiam, junkersica smile
    Zaawansowany formularz
    • 14.03.10, 11:58
      • 14.03.10, 12:13
        -3 płaskie łyżeczki fruktozy (lub ksylitol, stewia - nie wiem ile)
        Z tego robimy cukier puder (bo podobno do sklepowego dodają gipsu)
        -1 obrana cytryna
        -500 ml wody źródlanej niegazowanej
        -pęczek natki pietruszki z łodyżkami.
        Cukier zmiksować na puder smile,dodać pietruszkę i cytrynę. Dolać wodę i jeszcze chwilę miksować. Przecedzić przez sitko (opcjonalnie). I pić smile
        To jest skład książkowy - dobry na candidę i żołądek smile
        Wczoraj jednak dodaliśmy ćwiartkę pomarańczy. A mnie w składzie zabrakło do smaku kiwi - dziś sprawdzę, czy dobrze myslę.
        --
        Pozdrawiam, junkersica smile
      • 14.03.10, 12:36
        mając jakiekolwiek urządzenie rozdrabniające możemy zrobić pyyszne smoothies.
        ja do blendera ładuję zwykle: banana, pomarańcze, kiwi, jabłko, cytrynę, nieco
        wody i miksuję. Wszystkie owoce obrane ze skórki i tyle. Pyszne, gęste,
        aromatyczne, zdrowe, naturalne.
        Tylko marchewki nie da się za bardzo zmiksować na papkę - a może się da?....
        --
        pozdrawiam
        Stapelia
        www.chorobytarczycy.eu
      • 14.03.10, 15:14
        Soki, a raczej smoothies -- czyli rozcieńczone przeciery w konsystencji odpowiedniej do picia -- przyrządzam za pomocą BLENDERA (firma Braun). Oprócz urządzenia do miksowania w skład "blendera" wchodzą dwa pojemniki. W mniejszym można rozdrobnić nawet najtwardsze warzywa, typu marchewka, a także nasiona, typu pestki dyni. Duży pojemnik radzi sobie z miękkimi owocami.

        Urządzenie mam od dwóch tygodni i nie wiem, jak radziłam sobie bez niego smile Przyrządzam głównie soki warzywne, ze względu na niską zawartość cukru.


        Oprócz blendera, są na rynku inne urządzenia, w tym te, które wyciskają sok i gdzie miąższ jest traktowany jako odpad.
        --
        pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
        •• Przewodnik po forum
        •• test na niedoczynność
      • 14.03.10, 15:25
        Głównym składnikiem jest pomidor.

        PRZEPIS:
        1 pomidor
        1/4 papryki
        średnia marchewka
        natka pietruszki (można pominąć)
        woda do rozcieńczenia przecieru
        *ewentualnie: sól i pieprz do smaku (nie używam)
        *ewentualnie: pestki dyni lub inne

        Przygotowanie:
        Wszystko zmiksować w blenderze.

        Z podanych ilości powstaje ok 400 ml smoothie -- pitnego przecieru


        Bardzo lubię ten sok, bo działa na mnie pobudzająco i rozjaśnia mi umysł. Lepiej widzę.


        O składnikach -- na podstawie książki S. Cabot "Świeże soki..."

        Papryka:
        Witaminy B, dużo C, beta-karoten i kwas foliowy
        Minerały: potas, krzem, żelazo, wapń, fosfor i magnez
        Działanie: Oczyszcza jelita i wątrobę. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy poprawia krążenie i wzrok.

        Pomidor:
        Witaminy B, C i K
        Minerały: potas, wapń, żelazo, fosfor i jod. Karoteny, w tym likopen, zwalczają komórki rakowe.
        Działanie: oczyszcza wątrobę i drogi żółciowe. Zmniejsza infekcje. Obniża ciśnienie. Obniża poziom cholesterolu.

        Marchew:
        Witaminy B, C, D, E, K i beta-karoten
        Minerały: wapń, fosfor, chrom, magnez, potas, sód, jod, krzem, chlor i siarka
        Działanie: dba o oczy, oczyszcza wątrobę i inne.

        Pietruszka:
        Witaminy B, dużo C i kwas foliowy.
        Minerały: sód, wapń, potas, fosfor, miedź, mangan, dużo żelaza i chlorofilu.
        Działanie: oczyszcza wątrobę, nerki i krwiobieg. Pomaga przy zapaleniu stawów i infekcjach układu moczowego. Wpływa na zdrowie naczyń krwionośnych i oczu.


        POLECAM!!!


        --
        pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
        •• Przewodnik po forum
        •• test na niedoczynność
      • 14.03.10, 16:19
        ... mogą uratować Ci życie.

        Autorka: S. Cabot.

        Zawartość: opis warzyw i owoców (składniki warzyw i owoców) + mnóstwo przepisów na 67 różnych chorób i dolegliwości.

        Wątek z opisem książki

        --
        pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
        •• Przewodnik po forum
        •• test na niedoczynność
        • 15.03.10, 20:15
          W powyższym wątku z opisem książki S. Cabot można znaleźć kilka przepisów: na
          przewlekłe zmęczenie, bezsenność, depresję i wyczerpanie nerwowe.
          --
          pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
          •• Przewodnik po forum
          •• test na niedoczynność
      • 15.03.10, 09:20
        Sok z rzodkiewki: wspomaga leczenie anemii i reumatyzmu. Miąższ jest bogaty w karoten.
        1 op. kostek lodu
        6 rzodkiewek
        1/2 świeżego ogórka
        20g dojrzałej dyni
        1/2 cytryny
        Zmiksować
        Sok z marchwi i selera naciowego. Wspomaga leczenie przeziębienia, prostaty, zapalenia migdałków, astmy, bronchitu. Poprawia wzrok.
        1 marchew
        1 op. kostek lodu
        2 gałązki selera naciowego
        1 obrana cytryna
        30 g miodu
        Zmiksować.
        Sok z cytryny z chrzanem. Dla osób ze skłonnościami do zawału, rozpuszcza drobne skrzepy krwi.
        1 cytryna
        300g tartego chrzanu
        1 łyżka miodu
        1 op. kostek lodu
        Zmiksować.
        Sok z cytryny na ciepło. Działa tonizująco na wątrobę, obniża nadkwasotę żołądka, wzmacnia błony komórek.
        1 obrana i wypestkowana cytryna
        1 łyżka miodu
        Zmiksować, uzupełnić wodą i podgrzewać w ok. 60 stopniach przez 6 minut.
        Napój z buraków i marchwi. Działa odżywczo, oczyszczająco i odtruwająco. Wspomaga leczenie anemii, pobudza wątrobę
        3 marchewki
        2 buraki
        1 l wody.
        Warzywa i 100 ml wody zmiksować. Dodać resztę wody.
        Sok z jabłka ze skórką. Skórka jabłka zawiera krzem, wapń i pektyny - obniza cholesterol.Oczyszcza wątrobę i pęcherzyk, poprawia odporność.
        1 duże jabłko
        "cukier" wg uznania
        1/2 obranej cytryny
        1/2 l wody
        Zmiksować bez wody, dodać ją i ponownie zmiksować.
        Ciąg dalszy nastąpi smile



        --
        Pozdrawiam, junkersica smile
    • 14.03.10, 11:58

    • 14.03.10, 11:59
    • 14.03.10, 11:59

    • 14.03.10, 12:00

    • 14.03.10, 12:00
    • 14.03.10, 12:14

      • 14.03.10, 12:37
        Ja często robię lody. W lecie mrożę maliny, truskawki, borówki. Wyciagam na
        chwilę z zamrażalnika i miksuję z jogurtem naturalnym - to wersja super zdrowa.
        W wersjach coraz bardziej niezdrowych można zmiksować z serkiem waniliowym,
        ubitą śmietaną. Jak ktoś woli słodkie to można dosłodzić miodem, ksylitolem,
        stewią no i oczywiście cukremsmile
        --
        --
        pozdrawiam
        Stapelia
        www.chorobytarczycy.eu
      • 14.03.10, 12:38
        Zmiksować zamrożoną paczkę truskawek. Dodać białko jajka, "domiksować"
        I dosłodzić, czym kto chce.
        I koniec. Dzięki białku mamy pełny plastikowy pojemniczek, a lody smakują, jakby były ze śmietaną smile
        --
        Pozdrawiam, junkersica smile
      • 14.03.10, 14:38
        Zamiast jogurtu, mleka używam mleka ryżowego (wzbogacone wapniem i
        wit.d2.
        Np.
        Pół szklanki mleka ryżowego
        garść malin
        pół banana
        dwie łyżeczki siemienia lnianego
        wszystko zmiksować w blenderze

        Na uzupelnienie magnezu:
        mleko ryżowe
        kakao (prawdziwe)
        pół banana
        ziarna sezamu

        Oczyszzcający:
        sok brzozowy
        pół jabłka
        suszona morela suszona śliwka(najlepiej nie kupne bo zawierają
        gluten)
        plaster ananasa

        swojego czasu robiłam koktajle z przepisów dr Bardadyna (dieta
        strukturalna) teraz je zmodyfikowałam, bo prawie w kazdym są otręby,
        więc zastępuję je tym co można.
        Polecam koktajl z avokado i morszczynem osobom które nie mają
        hashimoto (wspomaga pracę tarczycy)
    • 14.03.10, 12:14

    • 14.03.10, 12:15

      Czyli pierogi, knedle, kluchy, racuchy, omlety itd. smile
      • 14.03.10, 14:46
        Makaron chiński ryżowy (znalazłam świetny w markecie PIOTR I PAWEŁ,
        smakuje naprawde jak zwykłe mączne wstążki i jest w wersji tez
        gryczanej i z zieloną herbatą)
        szpinak w liściach
        mleko kokosowe
        sól, pieprz, curry, czosnek

        podsmazam szpinak na oliwie z oliwek z dodatkiem wody, dodaję
        zmiażdzony czosnek, potem zalewam mlekiem kokosowy io przyprawiam
        curry, solą i pieprzem
        makaron wg przepisu

        mieszam potem wszystko na patelni albo polewam makaron szpinakiem
    • 14.03.10, 12:16

      • 14.03.10, 14:30
        Zamiast śmietanki do sosów zaczęłam używać mleczka kokosowego,
        sprawdza się zwłaszcza w daniach z drobiem. Poprostu super mniam!
        Zwykłe sosu lub zupy można lekko zagęścić mielonym lnem.
    • 14.03.10, 12:16

    • 14.03.10, 12:17

    • 14.03.10, 12:21
      Czyli dżemy, masła, serki i inne.
    • 14.03.10, 12:27
      Jeśli wprowadzacie nowe danie, czy napój, w tytule podajcie jego nazwę, będzie czytelnie smile
      --
      Pozdrawiam, junkersica smile
    • 14.03.10, 12:34
      "KOSTKA" WARZYWNA
      Może stać w lodówie 6 tygodni.
      50 dkg parmezanu (kawałki)
      200g selera naciowego
      100g cebuli
      250 g marchewki
      150 g cukinii
      100 g pomidorów
      1 ząbek czosnku
      50g pieczarek
      1 liść laurowy (opcjonalnie)
      6 gałązek mieszanych, świeżych ziół (bazylia, szałwia, rozmaryn - same liście)
      4 gałązki pietruszki (liście)
      120g soli morskiej (bez jodu )
      30g wytrawnego białego wina
      1 łyżeczka oliwy
      Najpierw rozdrobnić parmezan. Warzywa z ziołami rozdrobnić (osobno, nie z parmezanem). Dodać sól, wino, oliwę z oliwek, gotować 40 minut. Dodać parmezan, zmiksować. I do słoika. Przepis jest na thermomix, ale chyba warto spróbować w mikserze.

      --
      Pozdrawiam, junkersica smile
    • 11.04.10, 19:06
      Koktail swimming pool:
      40 ml kremu kokosowego (ja daję 2 łyżki kremu Bahia - z allegro)
      20 ml białego rumu Bacardi
      40 ml śmietanki 30 lub 36
      180 ml soku ananasowego
      20 ml blue curracao.
      Dużo potłuczonego lub skruszonego lodu.
      Do lodu wrzucić zmieszane (np. w shakerze) składniki
      Może ta odrobina nam nie zaszkodzi smile
      Porcja na dwa drinki.

      --
      Pozdrawiam, junkersica.
    • 20.04.10, 20:27

      niebowgebie.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?208501
      czytam czytam i trudno mi uwierzyć że taki pyszności z tak niewielu
      produktów można zrobić. Co wy na to?
      • 03.10.10, 20:25
        Też odświeżam, bo znów jest na forum zapotrzebowanie na zdrowie w przepisach smile
        --
        Pozdrawiam, junkersica.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.