tsh---po jakim czasie ok? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • witam.zacznę od tego ze mam 26 lat.od 2 lat z mężem staraliśmy si o
    dziecko.bez skutku.szwendałam się po wielu ginekologach aż w końcu
    pojechaliśmy do kliniki leczenia niepłodności.dostałam szereg badan do
    wykonania,u m wszystko ok.badania wyszły złe.tzn tsh wtedy miałam 6,17 ( norma
    do 4,8),ft3 i ft 4 po środku normy.leczenie zaczęłam od 28 stycznia.brałam po
    pół tabletki euthyrox-u 25 przez 2 tygodnie,następnie przez miesiąc po
    całej.wykonałam powtórne badanie i tsh jeszcze mi urosło do 6,78...doktor
    kazał brać euthyrox 50.dodam ze prolaktyna mi wyszła 24 z kawałkiem ale lekarz
    stwierdził ze to tarczyca ja za sobą ciągnie.we środę mam znów badanie i
    wizytę. i moje pytanie--- po jakim czasie mi się to wszystko unormuje? jak
    długie leczenie jest potrzebne? martwię się o to ze nie zajdę w upragnioną
    ciąże ...
    • Czy mogłabyś wpisać FT3 i FT4 wraz z normami? Będzie łatwiej.
      Mówią, że ile się trwało w niedoczynności, tyle sie będzie wychodzić. Ale to jest bardzo indywidualna sprawa.
      Na razie się nie martw. Jesli to rzeczywiście od tarczycy (na co wynik Tsh wskazuje) to zajdziesz w ciążę smile
      --
      Pozdrawiam, junkersica.
      • dziękuję za odpowiedz. już podaję:
        FT3 2,44 ( 1,43-3,48 )
        FT4 0,99 (0,71-1,85 )
        prolaktyna 24,88 ( 1,39- 24,20 )
        tak naprawdę nie wiem ile ta niedoczynność trwała...jak się źle czułam zganiałam
        to na pogodę itp. jesienią zeszłego roku moje włosy wyglądały jak "mop"-jak to
        określił mój m.teraz nawet podczas farbowania mi żaden nie wyleciał.no i w końcu
        są miękkie i lśniące. owulacje miałam,bo jeździłam na usg "żeby się wstrzelić' w
        ten moment.kurcze ile pieniędzy na to wydałam,szkoda gadać...
        miałam też bardzo bolesne miesiączki,a teraz dopiero pierwszy raz od 3 miesięcy
        wzięłam 2 nospy.a tak to przez 2 dni chodziłam na potrójnej dawce ibupromu max.
    • FT4 24.56% [ wynik 0.99, norma (0.71 - 1.85)]

      FT3 49.27% [ wynik 2.44, norma (1.43 - 3.48)]
      Tutaj byłaś w niedoczynności. Myślę, że dawka jest OK, czy czujesz się lepiej?
      Zobaczymy, jak wyjdą Twoje następne wyniki, zrób koniecznie ten sam zestaw smile
      I teraz pytanie: czy badałaś ferrytynę? Jeśli nie, dołącz ją do listy badań (koszt ok. 30 zł, nie dostaniesz skierowania).
      I jeszcze, czy miałaś USG tarczycy? Jest obowiązkowe smile
      Lekarz ma rację, że po wyrównaniu hormonów prolaktyna powinna spaść, także spokojnie - zrób badania i wracaj do nas smile
      --
      Pozdrawiam, junkersica.
      • czuję się lepiej.nie mam już napadów senności,skóra przestała mi się
        łuszczyc,włosy wypadać.paznokcie też się wzmocniły i się nie rozdwajają.nie
        badałam ferrytyny i usg też nie miałam...tylko mi macał szyję,osłuchiwał i
        mierzył ciśnienie.z innych badan które wyszły nie tak: PDW-szer.rozkładu płytek-
        14,5 ( 6,1-11 ); GRA -2,4 (2,5-6,5);androstendion 4,0 (0,5-3,7 );DHEA 13,23 (
        1,3- 9,8 ).
        RESZTA WYSZŁA DOBRZE.
        • Poważne zajęcie się tematem tarczycy obejmuje badania:
          - przeciwciał antyTPO i antyTG
          - USG tarczycy.

          Ponadto warto badać, oprócz TSH, FT4 i FT3. Badania hormonów wykonujemy po 4-6 tygodniach od ostatniej zmiany dawki.

          Dodatkowo robimy ferrytynę, bo w niedoczynności bardzo często występuje niedobór żelaza. Większość wyników ferrytyny wpisywanych na forum jest bardzo niska.

          Myślę, że będzie dobrze smile
          --
          pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
          •• Przewodnik po forum
          •• test na niedoczynność
    • a jak myślisz po jakim czasie powinno się unormować? bo to mnie gryzie
      najbardziej...przy wizycie zapytam o usg.a t3 i ft 4 nie kazał już robić tylko
      samo tsh. po przewertowaniu wieści z netu,opierając się na tych wynikach poza
      normami,wyczytałam że mogę mieć anemię.ale nie wiem jak to by się miało
      objawić.mam 175 cm wzrostu i ważę 66 kg,przytyłam w 3 miesiące ok 1,5 kg.
    • a czy prawidłowy poziom hemoglobiny może świadczyć ze z tą ferrytyna jest ok?
    • dziękuję dziewczyny za odpowiedzi.
      jutro idę na badania.zbadam tsh,ft3,ft4,prolaktynę i ferrytynę.a powiedzcie mi
      jeszcze coś.od jakichś 3 tygodni budzi mnie uczucie gorąca.dziś np o 5.20...aż
      okno otwieram.taka gorączka całego ciała,aż spocona jestem.nie wiecie może czy
      to od leku? bo czytałam ulotkę ale o takim czymś napisane nie jest.będę
      wdzięczna za odpowiedz.
      • Też miałam takie dolegliwości i wiążę je ze zmianą dawki, która nastąpiła nawet kilka tygodni wcześniej. Kojarzą mi się z szaleństwem hormonów big_grin
        --
        pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
        •• Przewodnik po forum
        •• test na niedoczynność
        • straszne to uczucie,jakbym miała menopauzę przechodzić big_grin.a po tych
          ''gorączkach'' miałaś spadek tsh? kurcze,zła jestem ze mi coś dolega,ze dziecka
          jeszcze nie mam,ze nie pomyślałam prędzej o tej tarczycy,przecież moja mama
          miała z nią problemy,siostra również...cieszę się chociaż z tego ze poznałam
          przyczynę mojej bezdzietności bo lekarze już mi policystyczne jajniki chcieli
          wmówić,ale badania lh i fsh,zresztą parokrotne ,to wykluczyły.
    • witam, oto moje dzisiejsze wyniki:
      ferrytyna 16,11 ng/ml (6,9-282,5 )
      FT3 2,01 (1,45-3,48 )
      FT4 0,90 (0,71-1,85 )
      Prolaktyna 19,59 (1,39- 24,20 )
      TSH 2,402 (0,490-4,670 )
      dostałam również skierowanie na usg oraz mam w dalszym ciągu brać euthyrox
      50..lekarz powiedział że możemy się starać.
      • PRL spada, fajnie nie? smile

        FT4 16.67% [ wynik 0.9, norma (0.71 - 1.85)]
        FT3 27.59% [ wynik 2.01, norma (1.45 - 3.48)]

        Hormony i TSH pokazują, że trzeba zwiększyć dawkę. Proponuję 12,5 lub 25.

        Tak jak i większość osób na forum masz niską ferrytynę. Trzeba się zastanowić nad uzupełnieniem żelaza.

        Jak się czujesz?
        --
        pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
        •• Przewodnik po forum
        •• test na niedoczynność
        • cieszę się ze odpisałaś smile. prl spada,tak,aż miło.czuję się dobrze,mam mocne
          paznokcie i włosy smile. uważasz że taka dawka nie jest odpowiednia ( 50)? kazał mi
          przyjść za półtora miesiąca z samym usg,bez badan już.
          w jaki sposób uzupełnić żelazo? lekarz stwierdził ze jest ok....
          • Tak, uważam, że dawka jest za mała. TSH mogłoby być niższe, a FT4 wyższe.

            Żelazo? Może takie bez recepty? Ascofer? Skoro jednak masz mocne włosy i paznokcie to nie potrzebujesz żelaza? Jestem w kropce smile
            Ile wynosi Twoja hemoglobina?
            --
            pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
            •• Przewodnik po forum
            •• test na niedoczynność
            • hemoglobina wynosi 13,0 (12-16) g/dL
              tak włosy nie wypadają i paznokcie są twarde...sama nie wiem co myśleć.a powiedz
              mi czy nie ma zagrożenia przy takim tsh dla dziecka? pozwolił się starać ale
              sama nie wiem co teraz myśleć.wg kalkulatora wyszło mi właśnie ze większa dawkę
              powinnam brać a nie podtrzymywać 50.jestem w kropce.boję się ze mogłabym wpaść w
              nadczynność.a badania wykonałam po 42 dniach zażywania 50-tki.
    • dziękuję Wam za odpowiedzi.
      podwyższyłam dawkę i zażywam teraz 62,5,myślicie że to wystarczy?
    • sytuacja trwa nadal.znaczy to tyle ze niepotrzebnie podniosłam dawkę.lekarz miał
      rację by brać 50.od jutra wracam do starej dawki.
      • Moim zdaniem to za krótko, żeby od razu stwierdzić, że masz nadczynność. Poza
        tym nie napisałaś o swoim tętnie i ciśnieniu. Ja obecnie też mam problemy z
        luźnymi stolcami i wiem na 100%, że to nie od tarczycy -- jem ostatnio za dużo
        orzechów.

        Radzę wytrwać przy tej dawce jeszcze parę dni i przekonać się, czy nie ma innej
        przyczyny.
        --
        pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
        •• Przewodnik po forum
        •• test na niedoczynność
    • miałam dziś robione usg.
      wielkość płatów tarczycy:
      płat prawy wielkości-15x13x50 mm
      płat lewy wielkości-15x12x49 mm
      grubość cieśni-2,0 mm
      Tarczyca symetryczna,niepowiększona,bez zmian ogniskowych o prawidłowej echo
      strukturze.
      zażywam euthyrox dawkę 50.
    • 24.05.2010 TSH 2,346 ( 0,490-4,670),zaczęłam brac 62,5.i ostatni wynikTSH
      3,301 ( 0,490-4,670),od tego czasu biorę 75 mg.i teraz moje pytania i wątpliwości.
      czy dawka nie jest za mała?
      czy mogę po 3 tygodniach od badania sugerować się tym że jestem
      zmęczona,szybko się meczę i mam wrażenie spuchniętej twarzy i dlatego potrzeba
      mi większej dawki?
      dlaczego tsh urosło?
      • kluseczka-to-ja napisała:

        > 24.05.2010 TSH 2,346 ( 0,490-4,670),zaczęłam brac 62,5.i ostatni wynikTSH
        > 3,301 ( 0,490-4,670),od tego czasu biorę 75 mg.i teraz moje pytania i wątpliwoś
        > ci.
        > czy dawka nie jest za mała?
        > czy mogę po 3 tygodniach od badania sugerować się tym że jestem
        > zmęczona,szybko się meczę i mam wrażenie spuchniętej twarzy i dlatego potrzeba
        > mi większej dawki?
        > dlaczego tsh urosło?
        ostatnie badanie robiłam 27.07
      • 18.01.2010
        FT3 2,44 (1,45-3,48 )
        FT4 0,99 (0,71-1,85)
        TSH 6,141. brałam euthyrox 25.

        09.03.2010
        Tsh 6,56 ( 025-5,0).

        zaczęłam brać50-tkę.

        21.04.2010
        FT4 16.67% [ wynik 0.9, norma (0.71 - 1.85)]
        FT3 27.59% [ wynik 2.01, norma (1.45 - 3.48)]
        TSH 2,402 normy jw. następny wynik

        24.05.2010
        TSH 2,346 ( 0,490-4,670),
        zaczęłam brac 62,5.

        27.07.2010
        TSH 3,301 ( 0,490-4,670),

        od tego czasu biorę 75 mg.

        ------------------------------------------------
        Szkoda, że nie zrobiłaś FT4 i FT3.
        Powyższe USG:
        płat prawy: 4.8 ml
        płat lewy: 4.4 ml
        razem 9.2, norma 13-18ml, czyli masz trochę pomniejszoną tarczycę.
        Brakuje jeszcze antyTPO i antyTG.

        czy dawka nie jest za mała?
        TSH wskazuje, że raczej tak i dobrze, że zwiększyłaś dawkę do 75. Teraz poczekaj
        na tej dawce, aż upłyną co najmniej 4 tygodnie i zrób badania -- bardzo polecam
        Ci zrobić dodatkowo oprócz TSH FT4 i FT3.

        czy mogę po 3 tygodniach od badania sugerować się tym że jestem
        zmęczona,szybko się meczę i mam wrażenie spuchniętej twarzy i dlatego potrzeba
        mi większej dawki?


        A czy jest gorzej od zwiększenia dawki?
        Czy robisz coś z niską ferrytyną?

        dlaczego tsh urosło?
        TSH waha się (to normalne) i urosło Ci tylko trochę. Wciąż jest ciut za wysokie
        i to jest najważniejsza informacja.
        --
        pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
        •• Przewodnik po forum
        •• test na niedoczynność
    • klusecZko, harmoniak ma rację zrób ft3 i ft4, ja miałam podobne ft4
      do twojego (dolna norma), a w ciązy mi spadło poniżej normy i
      poroniłam. Endokrynolog powiedział, że ft4 mam mieć mniej więcej w
      połowie normy.No i TSh góra do 2,00. Pozdrawiam --
      destiny

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.