Dodaj do ulubionych

czy to nadzczynnosc czy niedoczynnosc?

05.12.10, 21:46
tsh-1,42 nrm. 0,27-4,2
ft4-1,56 nd/dl norm. 0,93-1,70
tpo-6,5 IU/ml norm. <34
TG- 459,90 IU/ml norm<115,00
usg:tarczyca niepowiekszona, z 4 mm ciesnia, oba platy o ewym 50x18x19, rozklad ech dosc rowny, bez wzmozonej perfuzji w miazszu w SPD, obustronnie zmiany pojedyncze ognikowe:pl.prawy-wym 6x4 mm(tu zrobilam biopsje), pl.lewy: 4x2 mm (zwyrodnienie pechewrzykowe), wezly chlonne nie powiekszone
co to oznacza?
chodze do endo, ale nic nigdy nie dostalam..ostatnio mam takie objawy jak:koloatanie serca, uderzenia goraca z poceniem sie na karku i miedzy piersiami, uzucie leku, wypadanie wlosow..prosze o pomoc..a moze zmienic endo?
Edytor zaawansowany
  • spencer1 05.12.10, 23:43
    hej, objawy mam bardzo podobne, z tym ze tsh 3,7 i endo powiedziala ze to moze byc niedoczynosc( choc ft3 i ft4 mam wysokie 70 i 90%)
    biore eurythox 25 od dzis i zobaczymy
    ps moze Twoje objawy spododowane są zupelnie czyms innym niz tarczyca, robilas jeszcze jakas badania? tak objawia sie wiele chorob, zycze zdrowia i zdiagnozowania problemu smile
  • spencer1 05.12.10, 23:44
    ps wynik tsh masz wrecz idealny, endo mi powiedziale ze idalnie jak oscyluje w granicach 1-1,5
  • bialoleka34 06.12.10, 11:14
    i mam tez dzis wyniki biopsji-guzek koloidalny-zmiana lagodna..uffsmile..a jak myslisz gdzie mam szukac problemu?tez uderzenia goraca sa dosc meczace..w sumie mam tylko 34lata i chyba za wczesnie na menopauze
  • bialoleka34 06.12.10, 11:06
    mailam robione badania krwi, idelane-jedynie eos obnizone-ale wiem, ze to nie ma zadnego znaczenia, ekg-tez w porzadku, rtg tez, sprawy kobiece-tu bede robic horomony..zoabczymy..czy moze jeszce jakis pomysl?a moze to nerwica-bo taki pomysl tez przyszedl mi do glowysmile
  • anka.83 06.12.10, 12:10
    Przede wszytkim zbadałabym FT3, być może jest powyżej normy, stąd uderzenia gorąca. Jeżeli nie to, to mogą być sprawy kobiece.

    Generalnie na podstawie poziomu przeciwciał antyTG i USG można wywnioskować, że jest to Hashimoto, stawiam na fazę początkową. Może przebiegać na początku w nadczynności. Przeczytaj o Hashimoto w naszym dziale FAQ! TSH przy tym schorzeniu reaguje bardzo dziwnie, często nieadekwatnie do poziomu hormonów, więc tutaj trudno wnioskować na jego podstawie (Twoje TSH i FT4 wskazują, że teoretycznie nie powinnaś mieć żadnych problemów zdrowotnych, a coś tam jednak się dzieje z Tobą nie tak).
  • spencer1 06.12.10, 18:28
    a masz duzo stesow, nerwowa jestes? bo jak nie wiedomo o co chodzi to lekarze mowia ze to na tle nerwowym, ok czesto tak jest, ale trzeba porobic inne badania zeby wykluczyc inne schorzenia
  • wierka-5 06.12.10, 19:39
    Anka napisała
    Przede wszytkim zbadałabym FT3, być może jest powyżej normy, stąd uderzenia gorąca. Jeżeli nie to, to mogą być sprawy kobiece.
    Przy niskim Ft3, a tym samym niedoczynności też są uderzenia gorąca, coś takiego jak przekwit..
    Niskie hormony tarczycy mają wpływ na hormony płciowe i mogą mocno namieszać.
    Dlatego warto najpierw zająć sie trczycą, ustalić odpowiednią dawkę, a dopiero za parę miesięcy jak nie będzie poprawy zając się hormonami płciowymi.
  • anka.83 06.12.10, 20:47
    W nadczynności również mogą wypadać włosy
  • bialoleka34 07.12.10, 10:39
    oki, wiec zbadam ft3..a potem hormony kobiece..dziekuje za podpowiedzi...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka