Dodaj do ulubionych

Niskie TSH 3- prośba o interpretację

21.03.11, 17:41
W ciąży robiłam badanie TSH i było w normie.
Po ciąży zrobiłam badania i wyszły mi następujące wyniki:
TSH 3 generacja -0,087 (norma 0,270-4,700)
FT3 - 5,42 (norma 4,00-8,30)
FT4 - 10,29 (norma 9,00-20,00)
Czy na tej podstawie można coś określić?
Edytor zaawansowany
  • djpa 21.03.11, 21:40
    Pewnie dość niedawno urodziłaś?
    Wygląda na to, że hormony po ciąży jeszcze nie doszły do siebie, to może być kwestia burzy hormonalnej po ciąży.
    A jak się czujesz? Dlaczego zrobiłaś badania na tarczycę?
    Nie masz czasem anemii? Dziecko i poród i karmienie mnóstwo żelaza zabierają.
  • saniec 22.03.11, 08:40
    Jestem prawie 7 miesięcy po porodzie.
    Po porodzie miałam krwotok i bardzo słabą morfologię - ale teraz wyniki są już dobre.
    Kiedyś w liceum leczyłam się na tarczycę - ale nie pamiętam czy nadczynność czy niedoczynność
    Samopoczucie raczej ok tylko włosy bardzo wypadały teraz mniej
  • djpa 22.03.11, 11:24
    TSH wskazuje na nadczynność, ale wolne hormony, szczególnie fT4, masz bardzo niskie, czyli niedoczynność.

    Zbadaj ferrytynę, żelazo długo trzeba uzupełniać, a morfologia w normie nie gwarantuje, że anemii nie ma.

    I warto zrobić USG tarczycy. Możliwe, że miałaś/masz poporodowe zapalenie tarczycy, warto powtórzyć badania za kilka tygodni (około 3tyg), a teraz rozejrzeć się za dobrym endo - może być potrzebny. Gdybyś gorzej się czuła, (zmęczona, senna) to wtedy szybciej do endo i na badania. Myślę, że TSH samo urośnie.

    Czy wróciłaś do swojej wagi sprzed ciąży? Jak Twój apetyt?

  • saniec 22.03.11, 12:40
    Dziękuję za odpowiedź
    HGB miałam 13,3 (norma 12,00-16,00)
    No waga niestety nie wróciła, pomimo karmienia piersią zostało mi z 6 kilo.
    A apetyt oj duży ;-/
    --
    http://suwaczki.maluchy.pl/li-46367.png

    http://suwaczki.maluchy.pl/li-46366.png

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka