Podwyzszone androgeny a mozliwosc...

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy orientujecie sie, jaka jest szansa na zajscie w ciaze, kiedy ma sie podwyzszony poziom androgenow (testosteron).
    Ginekolog wykluczyl zespol policystycznych jajnikow. Na pytanie skad w takim razie podwyzszone androgeny powiedzial, ze to jest zwiazane z nadnerczami, nie diagnozuje sie tego i nie leczy (o ile to nie rak, ale raka wykluczam).
    W takim razie: co teraz? Biore 1500 mg metforminy dziennie, moze pomoze troche schudnac, ale moze tez miec dobry wplyw na ew zajscie w ciaze?
    Hormony tarczycy ok, ft4 75%, ft3 50%, teraz moze nawet wyzsze, bo zwiekszylam dawke o 25. Prolaktyna ok.
    Na razie nie planuje wielkiego starania sie, zeby zajsc w ciaze, wiec nie badalam poszczegolnych hormonow plciowych w roznych fazach cyklu. Raczej planujemy przez najblizsze miesiace bezstresowe albo-albo i co by nie bylo, bedzie ok. Ale oczywiscie, gdzies tam pojawiaja sie mysli, ze moze jednak byloby fajniej, jakby sie udalo i to bez dodatkowych stresow.
    Ma ktoras z was doswiadczenia z podwyzszonym testosteronym i mimo wszystko z sukcesem na polu zachodzenia w ciaze?
    • 07.06.11, 21:34 Odpowiedz
      rotkaeppchen1 napisała:

      > Ma ktoras z was doswiadczenia z podwyzszonym testosteronym i mimo wszystko z su
      > kcesem na polu zachodzenia w ciaze?

      Owszem diagnozuje sie i leczy ale wpierw musisz zrobic dodatkowe badania by stwierdzic
      czy to pcos czy wpn czy jakis guz hormonalnie czynny:

      usg jajnikow
      3dc - FSH, LH, estradiol
      7-9dc - androstendion, 17OHprg, dheas
      21dc(7dni po owulacji) - progesteron

      By wykluczyc nowotwory nadnerczy: tomografia, profil steroidowy.
      • 07.06.11, 22:16 Odpowiedz
        Dzieki za odpowiedz.

        Napisalam, ze lekarz wykluczyl PCO.

        Do jakiego lekarza trzeba isc w takim razie w celu diagnozy nadnerczy?
        • 07.06.11, 23:21 Odpowiedz
          Jesli wykluczyl to znaczy ,ze robil Ci: dheas, 17-ohprg, lh, fsh, estradiol, prg. I masz
          je w normie.
          OK. Czyli masz nadmiar testosteronu tylko i jajnikowy najprawdopodniej a nie nadnerczowy.
          Gdyby byl nadnerczowy dheas byloby za wysokie a jest u Ciebie w normie gdyz ów lekarz Ci to zbadal oczywiscie. Najpewniejszym badaniem skad masz za wysoki testosteron jest profil steroidowy. Popros o skierowanie na to i wyjdzie wszystko dokladnie.
          • 08.06.11, 00:17 Odpowiedz
            A wiec tak, moje wyniki:

            DHEA -sulfat 197 (norma:35-430)
            17-OHP 0,9 (norma: w zaleznosci od fazy)
            LH 13,4
            FSH 7,5 (zalezne od fazy cyklu)
            estradiol
            Androsteodion 3,7 (norma 03-3,3)
            cortyzol: 10,9 (norma 2-12)
            17-beta-Estradiol 48,2 (zalezne od fazy)
            Dihydro-'Testosteron 671 (24-368)

            Badanie robilam w 14 dniu cyklu - lekarz nie moiwl, ze ma byc w trzecim
            Badania robil Endokrynolog
            ze wzgledu na podwyzszone androgeny, skierowal mnie do ginekologa, celem potwierdzenia lub nie PCO. Na podstawie USG ginekolog stwierdzil ze nie ma PCO.

            Moze wlasnie na podstawie tych badan endokrynolog wykluczyl nadnercza i kazal sprawdzic ew PCO, ktore wykluczyl ginekolog. I co teraz?

            I jak to sie ma do mozliwosci zajscia w ciaze?
            • 08.06.11, 07:35 Odpowiedz
              rotkaeppchen1 napisała:

              > Moze wlasnie na podstawie tych badan endokrynolog wykluczyl nadnercza i kazal s
              > prawdzic ew PCO, ktore wykluczyl ginekolog. I co teraz?
              >
              > I jak to sie ma do mozliwosci zajscia w ciaze?

              Androgeny blokuja owulacje. Zrob progesteron 7dni po owulacji bo sprawdzic czy cykle masz owulacyjne. FSH i LH oraz estradiol zawsze robi sie w 3dc wlasnie w celu stwierdzenia czy nie ma PCOS. Masz najprawdopodobniej PCOS jajnikowe, nie nadnerczowe ew jakis guzek czynny hormonalnie wytwarzajacy nadmiar testosteronu. Musisz lekarza poprosic o powtorzenie FSH i LH oraz o tomografie miednicy.
              • 08.06.11, 17:12 Odpowiedz
                Dzieki za informacje.

                Mam dobrego endokrynologa, wiec jest szansa, ze powaznie podejdzie do sprawy, tym bardziej jak powiem, ze chcialabym zajsc w ciaze.
                Dwa miesiace temu bylam u niego pierwszy raz i od razu, poza usg tarczycy, zbadal mi 40 roznych rzeczy (hormony, itd). Takze te, wymienione przez ciebie.
                Lekarz przyjmuje w innym miescie, napisze wiec od niego maila i zapytam, jak rozwiazac problem stosunkowo czestych badan, moze da mi skierowanie i bede mogla zrobic u domowego.
                • 08.06.11, 18:23 Odpowiedz
                  Przepraszam Cie rotkaeppchen1 ale przypomnialo mi sie ,ze testosteron podwyzszony
                  moze byc tez u osob z większa waga ale nie jestem pewna..musisz dopytac lekarza bo przypomnialo mi sie ,ze pisalas cos o walce z wagą. Moze nie masz pcos w ogole i nie potrzebujesz dalszych badań?
                  • 08.06.11, 23:11 Odpowiedz
                    No niestety mam 25 kg nadwagi, ktora pojawila sie "niespodziewanie" wraz z rzutem hashimoto, o ktorym wtedy nie mialam pojecia. Moze gdybym miala i suplementowala hormon, nie doszloby do tego. A tak - nie moge sie pozbyc tych kg niestety.

                    Ale dobra: zakladajac ze to przez nadwage: czyli jednynym sposobem na obnizenie bloby schudniecie. A na tym polu nic nie moge zrobic, przynajmniej jak na razie. Faktycznie, osoby z nadwaga czesto maja problemy z zajsciem w ciaze...
                    No nic, na razie lykam metformine i zobacze co bedzie. Czytalam wypowiedzi kobiet, ktorym w walce z nadwaga probowano pomoc z otyloscia, w ktorych mowily, ze wprawdzie nie schudly, ale wrocila im owulacja.
                    A do endokrynologa napisalam maila i tak. Niech sobie jeszcze raz przejrzy wyniki, przemysli i jak cos mu do glowy przyjdzie, na pewno da mi znac, bo dobry jest.

                    Dzieki w kazdym razie za wszelkie sugestie.
      • 10.06.11, 19:18 Odpowiedz
        Zadzwonili do mnie od endokrynologa i kazali przyjsc w 21 dniu cyklu. Wprawdzie nie w 3 i w 7 ale na poczatek dobre i to. Moze to wystarczy do "zajscia w ciaze". Dam znac, jak bede po badaniu i z wynikami smile
    • 12.07.11, 17:24 Odpowiedz
      No wiec bylam na badaniu krwi w 21 dniu cylku, na razie lekarz sie nie odezwal z wynikami, wiec nie wiem, co tam wyszlo.
      Ale mysle, ze wyszlo, ze owulacji nie bylo. Natomiast co lepsze, dwa dni pozniej zaczal mnie "rwac" lewy jajnik, bol typowy jak przy owulacji, lub przy torbieli powstajacej w okresie owulacji - juz mialam tak pare razy, w terminie owulacji dochodzilo do powstania torbieli, ktora za kazdym razem sama sie wchlaniala. W kazdym razie 23 dnia cyklu albo nastapila owulacja albo cos w tym kierunku, w kazdym razie cos sie zadzialo. Poprzednie cykle byly w miare regularne (jedynie ostatnie dwa przedluzyly sie, jeden o 2 tygodnie, drugi o 6 dni). Obecny cykl nadal trwa, ale jezeli zaloze, ze owulacja nastapila 23-24 dnia cyklu, ma prawo.
      O co mi chodzi: od po 4-5 tygodni biore podwyzszona dawke metforminy, wczesniej bralam 500mg raz dziennie, podwyzszona zostala do 850mg dwa razy dziennie. Czytalam na innych forach, ze kobiety biorac podobne dawki metforminy moze nie chudly (na to ja biore) ale odzyskaly owulacje. Czy to mozliwe, ze te zawirowania w cyklu i te bolesci sa zwiazane z dzialaniem metforminy? Czy talam tez, ze dziewczynom owulacja wracala po paru miesiacach brania, ja biore w czasie pierwszego cyklu, czy to mozliwe, ze cos sie ruszylo w tym kierunku?
      Troche sie stresuje, bo wspolzylam w tym okresie bez zabezpieczenia i jezeli faktycznie byla owulacja, to wiadomo, tym bardziej ze okresu nadal nie mam, test na razie negatywny, ale jeszcze jest czas, bo jeszcze nie minely 2 tygodnie od "owulacji". Stresuje sie nie dlatego, ze moglam zajsc w ciaze, to byloby super, ale dlatego, ze musialabym od razu zaczac lykac duphaston albo luteine na podtrzymanie, pare lat temu poronilam, ze wzgledu na znikoma ilosc progesteronu.
      Generalnie moje pytanie nie dotyczy jednak mozliwosci zajscia w ciaze teraz, bo to sie wyjasni, jak zrobie test, tylko tego, czy ktoras z was ma doswiadczenie z metformina i jej wplywem na owulacje. Dzieki i pozdrawiam.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.