Dodaj do ulubionych

prośba o interpretacje wyników

01.09.11, 19:29
Witam własnie odebralam wyniki, do lekarza ide dopiero w przyszłym tyg czy moze ktoś coś wsępnie o niech powiedzieć.
TSH 3 - 3,42 (n: 0,27 - 4,20)
FT3 - 2,96 (n: 2,57-4,43)
FT4 - 0,801 (n: 0,93-1,70)
Obserwuj wątek
      • marcelinam Re: prośba o interpretacje wyników 01.09.11, 20:37
        W lutym urodziłam 2 dziecko, stram sie zgubic troche wagi, dieta, ćwiczenia, ale zaczełam przybierać na wadze, zamiast tracić. Po 1 dziecku tym sposobem schudłam teraz nie moge, efekt jest odwrotny. Szukałam w internecie i znalazłam artykuły o problemach z tarczyca, objawy o jakich pisano zauważyłam również u siebie, ale nigdy nie skojarzyłam ich z tarczycą np zmęcznie. Dlatego poprosiłam lekarza o skierowanie na badania.

        Pozostałe wyniki
        Glukoza w surowicy - 3,88 mmol/l (n: 3,89-6.11)
        Glukoza w surowicy - 70mg/dl ( n: 70-110)
        Wynik glukozy po wypiciu redbula musiałam sie jakos obudzić. Jutro chyba zrobie zupełnie na czco skoto tarczycowe wyszły jakoś źle.

        Ob po 1H - 17 (n <12)
        • harmoniak Re: prośba o interpretacje wyników 01.09.11, 20:47
          No to teraz trzeba:
          1. zrobić usg tarczycy
          2. przeciwciała antyTPO i antyTG
          3. Udać się do endokrynologa po leczenie.

          Do lekarza możesz zabrać listę swoich objawów: zajrzyj do testu na niedoczynność

          Dodatkowo bardzo polecam wykonać ferrytynę, oprócz niej b12 i wit.d, naprawdę warto. W niedoczynności pojawiają się niedobory które dodatkowo obniżają samopoczucie.
          --
          pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
          •• Przewodnik po forum
          •• test na niedoczynność
          • marcelinam Re: prośba o interpretacje wyników 01.09.11, 20:58
            Kochana dziękuje serdecznie, tak sie składa że wynik na przeciwciała TPO będe miała za jakieś 4 dni.( na wynik czekam 5 dni)

            Skierowanie na te badania dostałam od lekarza rodzinnego i do niej mam wrócić z wynikami, czyli ona powinna mnie skierować do endokrynologa? czy też może samodzielnie pojąć się leczenia?

            Co do usg tak się składa że w mojej przychodni będzie wykonywane takie badanie tarczycy za 49zł. Termin 6 (albo 9) wrzesień, więc powinnam się zapisać. Czy ewentualnie mogę otrzymać skierowanie na bezpłatne usg?
            • anka.83 Re: prośba o interpretacje wyników 01.09.11, 21:41
              Na NFZ chyba jest potrzebne skierowanie do endokrynologa, ale chodzę prywatnie tylko, więc nie wiem. Rodzinna zlecila, wypadałoby pojawić się u niej z wynikami, zapewne chcialaby wiedzieć, czy miala słuszne podejrzenia.

              USG - wielu endo ma już sprzęt w gabinecie i robią badanie na miejscu, inni dają skierowanie (NFZ), ale jeżeli nie masz ochoty czekać na następna wizytę na NFZ już z wynikiem USG (która może być za miesiąc lub kilka), to albo zrób prywatnie albo rodzinna niech da przekaz (o ile może to zrobić).
              • marcelinam Re: prośba o interpretacje wyników 01.09.11, 22:39
                wiele innych objawów jak łamliwość paznokci, wypadnie włosów czy obfite miesiączki nie skojarzyłam, sądziłam że po 2 porodzie to normalne. Kilka miesięcy po porodzie schudłam od jakis 2 miesięcy zaczełam tyć. Czy ta niedoczynność tarczycy mogła się objawić tak nagle, tzn dopiero teraz? Czy ona sobie była cały czas a teraz sie ujawniła. Skąd sie wzieła to choroba wrodzona czy po porodzie burza hormonów i sie tak zrobiła sama z siebie? Własnie po 2 porodzie kilka miesięcy po zaczełam mieć te wszystkie objawy. Dodam że w mojej rodzinie nikt nie ma problemów z tarczycą. Przynajmniej niezdiagnozowanych.

                • marcelinam Re: prośba o interpretacje wyników 01.09.11, 22:45
                  No i tak sobie doczytałam że cyt: . U niektórych kobiet, niedoczynność tarczycy rozwija się w trakcie lub po ciąży ze względu na produkcję przeciwciał wobec własnej tarczycy. Hipotyreoza podczas ciąży, która nie jest leczona, grozi poronieniem, przedwczesnym porodem lub stanem przedrzucawkowym (znaczny wzrost ciśnienia krwi u kobiety w ostatnim trymestrze ciąży). Czasami może również prowadzić do nieprawidłowości w rozwoju płodu.

                  No i własnie poród miałam wywoływany ze względy na wzrost ciśnienia w 40tc.

                  Czy jeśli zostanie zdiagnozowana u mnie niedoczynność (bo narazie są to przypuszczenia i stram się tego trzymać ) to czy moje dziecko może mieć jakieś powikłania w rozwoju? Czy powinnam zrobić badania również maluszkowi?
                  • djpa Re: prośba o interpretacje wyników 05.09.11, 14:12
                    Hej,
                    Maluszka warto zbadać pod kątem tarczycy. Jeśli Ciebie lub pediatrę coś niepokoi, to wkrótce, a jeśli nic nie niepokoi, to przy okazji pobierania krwi. Ale prawie na pewno wszystko jest OK.

                    W książce Jak żyć z Hashimoto piszą, że w ciąży łożysko potrafi kompensować lekkie zaburzenia w pracy tarczycy i dziecko rozwija się OK, szczególnie pod koniec ciąży gdy dziecko ma już własną działającą tarczycę.

                    Myślę, że nie ma się co martwić na zapas. Warto natomiast abyś Ty zaczęła się leczyć, aby mieć siły do opieki nad dzieckiem i cieszenia się macierzyństwem. Byłoby najlepiej abyś jak najszybciej dostała tyroksynę ze względu na fT4 poniżej normy, nawet dziś.
                • harmoniak Re: prośba o interpretacje wyników 02.09.11, 12:42
                  Skąd sie wzieła to choroba wrodzona czy po porodzie burza
                  > hormonów i sie tak zrobiła sama z siebie?

                  To zależy. Jeśli masz Hashimoto, to jest to choroba, do której ma się predyspozycje i zdarzenia takie jak wielki stres czy np. ciąża mogą "uruchomić" ją i spowodować w efekcie niedoczynność.

                  Czy jeśli zostanie zdiagnozowana u mnie niedoczynność (bo narazie są to przypuszczenia i stram się tego trzymać ) to czy moje dziecko może mieć jakieś powikłania w rozwoju?
                  Wiele kobiet rodzi mając niedoczynność i cieszą się zdrowym potomstwem.

                  Czy powinnam zrobić badania również maluszkowi?
                  Jeśli widzisz jakieś niepokojące objawy. Poszukaj postów Djpa na forum, ona pisała dużo o dzieciach.
                  --
                  pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
                  •• Przewodnik po forum
                  •• test na niedoczynność
                  • marcelinam Re: prośba o interpretacje wyników 05.09.11, 18:53
                    dziękuje Wam serdecznie za poświęcony czas, dzisiaj odebrałam ostatni wynik p/c anty TPO
                    wynik: 354,6 IU/ml (norma <34)

                    jutro mam wizyte u edndokrynologa z usg. Jade 70 km poza miasto bo niestety nikt mnie tak szybko w Legnicy nie przyjmie.
                      • marcelinam Re: prośba o interpretacje wyników 06.09.11, 17:30
                        wizyta u lekarza zaliczona, usg zrobione.
                        wynik usg:
                        płat prawy: 15x18x35 mm echogennosc niejednorodna zmniejszona
                        płat lewy 15x14x31 mm echogennosc niejednorodna zmniejszona
                        znaczna dezorganizacha struktury tarczycy z pojedyńczymi pasmami rozrostu tkanki łącznej.

                        Rozpoznanie: Hashimoto

                        leczenie: Euthyrox n 25
                        Kontrola za 3 m-ce z wynikiem tsh.
                          • marcelinam Re: prośba o interpretacje wyników 06.09.11, 20:34
                            endo nic nie mówił o zwiększeniu dawki. Powiedział tylko ze za 3 miesiace mam przyjsc do kontroli z tsh i przepisał 100 tabletek.

                            Wiec radzisz gdzies za 2 miesiace zrobic ponownie tsh, ft3,ft4, i anty TPO (przypominam teraz miałam 354 przy normie <34) i jeśli poprawa nie nastąpi poprosić o zwiększenie dawki?

                            Teraz jak czytam forum to sie zastanawiam czy te 3 miesiace do następnej kontroli to nie za długo? Czytałam że niektórzy kontrolowali tsh po 4 tyg od pierwszej wizyty. Ja tsh miałam w górnej granicy normy (wyniki w 1 poście).
                              • marcelinam senność proszę doradźcie 13.09.11, 16:08
                                po tygodniu zażywania leku, czuje sie gorzej. Jestem niesamowicie spiąca. Jeśli po zażyciu leku położe się, mam problemy ze wstaniem. Nie słysze nawet budzika. A jeśli sie nie położe to po 2-3 godzinam mam straszny kryzys senny. Ostatnio sie położyłam na chwile i obudziałam po 4 godzinach z ledwością otwierając oczy. Chyba powinnam zrobic ponownie wynik tsh. I moze cukier bo też miałam niski pomimo iż go zrobiłam po wypiciu redbula (nie zrobiłam tego celowo zapomniałam że miałam miec mierzony cukier). Czy powinnam zrobić coś jeszcze?
                                • czupakabra27 Re: senność proszę doradźcie 13.09.11, 16:20
                                  Niektórzy ( w tym ja) po euthyroksie mają początkowo nasiloną senność. Gralint tłumaczyła mi, że w okresie adaptacji kortyzol bardziej rozpada się wątrobie niż powinien. U mnie pojawia się to przy każdym podniesieniu dawki. Mija po tygodniu, dwóch.
                                  Chyba rzeczywiście masz coś nie tak z cukrem. Powinnaś zrobić dokładne badanie czyli krzywą cukrową/insulinową z obciążeniem. Krew pobierana jest 3 razy, raz na czczo, dostajesz do wypicia glukozę i później jeszcze po jednej i dwóch godzinach. Możesz mieć hipoglikemię reaktywną - czyli niedługo po zjedzeniu cukier spada zamiast fizjologicznie wzrosnąć. Zrób to badanie, zarezerwuj sobie na nie czas i po wypiciu glukozy nigdzie nie chodź, nic nie jedz i nie pij a wynik będzie miarodajny.
                                  Przy Twoich początkowych wynikach dawka 25 tyroksyny na całe 3 msc wydaje się śmieszna.
                                  • marcelinam Re: senność proszę doradźcie 15.09.11, 14:33
                                    Jestem tak spiąca, że aż sama sie temu dziwie jak bardzo. Jutro ponawiam badania tsh i cukier. We wtorek mam wizyte u endokrynologa. Innego, ten u którego byłam za 1 razem mieszka ponad 60km od Legnicy i nie mam znim zanego kontaktu, jedyny kontakt to do mobilnej recepcji gdzie Pani nie chce nawet mi podać żanego kontaktu do lekarza, abym z nim skosultowała moje objawy po E. Mam przyjechac w ciiemno może mnie przyjmie a może nie. Ale jak piszesz ze 3 miesiace na tej dawce to kpina to trzeba lekarza zmienic.
                                    Dam znać jak moje wyniki i co po wizycie u nowej pani doktor.
                                      • marcelinam Re: senność proszę doradźcie 15.09.11, 15:13
                                        arronia napisała:

                                        > Warto robić TSH po tygodniu od wprowadzenia leku?
                                        > Normalnie zaleca się badanie po minimum 4 tygodniach.


                                        no własnie nie wiem uncertain tak czytałam ze po 4 tygodniach minimum. Wiec chyba sam cukier zrobie. Jedynym moim doradctwem jest to forum.
                                        • marcelinam 2 wizyta u endokrynologa 16.09.11, 21:33
                                          z powodu coraz gorszego samopoczucia pojechałam do lekarza. Pani doktor (inny lekarz od tego co byłam za 1 razem) stwierdziła ze spowodu hashimoto, cukier może mi spadać. (pierwszy lekarz, zbagatelizował niski wynik cukru). Powiedziała że co 3 godziny jak w zegarku mam coś zjeść. I zmieniła mi lek na letrox dawka 50. Powiedziała że 25 jest stanowczo za mała. Kontrola za 6 tyg. (nie 3 miesiace jak zalecił lekarz nr 1)
                                          Może po tym leku będe czuła sie znacznie lepiej. I bede stosowała sie do tego jedzenia co 3 godz.
                                          • czupakabra27 Re: 2 wizyta u endokrynologa 17.09.11, 11:12
                                            To nieźle trafiłaśsmile Oby było już tylko lepiej.
                                            Jedzenie co 3 godziny jest obowiązkowe! Sama mam problemy z hiperinsulinizmem i jak nie zjem co 3 to mam narastające mdłości. Dopiero na początku tego roku za rada lekarza zaczęłam jeść regularnie, bo wcześniej to 8h bez jedzenia mimo złego samopoczucia wytrzymywałam.
                                            Może wprowadzaj Letrox "po kawałku" nie wiadomo jak zniesiesz szybki skok na większa dawkę przy takich wynikach ft4 jak masz.
                                            • marcelinam Re: 2 wizyta u endokrynologa 17.09.11, 14:56
                                              no to za póżno rano łykłam całą pigułke smile
                                              nie wiem czy to mozliwe, czy ja juz popadam w paranoje, ale po pierwszej tabletce, nie miałam dzisiaj chęci spać i nie boli juz tak gałka oczna, mogłam bezbólowo nałożyć cień smile
                                              • marcelinam cukier 17.09.11, 22:22
                                                Dzisiaj zauwazyłam problem z cukrem w południe zmierzyłam poziom miałam 118 (n:50-120) zgodnie z zaleceniami jem co 3 godziny zjadłam troche winogrona, kurczaka, troche cukierków i po niespełna godzinie zrobiłam się spiąca zmierzyłam cukier i spadł do 73 zamiast sie podnieść. Wypiłam redbula, zjadłam chleba i sie podniósł do 83 po czym znowu po godzinie spadł. Czy to wachanie cukru może być efektem przyjmowania nowego leku?
                                                Czy powinnam regularnie sprawdzać cukier i prwadzić jakiś dzienniczek i okazać lekarzowi na kolejnej wizycie?
                                                • czupakabra27 Re: cukier 18.09.11, 12:16
                                                  Musisz zrobić krzywą cukrowa/insulinową i z wynikami pokazać się lekarzowi - nie da rady inaczej. Pojedynczy, punktowy pomiar to za mało.
                                                  Poza tym jeśli jesz codziennie tak jak napisałaś, pijesz redbulla, jesz cukierki i bardzo słodkie owoce to prawdopodobnie trzeba będzie zmienić sposób odżywiania, bo źle na niego reagujesz. Wygląda na to, że w Twojej diecie dominują cukry proste które Ci szkodzą.
    • marcelinam NOWE WYNIKI 19.12.11, 10:02
      Witajcie kochani, z moim samopoczyciem troche lepiej. Wczoraj zrobiłam nowe wyniki w środę idę do endo. Jestem na letroxie50 - 1.5 tabletki. Euthoryx mi nie służył, po nim wszystkie objawy sie nasiliły, a cukier spadał.

      Ogólnie jest lepiej, chęci do życia wróciły. Doszedł mi tylko hmmm jak to nazwać takie dziwne uczucie w uszach, jakby sie przytykały, coś je zapychalo i po chwili ustępuje, tak mam kilka razy dziennie.

      Prosze napiszcie co sądzicie o nowych wynikach.

      TSH - 0,75 (n: 0.4-4) 9,72%
      FT3 - 3,97 (n: 1.8-4.2) 90.42%
      FT4 - 0.89 (n: 0.58-1.64) 29.25%
      • pies_z_laki_2 Re: NOWE WYNIKI 19.12.11, 10:36
        >I zmieniła mi lek na letrox dawka 50. Powiedziała że 25 jest stanowczo za mała. Kontrola za 6 tyg. (nie 3 miesiace jak zalecił lekarz nr 1)

        No i miała rację, widzisz, że trend jest dobry smile Zwiększ dawkę, bo masz za niskie fT4, a fT3 powinno się z czasem wyrównać.

        • marcelinam Re: NOWE WYNIKI 27.12.11, 21:32
          moja endo podobno najlepsza w Legnicy zaleciła mi następujace leczenie: dawka 75, a w czwartki i poniedziałki 100 jesli po 100 bede sie czuła dobrze to leczenie takim sposobem mam kontynuowac do następnej wizyty - za pół roku. Co o tym sądzicie?
          • djpa Re: NOWE WYNIKI 27.12.11, 22:17
            Hmm, czyli do teraz brałaś Letrox50 po półtorej tabletki? Czyli już teraz brałaś w sumie dawkę 75, czy tak? Jeśli tak, to bardzo niewiele endo Ci zwiększyła dawkę, w sumie o 50 na tydzień czyli o 7 dziennie, czyli jakby o ćwierć tabletki z dawką 25, albo 1/8 z dawką 50.

            Poza tym lepiej brać codziennie tę samą dawkę. Kiedyś brałam tak na przemian. Różnicy w samopoczuciu specjalnie nie czułam (choć wtedy się tak bardzo nie zastanawiałam jak się czuję), ale moja cera to czuła - na zmiennej dawce miałam zawsze większy trądzik. Bardzo się zdziwiłam, gdy to odkryłam. I teraz kroję tabletki.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka