Dodaj do ulubionych

Wyniki w ciąży - prosze o pomoc

16.09.11, 14:19
Moje wyniki tarczycy z 6 tygodnia ciąży wyglądały tak: (badania z 20 lipca)
TSH 2,2 (norma 0,27-4,2)
FT3 3,48 (2-4,4) 61,67%
FT4 1,29 (0,93-1,7) 46,75%
Mniej więcej od 8 tygodnia ciąży zaczęłam brać euthyrox 25mg. Wcześniej nie brałam eutrhyroxu i przy podobnych wynikach tarczycy zaszłam bez problemu w ciążę.
Po prawie 6 tygodniach na dawce 25mg euthyroxu (czyli teraz 14 tc) wyniki wyglądają tak: (badania z wczoraj)
TSH 1,23 (0,27-4,2)
FT3 2,7 (2-4,4) 29,17%
FT4 1,24 (0,93-1,7) 40,26%

Jutro mam wizytę u endokrynologa, ale idę do jakiegoś nowego i nie wiem czego się po nim spodziewać. Czy te wyniki są bardzo złe? Bo wydaje mi się, że tragedii jeszcze nie ma, ale chyba powinnam nalegać u lekarza na zwiększenie dawki euthyroxu?? Jakie najlepiej powinno być to ft3 i ft4? W okolicach 50 procent obydwa?


Edytor zaawansowany
  • jasia87 19.09.11, 23:09
    na podstawie wyników z 20 lipca lekarz przepisal ci Euthyrox? widze ze poziom ft3 i ft4 spadl, mimo suplementacji i pewnie przydaloby sie zwiekszenie dawki, skoro jest tendencja spadkowa(zwlaszcza ft3) -ale o tym juz lekarz niech sie wypowie
  • madzi1 23.09.11, 22:36
    Tak, na podstawie wyników z lipca dostałam do łykania euthyrox.
  • 1.mateoj 24.09.11, 19:32
    Ja bym zwiększyła o pół tabletki 25 czyli brała 37.5 przez miesiąc i zrobiła badania.
    A co powiedział Ci nowy endo ?
  • madzi1 12.12.11, 16:20
    We wrześniu byłam u jakiegoś nowego endo i tej wizyty nie zaliczam do udanych bo Pan Doktor stwierdził, na podstawie wyników z lipca, że wogóle nie potrzebnie biorę ten euthyrox, no ale skoro już zaczęłam to teraz muszę brać! Na podstawie wrześnowych wyników dawki mi nie zwiększył i kazał dalej brać 25mg euthyroxu.
  • madzi1 12.12.11, 16:33
    Moje wyniki z 06.10.11 (17 tydzień ciąży) wyglądały tak:
    TSH 1,69 (0,27-4,2)
    ft4 1,14 (0,93-1,7) tj. 27,3%
    Od września do października nadal byłam na dawce 25mg. Poszłam do innego lekarza prywatnie bo podejrzewałam, że ta dawka jest za mała i lekarz zwiększył mi dawkę do 50mg euthyroxu.
    Po miesiącu na dawce 50mg (wyniki z 17.11, 23 tydzień ciąży)
    TSH 0,671 (0,55-4,78)
    ft4 1,2 (0,89-1,76) tj. 35,6%
    Z tymi wynikami byłam u endo i tym razem nie zwiększyła mi dawki ze względu na wysoki puls (100/min). Byłam pewna, że dawkę mi zwiększy, ale puls uznała za za wysoki. Generalnie czuję się dobrze, ale rzeczywiście czuję praktycznie codziennie jak serce mi wali. Puls utrzymuje mi się cały czas na poziomie około 100 uderzeń na minutę nawet jeśli nic nie robię.
    Następną wizytę u endo mam 2 stycznia. I teraz się zastanawiam czy jednak powinnam zrobić badania wcześniej i iść wcześniej z nimi do lekarza? Martwi mnie ten niski poziom ft4, a z drugiej strony jak tu zwiększyc dawkę euthyroxu jak już teraz mam kołatania serca??
  • 1.mateoj 12.12.11, 18:33
    Ja bym nic nie kombinowała. Brała dawkę 50 i poczekała na wizytę do 2 stycznia, to już niedługo przecież.
    A Twoje objawy kołatanie serca? Lepiej uważać i nie zwiększać.
    Co za dużo, to niezdrowo, można zaszkodzić maleństwu.
    Może też, to był błąd , że za szybko przeskoczyłaś na dawkę 50 z 25. Kilka dni trzeba było brać 37,5 albo na przemian. Może stąd, to kołatanie serca?
    Ja np. źle reaguję na zwiększanie dawki. Ciężko było na początku na dawce 25.
    Ft4 nie jest takie złe, nie martw się.
  • madzi1 12.12.11, 20:22
    Udało mi się umówić na wizytę na za tydzień. Oczywiście, że przy tych objawach nie zwiększyłabym dawki, w ogóle nie zwiększyłabym sobie sama dawki.
    Nie od razu przeszłam na dawkę 50, przez kilka dni brałam na przemian bo tak mi kazała zrobić lekarka. Przez jakiś czas było dobrze, ale ostatnio często czuję walące serducho.
  • djpa 12.12.11, 20:50
    Serce może Ci walić od anemii, a nie od nadmiaru hormonów tarczycy. Koniecznie sprawdź ferrytynę!
  • madzi1 16.12.11, 17:24
    Wyniki z 15.12 (27 tydzień ciąży)
    TSH 1,76
    ft4 1,02 (0,89-1,76) czyli 15% !!
    O co chodzi? Czemu tak duży wzrost TSH i spadek ft4?? Przez ostatni miesiąc byłam nadal na dawce 50mg, raz w tygodniu brałam 25mg bo tak po ostatniej wizycie zaleciła mi robić endokrynolog ze względu na wysoki puls.
  • 1.mateoj 16.12.11, 18:33
    A co z FT3 ?
    Jak samopoczucie tzn. serce ?
    Wypadałoby zwiększyć dawkę przy tak niskim FT4.
    Dziecko rośnie więc i zapotrzebowanie jest większe.
  • madzi1 16.12.11, 18:58
    Nie badałam ft3.
    Ogólnie czuję się dobrze, nie czuję zmęczenia, energii mi nie brakuje. Jedyne co ostatnio mi dokucza to ciągłe uczucie gorąca. Puls nadal wysoki.
  • 1.mateoj 20.12.11, 17:22
    Jak tam u Ciebie, jakie decyzje dalszego dawkowania ?
  • drizle81 21.12.11, 14:44
    ale wysoki puls w ciazy to z tego co mi mówią lekrze to normalna sprawa. Ja samam też mam wysoki, tylko nie non stop, ale wacha się tak 80-110.Jestem w 16 tygodniu ciąży i taki puls mam mneij wiecje od 11 tygodnia.

    A dlaczego nie robisz FT3?
    Mi właśnie to FT 3 najbardziej spada, ale tyroksyna na ft3 to nie pomoże.

    Ft 4 póki co trzyma się w okolicach 45%-60%. Tylko,ze ja biorę dawkę 100 Letroxu.
  • madzi1 27.12.11, 15:06
    Byłam przed świętami u endo pakietowego, ale uznał, że skoro wyniki w normie to jest okej i dawki nie trzeba zwiększać uncertain
    Dzisiaj idę prywatnie do endo, która jest bardziej sensowna i chyba do konca już będę się jej trzymać. Poproszę ją jeszcze o skierowanie na ft3.
  • 1.mateoj 28.12.11, 13:50
    Ciężko znaleźć sensownego endo. W moim mieście wszyscy po jednych pieniędzach wink
    Jeden jest ponoć rewelacyjny tylko dostać się do niego nie można nawet prywatnie uncertain
    Przyznam się, że śledzę Twój wątek bo sama jestem w podobnej sytuacji smile
    Boję się o zdrowie dzidzi sad
    A witaminy bierzesz z jodem, mi endo kazała koniecznie brać.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.