Dodaj do ulubionych

Podwyższone T3, T4 w normie

23.02.12, 18:03
Witam smile
Dzisiaj odebrałam swoje wyniki FT3 i FT4. No i przedstawiają się następująco:
T3 5,71 (min. 1,5, max 4,1)
T4 1,2 (min. 0,8, max 1,9)
Wyniki z TSH będę znała dopiero we wtorek, ale już dziś chciałabym się zapytać, co może oznaczać podwyższone T3?
Dodam, że jestem bardzo nerwową osobą, wszystkim się stresuje, mam ogromne problemy z nadpotliwością, ciągle chce mi się spać mimo tego, że jestem wyspana. Co może być tego przyczyną?
Edytor zaawansowany
  • 24.02.12, 15:49
    T3 czy FT3?
    Ja miałam podwyższone FT3 przy normalnym FT4 gdy schodziłam z nadczynności (FT3 to hormon tkankowy, powstający z FT4, reaguje wolniej).
    --
    http://emoty.blox.pl/resource/coffeenews.gif
  • 24.02.12, 17:17
    FT4 36.36% [ wynik 1.2, norma (0.8 - 1.9)]
    FT3 161.92% [ wynik 5.71, norma (1.5 - 4.1)]

    Jeżeli T3 jest wyższe niż T4 to świadczy to o niedoczynności. Masz T4 poniżej połowy normy co świadczy o słabszym funkcjonowaniu tarczycy. T3 wytwarzane jest też w innych organach, więc jego poziom nie zawsze (jak widać) jest podobny do poziomu T4. Badałaś też przeciwciała?
  • 24.02.12, 18:08
    Ja miesiąc po rozpoczęciu leczenia 25 mcg euthyroxu miałam ft4 na poziomie 50% normy, a ft3 prawie 90%. Teraz, po podniesieniu dawki mam ft4 84%, a ft3 65%. Wszystko w normie, ale spójrz jak inna relacja między nimi.
    Ale TSH do kompletu badań by się przydało, tylko że trzeba do niego z rezerwą podchodzić. Moje w momencie rozpoczęcia leczenia było dokładnie w środku normy laboratoryjnej.

    Moja 10-letnia córeczka jest płaczliwa, szybko wybucha złością, ma problemy z koncentracją i od dawna łatwo poci jej się głowa, trzeba myć ją co 2 dni, aby była czysta. Jej wyniki to:
    TSH 1,014 (0,34 - 4,94)
    ft3 6,72 (2,63 - 5,7) 133.22% - czy to jest niedoczynność, czy u dzieci normy są inne???
    ft4 14,93 (9,01 - 19,05) 58.96%

    Naprawdę warto sprawdzić przeciwciała antyTPO i antyTG, aby dowiedzieć się, czy masz chorobę autoimmunologiczną tarczycy. W moim lab każde z nich kosztuje 35 zł.
    --
    www.inteligentny-projekt.pl/
  • 26.02.12, 16:02
    Niestety nie badałam przeciwciał. Wyniki TSH będę miała dopiero we wtorek, więc się odezwę co i jak.. Ciekawe, co oznaczają te wyniki wink Dziękuję bardzo za odpowiedzi!!!! smile
  • 27.02.12, 20:09
    Świadczą o słabszym działaniu tarczycy (niecałe 40% normy zdrowego człowieka w wytwarzaniu T4) i kompensowaniu jej słabszego działania (niskiego fT4) przez inne organy (bardzo wysokie fT3). Jeśli będą wyniki dodatkowych badań, będzie można postawić prawdopodobną diagnozę.
  • 27.02.12, 20:10
    Ooops, sprostowanie smile
    Nie my będziemy stawiać diagnozę na forum, tylko uprawniony do tego lekarz smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.