Dodaj do ulubionych

Niedoczynność tarczycy, Hashimoto i inne objawy

01.03.12, 13:31
Cześć dziewczyny.
Mam 27 lat. Kilka lat temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy. Moja mama miała taką sama chorobę i w zasadzie to ona wpadła na to, że moje zmęczenie, wypadnie włosów i problemy ze skórą mogą świadczyć o niedoczynności - diagnoza pani doktor - "córka za dużo się stresuje" i koniec. Jednak nie dałyśmy za wygrana. TSH faktycznie wyszło zawyżone. Zaczęłam terapię od Euthyroxa 25, później 50 a w tej chwili 75 - diagnoza Hashimoto.
Mimo iż poziom TSH mam w tej chwili ustabilizowany dokucza mi kilka dolegliwości:
- częste oddawanie moczu (wszystkie choroby na tym polu wykluczone, urolog stwierdził, że może nadreaktywny pęchęrz? Z tym, że u mnie to jest tak, że jednego dnia mam z tym spokój, a przez następne kilka pęcherz szaleje),
- przerzedzone, cienkie i matowe włosy, w dodatku przetłuszczające się, a skóra głowy bardzo wrażliwa i swędząca (dodam że na oko wygląda na zdrową, żadnego łupieżu ani nic).
- od roku walczę z trądzikiem na prawym policzku, dodam, że nigdy wcześniej nie miałam problemów z cerą, żadnego trądziku nawet w fazie dojrzewania.
- w dodatku mam częste infekcje okolic intymnych oraz stwierdzono u mnie chorobę sromu, z reguły występującą u kobiet po menopauzie, która jest nieuleczalna, dokuczliwa oraz z tego co wyczytałam może mieć przyczynę w niedostatecznej ilości hormonów kobiecych (ale to jest tylko teoria niektórych lekarzy).
- ponadto jestem osobą dość szybko irytującą się i ostatnio bardziej pesymistyczną. Wcześniej tak nie było.

Dodam że ostatnie wyniki jakie robiłam to:
listopad: TSH - 2,39 uU/ml i fT4 19,66 pmol/l
lipiec: TSH 1,63 uU/ml, fT4 18,23 pmol/l, ATG 39,91 IU/ml, ATPO, 24,7 IU/ml
USG tarczycy: Tarczyca mała. Echogeniczność miąższu niejednorodna, nieco obnizona, ze zwłóknieniami, bez ewidentnych guzków. Przepływy miąższowe nieznamienne, nie są wzmożone. Okoliczne węzły chłonne bez zmian.

Nie mam dzieci, chciałabym w niedalekiej przyszłości założyć rodzinę ale boję się, że moje ciało nie jest i nigdy nie będzie dostatecznie zdrowe i silne aby temu podołać.
Od dłuższego czasu mam wrażenie, że pojawiają się u mnie coraz to nowsze choroby. Już dawno nie opowiadam o tym swojej rodzinie, bo boję się, że wezmą mnie za jakąś hipochondryczkę sad

Może Wy mi coś doradzicie> Jakie badania mogłabym jeszcze zrobić? Czy może powinnam się nauczyć żyć z moim Hashimoto i zaakceptować to jak jest.

Będę wdzięczna za wszelkie porady. Ech szkoda, że to człowiek musi być swoim najlepszym lekarzem.
Dziękuje
Edytor zaawansowany
  • bebelu 01.03.12, 15:54
    Jeśli wyniki z lipca są najnowsze, to musisz zrobic nowe: TSH, Ft3 i Ft4 + morfologia, ferrytyna, B12 i wit. D. Te badania są już nieaktualne i tylko na podstawie samopoczucia można podejrzewac, że Twoja dawka jest za niska. Pędź po badania i wpisz je tu, a na pewno cos podpowiemy smile.
    Następnym razem wpisz wszystkie wyniki z normami. Do usłyszeniasmile.
  • superagentka 01.03.12, 17:41
    Do bebel:
    wyniki są z listopada. Kolejne skierowanie dostanę dopiero na maj-czerwiec.
    Te wcześniejsze są z lipca. Podałam je też tak na wszelki wypadek.
    Morfologię robiłam kilka dni temu i wyszła w normie.
    A czy te badania o których piszesz: ferrytyna, B12 i wit. D są również wykonywane z krwi? Możesz coś więcej napisać dlaczego akurat te badania powinnam zrobić?

    dziekuje i pozdrawiam
  • anka.83 01.03.12, 17:46
    No i nie demonizujmy tak strasznie Hashimoto, zwykle przy wyrównaniu hormonów wszystko się w organizmie stabilizuje i można żyć normalnie. Ja mam od lat Hashi, zaszłam w ciążę bez problemow, zdrowego dzidzika urodziłam, mam lat 28, niedługo w sumie 29... I nie tylko ja jedna tutaj dałam radę z ciążą, więc ze spokojem, trochę cierpliwości (no, może więcej niż trochę, wyrównywanie hormonów jest z lekka upierdliwewink ).

    Zrób, jak radziła bebelu (w wersji ekonomicznej wystarczą tylko TSH, fT3 i fT4 na początek). I podawaj normy do wyników.
  • mama_dorota 01.03.12, 18:04
    Dokładnie! Jak Hashimoto stwierdzone to TSH, ft3 i ft4 wystarczą, ale ferrytynę (nie żelazo!) też warto zrobić. Poszukaj laboratorium gdzie zrobisz badania odpłatnie, najlepiej takiego, gdzie robią dużo badań, bo wtedy ceny są niższe np. przy akademii medycznej lub w szpitalu. W moim lab te 4 badania kosztowałyby 52 złote. Witamina d3 już 70 zł, a b12 12 zł. Przeciwciała i USG służą głównie do postawienia diagnozy, z tym że USG raz na jakiś czas warto robić ze względu na ryzyko powstawania guzków. Słusznie zauważyłaś, że musisz w tej chorobie raczej na siebie liczyć. Ale z mamą bym o tych zmartwieniach porozmawiała ...
    --
    www.inteligentny-projekt.pl/
  • harmoniak 01.03.12, 19:35
    A czy te badania o których piszesz: ferrytyna, B12 i wit. D są również wykonywane z krwi? Możesz coś więcej napisać dlaczego akurat te badania powinnam zrobić?

    Poczytaj FAQ i Przewodnik po forum, żeby dowiedzieć się po co polecamy Ci w/w badania. Te badania wykonuje się z krwi.

    Morfologię robiłam kilka dni temu i wyszła w normie.
    Jaką masz hemoglobinę? Poza tym norma nie oznacza optymalnego poziomu.

    Kolejne skierowanie dostanę dopiero na maj-czerwiec.
    Większość z nas robi badania prywatnie... Wit. D jest najdroższa, zaś ferrytynę koniecznie musisz zrobić.

    Co do oddawania moczu to myślę, że to przez infekcje, powiązane z infekcjami okolic intymnych. Miałam podobnie i jeszcze czasami się zdarza. Pomógł mi sok żurawinowy z apteki (nie tabletki), przyjmowanie dużych ilości płynów i niespanie na brzuchu w nocy smile Gdzieś przeczytałam, że częste picie ma wypłukiwać bakterie (hm smile ). W każdym razie u mnie w/w rzeczy zadziałały.

    Czytaj i ucz się a będzie dobrze.
    --
    pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
    •• Przewodnik po forum
    •• test na niedoczynność
  • pies_z_laki_2 01.03.12, 21:32
    A konkretnie np. Chlamydia, ale nie tylko. Robiłaś posiew?
  • superagentka 02.03.12, 09:49
    Cześć dziewczyny,

    Odpowiadając na pytanie: hemoglobina wyszła: 12,7 g/dl przy normie: 11,0 - 16,0.

    Odebrałam wczoraj wynik wymazu z cewki moczowej i faktycznie wyszła Chlamydia (tak jak pies_z_laki_2 pisała, miałaś dobrego nosa). Czekam jeszcze na wynik posiewu z pochwy.
    Czyli jednak częste siusianie to nie wina nadreaktywnego pęcherza, jak poradziła Pani urolog. Dobrze, że moja internistka na to wpadła.
    dziękuję Wam za rady napewno zrobie te badania o których piszecie czyli: ferrytyne, B12 i D3 no i oczywiście TSH, ft3 i ft4. I odezwę się wkrótce.

    pozdrawiam Was serdecznie kochane
  • superagentka 14.05.12, 14:08
    Cześć dziewczyny,

    Chwilowo mnie tu nie było.
    Zrobiłam sobie wyniki (fakt, że w uproszczonej wersji). Idę niedługo na wizytę do mojej endo i poproszę o skierowanie na ferrytynę, wit b12 i d3.
    Póki co podaję wyniki sprzed kilku dni:
    TSH (s) 2,14 uU/ml norma 0,27 - 4,2
    fT4 22 pmol/l norma 12 - 22

    Dodam że w wyniku sprzed 6 miesięcy stężenie tych hormonów było niższe.

    Czy mogę prosić o komentarz wyników?
    Bardzo dziękuję i pozdrawiam
  • pies_z_laki_2 15.05.12, 13:57
    Łykasz coś?
  • superagentka 15.05.12, 14:56
    tak, niezmiennie Euthyrox 75
  • pies_z_laki_2 16.05.12, 12:42
    Jak się czujesz? Masz objawy niedoczynności? A może nadczynności?

    TSH masz wg. mnie na granicy wysokiego, ale fT4 też jest wysokie, to dość niekonsekwentne, bo przy wyższym tsh powinno być niższe, albo przy wysokim fT4 tsh powinno się obniżyć. Nie wiem jak to wytłumaczyć. Może tym, że masz rzut choroby? A może tym, że tsh pokazuje stan sprzed jakiegoś czasu, a fT4 stan obecny i dlatego są teraz niespójne?

  • klaudiakulisz1991 27.01.18, 00:19
    Hej, napisz prosze czy rozwiazalas Twoj problem, poniewaz mam 100% identyczna sytuacje teraz. Widze ze napisalas kilka lat temu, wiec zapewne wiesz coś już więcej. Bardzo by mi to pomogło, zapewne rozumiesz jak stresującą sytuacja to jest. Z góry dziekuje!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.