• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

ft3 a ft4

  • 21.06.12, 23:23

    Prosze o interpretacje wynikow:
    TSH 1,12 (norma 0,27 - 4,70)
    ft3 3,80 (norma 4,3 - 8)
    ft4 19,88 (norma 9 - 20)

    chodzi mi , o to czy nie za duza roznica miedzy ft3 a ft4
    Dziekuje bardzo za odpowiedz
    Monika
    Edytor zaawansowany
    • 22.06.12, 07:10
      A jak się czujesz? Czy pod względem samopoczucia coś Cię niepokoi? Co mówi samopoczucie o rozrzucie między fT3 i fT4? Serce?

      Pod względem matematycznym rozrzut jest bardzo duży.
      • 22.06.12, 11:10
        Wikimonika, czy Ty bierzesz leki? Masz okropne ft3. Rozrzut też, ale ft3 poniżej normysad Jak czuje się człowiek z takim ft3?
    • 22.06.12, 11:10
      co tam rozrzut
      twoje ft3 jest poniżej normy
      to nie jest normalne
      ale trudno coś więcej mówić na podstawie pojedynczych wyników, bez objawów, historii leczenia

      a ft4 wysoko, ja bym już miała sensacje sercowe
      co bierzesz i od kiedy? jak tam z ferrytyną i B12? suplementujesz selen?
      --
      Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
    • 22.06.12, 11:12
      Dziekuje bardzo za odpowiedz, a wiec ogolnie bardzo zle samopoczucie tzn nie mam wogole sily , nic mi sie nie chce, jestem ospala, strasznie szybko sie mecze (przy dwojce dzieci to spory problem), zaparcia, przy bardzo lekkiej diecie nie moge schudnac, (kiedys wazyalm 54 kg (juz po ciazach) teraz 63kg), kurcze lydek, czasami dretwienie rak, od roku bardzo wypadaja mi wlosy ,slabe poznokcie, sucha skora ,efekt brudnych lokci, powracajce infekcje, wahania nastroju, niepokój, szybko sie denerwuje. Czesto odczuwam palpitacje serca 4 razy od poprzedniego roku skonczylo sie pogotowiem, bo nie wiedzialam co sie ze mna dzieje serce chcialo wyskoczyc cisnienie 180na 110 (gdzi normalnie na codzien mam 90/60 max 110/70) Na pogotowiu zawsze sprawdzali rowniez TSH ale bylo w normie w okolicy 1.2 wiec tweirdzili, ze to nie od tarczycy. (i caly czas badaja moje serce lacznie z apratem holtera, wysilkowe testy i wszystko wyhodzi ok) Mieszkam w Irlandii i tutaj przy dobrym TSH nie chca robic dodatkowych badan. Polska doktor w koncu jakos uprosila laboratorium i zrobili, ale ona stwierdzila,cytuje ”Tak sie pani upierala a wyniki sa ok TSH norma FT4 w normie ft3 lekko ponizej normy ale to nic sie nei dzieje” Dlatego prosze o pomoc.
      • 22.06.12, 11:17
        procesor - ferrytyne i b12 mialam w normie jak to moja doktor swierdzila, nie mam wynikow przy sobie ale byly doslownie w dolnej granicy normy
        • 22.06.12, 12:13
          Potrzebujesz pomocy, ponieważ ft3 to hormon najrzadziej badany przez lekarzy, a jednocześnie najważniejszy dla organizmu. Nie pytaj dlaczego, bo to woła o pomstę do nieba, ale jak forum poczytasz, to zobaczysz, że naprawdę. Część lekarzy tylko traktuje go poważnie. Przy za niskim poziomie ft3 pojawiają się niedobory (ferrytyna, b12 itd.), bo organizm nie wchłania z pożywienia tak jak powinien i nawet bardzo dobra dieta nie wystarczy, aby to poprawić. Moja siostra porobiła sobie badania w Polsce, stwierdzono u niej chorobę, dostała lek na niedoczynność tarczycy, a potem próbowała organizować sobie leczenie w GB. Niestety, niewiele z tego wyszło i znów się w Polsce umówiła na badanie kontrolne. Też jej mówiono, że ma dobre wyniki, bo tak ona, jak i ja mamy tendencję do niskiego TSH także w niedoczynności. Niestety, w twoim przypadku potrzebny jest preparat rzadko nawet w Polsce przepisywany. Napisz gdzie mieszkasz, to na pewno ktoś ci właściwą osobę poleci i w czasie najbliższego pobytu w kraju będziesz mogła zacząć leczenie. Siostrze dzięki recepcie z Polski, potwierdzającej wprowadzenie leczenia angielski lekarz mimo braku przekonania lek wypisuje, a ona czuje się znacznie lepiej. W tym momencie możesz sobie pomóc przyjmując preparat z żelazem, witaminę b12, ale w dużej dawce tak przynajmniej 100 mcg i koniecznie selen, ponieważ selen i żelazo wspomagają przemianę hormonu ft4 w ft3, która to u ciebie szwankuje. W normalnych warunkach organizm przerabia sobie ft4 w ft3, ale czasem to zawodzi i sporo tu osób, które mają ten problem. Dzięki odpowiednim preparatom z hormonem normalnie żyją i czują się dobrze.
          --
          www.inteligentny-projekt.pl/
          • 22.06.12, 12:15
            Nie chodziło mi o twoje miejsce zamieszkania w Irlandii, ale o miejsce gdzie mieszkasz lub bywasz w Polsce.
            --
            www.inteligentny-projekt.pl/
          • 22.06.12, 12:24
            Dziekuje bardzo za odpowiedz. W Polsce mieszkam w woj. lodzkim. Lecimy w lipcu do Polski na 3 tygodnie wiec na pewno pojde do endokrynologa i mam nadzieje, ze w koncu dostane odpowiedni lek i moze zaczne normalnie funkcjonowac.
            • 22.06.12, 12:51
              Jeszcze przed przyjazdem do Polski radziłabym Ci poszukać na naszym forum i sąsiednich też dot. tarczycy polecanych lekarzy w Twoim województwie. Jeśli trafisz na kogoś nieodpowiedniego to zlekceważy problem i dostaniesz taką sama odp. jak w Irlandii. Do dobrych lekarzy nawet odpłatnie są dalekie terminy więc szukaj przez net już teraz. Powodzenia!
            • 22.06.12, 12:53
              Wprawdzie najpierw trzeba wiedzieć dokąd iść, a w naszej bazie lekarzy brakuje dobrego endo w Łodzi. Może warto też wybrać się do innego miasta, bo sprawa jest ważna. W każdym razie terminy mogą być odległe, do tego lipiec to sezon urlopowy. Jako deskę ratunku polecam ci panią doktor z Gdyni: www.dr-rachon.pl/
              Możesz do niej wysłać maila z pytaniem wprost, czy jest w stanie pomóc ci od ręki gdybyś przyjechała na wizytę, bo mieszkasz za granicą. Do niej właśnie moja siostra się zarejestrowała. Wbrew pozorom łatwiej trafić na dobrego endokrynologa w Trójmieście, niż w Warszawie. Może to się wydawać w tej chwili karkołomne i niepotrzebne, ale jak poczytasz forum więcej, to się przekonasz, że nie bredzę od rzeczy. Mam jednak nadzieję, że znajdziesz pomoc gdzieś bliżej.
              --
              www.inteligentny-projekt.pl/
              • 22.06.12, 13:09
                Autorka wątku, czytaj uważnie, co do Ciebie piszą. Tu chodzi nie tylko o Twoje samopoczucie, ale i o zdrowie. Rozrzut między fT3 i fT4, dużo mniejszy niż Twój, mi szkodzi na serce, mam takie dziwne uderzenia serca. Serce jest organem bardzo czułym na wartości hormonów tarczycy, ale nie tylko serce... Napisz do do tej lekarki poleconej przez Dorotę, to nic nie kosztuje smile
                • 22.06.12, 13:10
                  Pomysł z dojazdem do 3-miasta jest b. dobry. Można nawet poleciećsmile
                  Lekarka jak zobaczy wyniki przez net to będzie miała chwilę na zastanowienie, to też plus.
                  • 22.06.12, 13:16
                    Dzieki za odpowiedz. Meila do lekarki wlasnie wyslalam, czekam na odpowiedz, mam tylko nadzieje, ze nie bedzie w tym czasie na urlopie.
              • 22.06.12, 13:22
                Dorota dziekuje bardzo za Twoja pomoc, meila do lekarki wyslalam, dam znac jak odpowie. Mam nadzieje, ze nie bedzie na urlopie w tym czasie. Swoja droga to koszmar jakis, ze lekarka u ktorej bylam stwierdzila, ze wyniki sa dobre i mam sie nie przejmowac.
                • 22.06.12, 13:40
                  To marne pocieszenie, ale nie jesteś wyjątkiem. Regułą jest to, że leczy się ludzi na podstawie samego TSH. Stąd aż 4 polskie fora tarczycowe. Wielu ludziom to wystarczy, ale ja także nie jestem w tej grupie. Moja siostra ma wizytę jakoś na początku lipca.
                  --
                  www.inteligentny-projekt.pl/
                  • 22.06.12, 13:42
                    I póki co, aby uzbroić się w wiedzę na temat tego, co ci właściwie jest poczytaj nasz forumowy poradnik i różne informacji z tych przyklejonych u góry wątków, zrób sobie test na niedoczynność tarczycy. To wszystko pomoże i tobie i lekarzowi nie tylko na początku, ale i w trakcie leczenia.
                    --
                    www.inteligentny-projekt.pl/
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.