Dodaj do ulubionych

Wyniki hormonów tarczycy a zajście w ciążę.

30.08.13, 15:37
Witajcie. Planuję zacząć starania o dziecko w najbliższym czasie. Mam subkliniczną niedoczynność tarczycy. Wczoraj zbadałam sobie hormony i takie mam wyniki:

TSH: 35.08% [wynik 1.96, norma (0.35 - 4.94) ]
FT4 61.04% [ wynik 1.4, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 52% [ wynik 2.75, norma (1.71 - 3.71)]
anty-TPO 0,09 (5,61)

Czy są to dobre wyniki na zajście w ciążę? Do endo idę dopiero za 2 tygodnie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!
Edytor zaawansowany
  • semi-dolce 30.08.13, 15:46
    Jeżeli bierzesz tyroksynę to takie sobie są te wyniki. U mnie wskazywałyby na sporą niedoczynność. Jak się czujesz? Masz objawy niedoczynności?

    Przy staraniach warto zbadać jeszcze poziom prolaktyny - przy niedoczynności często jest ona dość wysoka, co uniemożliwia zajście w ciążę.
  • harmoniak 30.08.13, 15:48
    U mnie wskazywałyby na s
    > porą niedoczynność.


    A dla mnie byłyby idealne smile
    --
    pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
    - Przewodnik po forum
    - test na niedoczynność
  • nalia86 30.08.13, 15:55
    Dziękuję za odpowiedzi. Tylko nie wiem komu wierzyć wink. Biorę Euthyrox 50.
    A może poczekać ze staraniem?
  • harmoniak 30.08.13, 15:58
    Wszystko zależy do tego jak się czujesz. Może rozwiąż test na niedoczynność.
    TSH mogłoby wynosić 1.
    --
    pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
    - Przewodnik po forum
    - test na niedoczynność
  • nalia86 30.08.13, 16:00
    Czuję się rewelacyjnie, ale zrobię ten test i podam wynik smile.
  • natder 30.08.13, 16:00
    Wyniki nie są złe, ft3 mogłoby być ździebko bliżej ft4 ale najważniejszym jest jak się czujesz?
    Lekarze twierdzą, że do zajścia w ciążę najbardziej optymalny poziom TSH to 1 więc u Ciebie należałoby podnieść troszeczkę dawkę tyroksyny?

    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • nalia86 30.08.13, 16:11
    Wynik testu 10.

    1. Objawy, które odczuwasz

    zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
    łamliwe paznokcie
    przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
    wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
    zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica

    2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś

    brak

    3. Historia zdrowotna Twojej rodziny

    niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole

    4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

    brak

    Więc chyba nie jest tak źle smile. Jak zdiagnozowano mi niedoczynność to było o wiele gorzej, bo byłam ospała, przytyłam, miałam problemy z koncentracją, wahania nastroju. Teraz pozostały tylko te objawy powyżej.

    Mam jeszcze Euthyrox 75, może zwiększyć dawkę o te 25?
  • harmoniak 30.08.13, 16:15
    25 to raczej za dużo.
    Ewentualnie 12,5.
    Koniecznie zbadaj ferrytynę, może masz jej niski poziom (anemię), stąd wypadanie włosów.
    --
    pozdrawiam, Harmoniak (Hashimoto od 2008. Novo)
    - Przewodnik po forum
    - test na niedoczynność
  • semi-dolce 30.08.13, 16:18
    Możesz wierzyć nam obu- te odpowiedzi nie są sprzeczne, najważniejsze jest zawsze to, jak się czujesz smile
  • nalia86 30.08.13, 16:22
    Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie zbadam jeszcze ferrytynę. A dawkę zwiększę o 12,5.

    I ostateczne pytanie? Starać się czy nie wink?
  • natder 30.08.13, 16:28
    Wytrzymasz jeszcze miesiąc? wink
    Jak podniesiesz dawkę zrób badania po 4 tygodniach.
    Co na pomysł ciąży mówi Twój endo??
    Czy lekarz poinformował Cię, że po zajściu w ciążę będziesz musiała podnieść dawkę i o ile aby tyroksyny starczyło i dla Ciebie i dla dziecka?
    Niedoczynność w ciąży jest groźna da dziecka.

    --
    forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
  • nalia86 30.08.13, 16:32
    Jak trzeba poczekać to trzeba big_grin.
    Endokrynolożce jeszcze nie mówiłam o planowaniu ciąży (ostatnią wizytę miałam pół roku temu), ale prowadziła już moją poprzednią, z Synkiem, obecnie 5 lat. Wtedy oczywiście brałam większą dawkę Euthyroxu i robiłam badania co miesiąc. Synek urodził się zdrowy.

    Chyba rzeczywiście lepiej poczekać, chociaż już strasznie się napaliłam wink.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.