Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

31.01.14, 16:14
Kobieta lat 39
TSH 1,55 ( 0,27 - 4,2)
FT3 4,7 ( 3,1-6,8)
FT4 16,6 ( 9-19,5)
Czy takie wyniki mogą mieć wpływ na słaby spadek kg przy odchudzaniu - dieta 1400-1500kcal, ćwiczenia, a przez prawie miesiąc udalo sie tylko zrzucić 3 kg.
Na wizytę u sensownego endokrynologa szanse słabe, a żeby coś działaś w kierunku tarczycowym muszę mieć pewność , że moje wyniki są słabe
Edytor zaawansowany
  • 31.01.14, 19:31
    na oko nie wyglądają na słabe ale nie mam czasu przeliczac na procenty

    istotniejsze - masz jakieś objawy? czemu akurat tarczyca?
    zrób test internetowy
    www.chorobytarczycy.eu/test#0
    --
    Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
  • 31.01.14, 19:48
    Tarczyca przyszła mi jako pierwsza do głowy. Zrobiłam sobie test wyszło 8pkt. Z objawów może trochę przesuszona skóra ( ale tak mam zawsze zimą) i i te problemy z kg, a raczej z ich zrzucaniem. Czy jest sens dorabiać do tych wyników przeciwciała i robić usg tarczycy?
  • 31.01.14, 20:58
    3 kg w miesiąc to chyba ok? Podobno zdecydowanie lepiej jest chudnąc wolniej i dłużej niż szybciej a krócej. W takim tempie za rok będzie o ponad 30 kg mniej.

    Endo raczej nie, wyniki masz ładne, lepiej dietetyk. Moja koleżanka poszła do dietetyka. Dostała sensowną i łatwą dietę, głodna nie chodziła ani trochę, ćwiczyć specjalnie też nie ćwiczyła, a przez 4 miesiące schudła sporo, prawie 10kg. Musiała odstawić słodycze, alkohol, ziemniaki i jasne pieczywo, jeść często - jakoś tak, dokładnie nie pamietam. Dieta była pod koleżankę dobrana i nie była cały czas taka sama.
  • 31.01.14, 21:26
    Ja właśnie jestem na diecie dobranej indywidualnie dla mnie przez dietetyka. Zaniepokoiłam się bo poprzednio jak byłam na tej diecie ( niestety poległam- lato, grille, piwo itp) ale wtedy w miesiąc chudłam 5-6kg bez ćwiczeń. Pójdę jednak zrobić usg tarczycy, będę spokojniejsza.
  • 31.01.14, 22:01
    To w takim razie, jeśli latem było lepiej z wagą, warto zrobić badanie poziomu witaminy D3 i ferrytyny. D3 pewnie będzie za mała.
  • 03.02.14, 04:35
    Poszukałabym diabetyka i ze skierowaniem w garści zrobiła trzypunktową krzywą cukrową z obciążeniem i co najmniej dwupunktową krzywą insulinową - kierunek insulinooporność.
  • 03.02.14, 09:25
    pies_z_laki_2 napisała:
    > Poszukałabym diabetyka i ze skierowaniem w garści zrobiła trzypunktową krzywą cukrową z
    > obciążeniem i co najmniej dwupunktową krzywą insulinową - kierunek insulinooporność.

    diabetyka łatwiej znaleźć
    ale radziłabym raczej diabetologa poszukać
    ;P
    --
    Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu ... czas i tak upłynie!
  • 11.02.14, 06:16
    No tak, chyba niedospana byłam big_grin
    Diabetologa albo innego ...loga, oczywiście smile
    Dzięki za czujność!!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.