Dodaj do ulubionych

Wysokie TSH a początek ciąży

25.07.14, 15:37
Dzień dobry,
Mam 26 lat, od siódmego roku życia leczę się na przewklekłe zapalenie tarczycy-Hashimoto.
Od kilku lat tarczyca jest unormowana, utrzymuje TSH między 1 a 2. W lutym tego roku TSH wynosiło 2,09 (norma 0,27-4,2) przyjmuję euthyrox 100. Piszę, ponieważ 20 lipca zrobiłam test ciążowy i wyszedł pozytywnie (pierwsza ciąża) Przez dwa następne dni zanim udało mi się dostać do gino-endo sama sobie podniosłam dawkę do 125. 22.07 Lekarz podniósł mi dawkę do 150 i zlecił TSH oraz FT4- na moją prośbę, nie mam pojęcia czemu nie chciał FT3. Dzisiaj odebrałam wyniki i jestem zaniepokojona ogromnym wynikiem TSH, nigdy nie miałam, aż tak wysokiego. 7,300 (norma 0,27-4,2) FT4 1,43 w przeliczeniu na procenty 64,94%. HCG 1818,0. Lekarz kazał mi zostać przy 150, ponieważ wynik wyszedł na podstawie starej dawki i kazał zrobić ponownie TSH za miesiąc. Boję się, ze to wysokie TSH może zaszkodzić mojemu maleństwu, może ktoraś z Was była w podobnej sytuacji, czekam na porady.
Edytor zaawansowany
  • djpa 25.07.14, 18:57
    Świetnie, że podniosłaś sama sobie dawkę smile
    Uważaj, przejście z dawki 100 na 150 może być szokiem dla organizmu, ale może i będzie wszystko OK.
    Czy badania TSH, fT4 robiłaś po Euthyroxie? Jeśli przed, to fT4 wyszło bardzo ładne i myślę, że nie ma niepokoju co do ciąży - TSH ładnie zareagowało i zapewne nie dopuściło do tego, aby dziecku coś się stało.

    Przed ciążą z córką miałam TSH nawet trochę poniżej normy, endo mi dawkę nieco zmniejszyła. Po 4 tygodniach zrobiłam pozytywny test ciążowy i badania. TSH było 7,34. Sama szybko zwiększyłam dawkę, potem też zwiększałam, modliliśmy się o zdrowie dziecka i mamy zdrową córkę smile Idzie do szkoły niedługo.
  • m.ko88 25.07.14, 19:10
    Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź, troszkę mnie uspokoiłaś. Badania robiłam przed Euthyroxem, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
  • muktprega1 25.07.14, 20:40
    Witaj
    Pamiętaj też o tym, ze TSH reaguje z opóźnieniem ok 3-4 tygodnie do tyłu, więc najważniejsze Ft4 i Ft3 smile
    A jak Twoje wyniki? Ferrytyna, D3 - warto zrobić. Jak dobrze zareagowałas podnosząc dawkę, dzielna dziewczynka, poradzisz sobie. Dziewczyny w ciąży robiły bardzo często badania, co 2 tygodnie nawet.

    Kiedyś sobie zanotowałam od Pieska:

    "Leczenie niedoczynności tarczycy u ciężarnej należy rozpoczynać od większych dawek tyroksyny, które pomogą w uzyskaniu stężeń tyroksyny w surowicy bliskiej górnej granicy normy dla ciężarnej [15, 16]. Stężenie TSH powinno być utrzymywane na poziomie nieprzekraczającym 2,5 mIU/l, a nawet 2,0 mIU/l w pierwszym trymestrze, jak proponują inni autorzy [15, 16], natomiast nie większe niż 3,0 mIU/l w drugim i trzecim trymestrze [1]. U kobiet, u których niedoczynność tarczycy została zdiagnozowana przed ciążą i które leczono wcześniej tyroksyną, istnieje konieczność zwiększenia jej dawki średnio o 30–50%. Wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania na hormony tarczycy już od bardzo wczesnej ciąży (4.–8. tydzień). W przeliczeniu na masę ciała ze stosowanej przed koncepcją dobowej dawki tyroksyny wynoszącej średnio 1,6–2,0 μg/kg – wzrasta ona w czasie ciąży do poziomu ok. 2,0–2,4 μg/kg/dobę [17, 18]. U kobiet z hipotyreozą zdiagnozowaną w okresie ciąży początkowa dawka tyroksyny na poziomie 100–150 μg/dobę powinna być włączona jak najszybciej po diagnozie. Regułą jest, że większość kobiet po porodzie wymaga ponownej ingerencji endokrynologa i tym razem zmniejszenia dawki tyroksyny, co z reguły powinno mieć miejsce w ciągu 4 tygodni po urodzeniu dziecka [1]. "

    Choroby tarczycy w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu
    Joanna Tkaczuk-Włach, Małgorzata Sobstyl, Grzegorz Jakiel
    Przegląd Menopauzalny 2012; 2: 151–155
  • m.ko88 25.07.14, 21:35
    Dziękuję za przesłanie artykułu. Ferrytyny i D3 nigdy nie robiłam, ginekolog nie zlecił mi nowych badań (ostatnie miałam w lutym) i kazał unikać słońca. Zanim dowiedziałam się o ciąży calkiem sporo czasu przebywałam na słońcu, takżę myślę, że udało się wytworzyć witaminkę D3. Wyniki z lutego wszystkie były w normie: glukoza, morfologia z rozmazem i płytkami, mocz, transaminaza ALT, OB, lipidogram ( cholesterol 170, norma 115-190, HDL 75,00, LDL 86,20, TG 44, norma 0-150) tokosmoplazmozy nie mam. Poza ferrytną i D3 może warto jeszcze skontrolować żelazo, chociaz nigdy anemii nie miałam... A co z selenem? Za 2 tygodnie skontroluje TSH zobaczymy czy zdąży już trochę spaść, wtedy zrobię też fT3.
  • pies_z_laki_2 26.07.14, 13:04
    Nie żelazo, a ferrytynę smile
    A D3 ze słonka to Hashimotki może i wytwarzają, ale już nie przekazują ze skóry do receptorów w tkankach... A D3 w ciąży jest baaaardzo ważna!
  • magdalena343 13.08.14, 17:40
    Witam,
    mam analogiczną sytuację i szukam dobrego lekarza, który mógłby poprowadzić moją ciążę.
    Czy możesz polecić swojego? Moje TSH zaregowało jeszcze gorzej - 9,48 - mimo wcześniejszych wyników poniżej 2 i bardzo stabilnej sytuacji przez ostatnie 2 lata. Przed ciążą brałam euthyrox 75, lekarz podwyższył mi teraz do 100, ale uważam że to za mało, chce iść do innego, trochę boję się sama podnosić. Jestem w 6 tygodniu ciąży. Jeżeli możecie polecić kogoś w Warszawie będę wdzięczna.
  • pies_z_laki_2 14.08.14, 13:58
    Ostatnio dziewczyny polecały dr Miśkiewicza.
    - www.znanylekarz.pl/piotr-miskiewicz4/endokrynolog/warszawa

    Nie byłam, nie sprawdzałam smile
  • doktormagda 22.05.15, 14:45
    za wysokie TSH w ciąży- doktormagda.blogspot.com/2014/11/tarczyca-w-ciazy-za-wysokie-tsh.html
  • m.ko88 28.08.14, 09:11
    Witam
    Ja mialam podniesione ze 100 na 150, po 2 tygodniach zrobilam badania i TSH spadlo do 0,5! A Ft4 skoczyłp do 2,08 czyli powyzej normy. Inny endokrynolog niz poprzedni zmniejszyl mi po tych wynikach dawke na 137 i jestem na razie na niej.Takze ta twoja 100 wcale nie musi byc za mala, zrob nowe badania i zobaczysz jak TSH I Ft4 zareagowało. Jest zasada ze podnosi sie stopniowo, zwykle do 1/3. U mnie podniesienie o polowe bylo zbyt drastyczne. Obecnie prowadzi mnie dr. Kosiec z luxmedu, on jest ginoendo i zna sie na rzeczy. Nie byl zadowolony z tej 150, utrzymal mi 137 i za tydzien robie TSH, Ft4 i Ft3 i zaraz po tym mam do niego przyjsc w celu ustalenia nowej dawki. Powodzenia, trzymam kciuki!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.