Dodaj do ulubionych

Usunięta tarczyca, a po roku koszmar!

14.03.15, 13:58
Witam.
Proszę o pomoc w interpretacji wyników po usunięciu tarczycy mojej siostry.
Usunięcie -maj 2013 r. Eutyrox 50.
Lipiec 2013 wyniki: TSH - 8,8 Norma 0,35-5,5. Ft4 - 1,02. później Eytyrox 100 lub 125.
22 lipiec 2013 TSH - 5,4. Norma 0,35-5,5
26 marzec 2014 TSH - 1,3 Norma 0,27-4,2
30 czerwiec 2014 TSH - 0,27 Norma 0,27-4,2
Od sierpnia 2014 złe samopoczucie bóle jak przy grypie +drętwienia stóp i mrowienia
13.08.14 r.TSH - 12,68 Norma 0,27-4,2
28.08.14r.TSH -2,4 Norma 0,27-4,2
17.09.14r. TSH - 4,36 Norma 0,27-4,2
mocniejsze bole kosci stawow ,
13.10.14r. TSH 2,15 Norma 0,27-4,2
Podejrzenie boleriozy, ale IgG i IgM ujemne.
Od listopada po wizycie na forum robimy Ft4 i Ft3
03,11,14r.
TSH 1,39 Norma 0,27-4,2
Ft4 1,57 83,12%
Ft3 2,65 2,65%
12.12.2014
Objawy nasilają się w usg kolana stan zapalny, silne bóle, prądy pod kolanami, drętwienia , mrowienia, luźne stawy idą w górę do bioder, spadek masy ciała o ok 10 kg przez pół roku, lekarze pierwszego kontaktu nie reaguję wysyłają do psychiatry, mówią, że symuluje.
Ferrytyna 9,6 Norma 13-150
Ft4 1,75 106%
Ft3 2,56 2,11%
B12 112,2 Norma 191-663
żelazo 53 Norma 55-160
17.12.14r.
gastroskopia: helicobacter pylori dodatni( kiedyś przeszła zapalenie żołądka)
19.12.14r
Nowy endo młody zapisuje Novothyral 100 i wit B12 1000 w zastrzykach, pomijając to, że żaden lekarz wcześniej nie chciał zapisać B12!!
30.12.14r.
TSH 0,04 Norma 0,27-4,2
Ft4 1,56 81,82%
Ft3 3,96 71,58%
MR kręgosłup torbiel okołokorzeniowa S1/S2
05.01.15r.
Novothyral 50 i 100 na zmianę.
badanie stymulacyjne nerwów=zaburzenie przewodzenia nerwów strzałkowych.
28.01.15r.
TSH 0.425
Ft4 14,9 29%
Ft3 4,5 37,7%
B12 788 Norma 191-663
Pobyt w szpitalu reumatologicznym, wypis po 2 tygodniach choroby reumatologiczne wykluczone.
12.02.15 r.
Bezsenność silne bóle silne leki przeciwbólowe słabe mięśnie niemoc brak sił, by przejść 200 m.
Nowy endo zmienia novo na: eutyrox 75+novo50
Nowy neurolog Kościerzyna szpital MR głowy celem wykluczenia SM i punkcja: płyn mózgowo-rdzeniowy na boleriozę. SM wykluczono , na resztę wyników czekamy, a samopoczucie pogarsza się, dodatkowo depresja.
Nie wiemy co robić, jak jej pomóc. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Usunięta tarczyca, a po roku koszmar! 17.03.15, 17:25
      Czy badaliście witaminę D3? Czy siostra ma dobrze pracujące przytarczyce - trzeba ich pilnować po operacji tarczycy? Czy bada wapń, parathormon? Czy siostra bierze żelazo na niską ferrytynę?

      Myślę, że ten młody endo dobrze zrobił, że dał Novo, ale chyba szkoda, że dał całe Novo od razu zamiast pół. Myślę, że należy się spodziewać że biorąc Novo i Euthyrox powinno być coraz lepiej smile

      Podobno niedobory B12 mogą być groźne w tym sensie, że czasami są nieodwracalne... Szok, że nie chcieli przepisać przy takim niedoborze!
    • e-kama8 Re: Usunięta tarczyca, a po roku koszmar! 20.03.15, 21:16
      Witam i dziękuję za odpowiedź. Przepraszam, że długo nie odpisywałam, byłam w podróży. Na dzien dzisiejszy siostra zrobiła wyniki: TSH 0,02 Norma 0,27-4,2 6.36%
      Ft4 1,33 51,95%
      Ft3 3,36 40%
      B12 654 Norma -654 98.14%
      Przez cały pobyt w szpitalu miała odstawione leki brała tylko hormon i kroplówki(przez 1,5 miesiąca).
      Obecnie bierze: 1x dziennie: Neurovit-B12,B6,B1, calperos 1000, Q10, neomag(od dziś zmiana na Aspargin), vit.A, vit E,potas i selen. 4 krople vit D3 oraz aescin 2xdziennie.
      Od 18 marca po wizycie u endo zmniejszyła dawkę hormonu i bierze: eutyrox 75 i Novo -25.
      Pani doktor B , u której była już drugi raz powiedziała, że ma zrezygnować z Novo "bo jest za młoda żeby brać czystą trójjodotyroninę"(nie rozumiem dlaczego?) i wycofuje Novo, poprzedni młody endo(z którego zrezygnowaliśmy, bo jeszcze nie zrobił specjalizacji z endokrynologi) mówił, że skoro lepiej się czuje na Novo to ma dalej brać. Próbowałyśmy dostać się do dr Mizan-Gross, ale to jest nierealne, nie przyjmie i nie ma o czym rozmawiać, szkoda czytałam na forum, że to najlepszy endo w Trójmieście, może ktoś wie jak sie do niej dostać. Poleciła nam dr Piotra Szafrana z Gdyni.
      Co do przytarczyc chyba coś ma bo parathormon z grudnia 2014 r był 20 (norma 15-60)
      D3 zrobiła i czeka na wynik.
      Ostatnio jest poprawa samopoczucia, zniknęły prądy, mrowienia, drętwienia, z dolegliwości które zostały to osłabienie biegunka i ból żołądka.
      Badania WB ujemne, czekamy na wynik z płynu mózgowo-rdzeniowego co do boleriozy.
      z góry dziękuję za zainteresowanie i czekam na kolejne wpisy, bo do lekarzy to mamy coraz mniejsze zaufanie. Pozdrawiam.
        • czupakabra27 Re: Usunięta tarczyca, a po roku koszmar! 20.03.15, 22:40
          Pamietajcie, ze Tardyferon nie wczesniej niz 4 godziny od hormonow. Zmniejszenie Novo jest zlym posunieciem. Mlody lekarz bez specjalizacji mial lepsze podejscie - lek dziala dobrze, trzeba go brac. Spadek TSH ponizej normy jest w 100% normalny. Wielu lekarzy tego nie rozumie.
          Niedobory b12 sa skrajna patologia. Konieczne jest zrobienie przeciwcial przeciwko komorkom okladzinowym zoladka i przeciw czynnikowi Castle'a. Prawdopodobnie trzeba bedzie to zrobic prywatnie. Koszt obu badan ok. 80zl. Takie niedobory sa grozne, a skutki neurologiczne nieodwracalne. Trudno komentowac kompetencje lekarzy ktorzy nie chca zapisac zastrzykow w takiej sytuacji.
          --
          mój wątek:forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110766235,110766235,przeciwciala_w_normie_tarczyca_jak_u_dziecka.html
          -----------------------
          odwiedzam i lubię:
          www.holistycznehashimoto.blogspot.com
          • czupakabra27 Re: Usunięta tarczyca, a po roku koszmar! 20.03.15, 22:45
            Dziewczyny, wroccie do tego mlodego lekarza. Dal Novo, dal zastrzyki B12 nie ma sie co meczyc u baby ktora pojecia nie ma, ze Novo podaje sie tym ktorzy go potrzebuja, niezaleznie od wieku. Co to za pokretna filozofia?

            --
            mój wątek:forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110766235,110766235,przeciwciala_w_normie_tarczyca_jak_u_dziecka.html
            -----------------------
            odwiedzam i lubię:
            www.holistycznehashimoto.blogspot.com
    • ajrinek1 Re: Usunięta tarczyca, a po roku koszmar! 09.01.20, 07:47
      Dzień dobry.
      Przeczytałam post z 2015 r. o problemach zdrowotnych Pani siostry. Czy teraz po kilku latach jest lepiej? Mam większość z tych objawów i też jestem po operacji usunięcia tarczycy. Jeżeli znajdzie Pani chwilę, to proszę się odezwać. Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka