Dodaj do ulubionych

Czy to hashimoto? Niejednoznaczne wyniki badań...

26.04.16, 16:25
Dzień dobry,
Jestem stosunkowo nowa w temacie problemów tarczycowych, nie zostałam jeszcze zdiagnozowana, bo w moim mieście ciężko dostać się do dobrego endokrynologa, na NFZ w ogóle niemożliwe sad. Problemy z tarczycą wyszły u mnie przypadkiem - miałam kołatanie serca, tachykardię i bóle w klatce piersiowej, wybierałam się do kardiologa i rutynowo przed wizytą u kardio zbadałam TSH, które wyszło poniżej normy.
Potem lekarz poz zlecił mi więcej badań, zapisał lek na zbyt szybko bijące serce (bisocard) i kazał jak najszybciej udać się do endokrynologa z rozpoznaniem "tyreotoksykoza nieokreślona" (jak głupia próbowałam zapisać się bezskutecznie na NFZ, ponieważ nie należę do osób o szczególnie zasobnym portfelu, dlatego już ponad miesiąc minął, a ja dopiero jestem umówiona do endo na początek maja, oczywiście prywatnie, bo na NFZ terminy za lata świetlne). Jestem młodą kobietą, zaledwie 25-letnią, nigdy nie byłam w ciąży. Poza problemami z bardzo bolesnymi miesiączkami (badania USG TV żadnych nieprawidłowości nie wykazały, podobno taka moja uroda), które męczą mnie od 6 lat nic wielkiego mi nigdy nie dolegało. Miewałam okazjonalnie bóle w klatce piersiowej, ale wcześniej mnie aż tak nie niepokoiły, dopiero, kiedy zaczęły pojawiać się codziennie i pojawiały się przy nich duszności mocno się zaniepokoiłam.
Mam dość niejednoznaczne objawy - z jednej strony mam zbyt szybki puls, ale jest mi wieczne zimno (mam stopy i ręce lodowate jak truposz, często fioletowe paznokcie, nawet, jak jest około 20 stopni C), czasem w nocy miewam jakieś dziwne uderzenia gorąca. W ciągu dnia tylko bym spała, czuję się wykończona, rozkojarzona, zaczęłam ostatnio mówić bez składu, za to wieczorami jestem pobudzona i nie mogę spać. Od kilku miesięcy mam często zawroty głowy. Mocno pocą mi się ręce i pachy (stosuję antyprespirant typu bloker), ale nie non stop, powiedziałabym, że tak "napadowo" - nagle ręce robią się mokre. Wiecznie mam wrażenie, jakby brakowało mi tlenu, chodzę i ziewam całe dnie. Pogorszył mi się wzrok, mam suche oczy, bolą mnie, często widzę podwójnie (mam astygmatyzm, ale to podwójne widzenie nie jest stałe, czasem znacznie się pogarsza). Ostatnio "strzela mi" w nadgarstkach i ciągle mnie bolą. Bolą mnie też często wszystkie zęby, są jakby nadwrażliwe- jeszcze 3 miesiące temu coś takiego nie miało u mnie miejsca. Rozregulowały mi się miesiączki, z miesiąca na miesiąc cykle są coraz dłuższe, ostatni miał 42 dni. Krwawienia skróciły się z 6 dni do 3 (ale są obfite, zawsze miałam obfite miesiączki). Jestem szczupła ok. 54 kg przy 166 cm wzrostu, raczej aktywna, dużo chodzę, ale często czuję się opuchnięta, szczególnie puchnie mi twarz. Często wygląda na taką niejędrną, nalaną.

Moje wyniki badań przedstawiają się tak:
TSH 3 Generacji - 0.389 mlU/l (norma 0.550-4.780)
FT4 - 1.57 ng/dl (norma 0.89-1.76)
FT3 - 3.80 pg/ml (norma 2.30-4.20)
Anty TPO - >1300 U/ml (poniżej 60 negatywny, od 60 pozytywny) (robione miesiąc temu)
Anty TG - 89.90 lU/ml (norma max 60) (robione dzisiaj)
USG Tarczycy:
Cieśń tarczycy 3 mm.
Prawy płat o wymiarach 15mm x 16mm x 41mm i o objętości 5,2 cm3 - w górnej części zawiera strukturę hypoechogeniczną o śrenicy 5mm.
Lewy płat o wymiarach 15mm x 14mm x 40mm i o objętości 4,3cm3 - normoechogeniczny, bez zmian ogniskowych.
Węzły chłonne szyi niepowiększone.

Inne badania:
OB w normie, Morfologia ok, wykazała tylko: NEU%[%] 46.1 (norma 50.0-70.0), RDW[%] 11.0 (norma 11.5-14.00), ale wszyscy lekarze mówią, że jest ok smile
glukoza - 86 (norma 60-99)
Cholesterol - 144 mg/dL (norma 115-190)
Trójglicerydy - 42.84 mg/dL (norma max 150.00)
Cholesterol HDL - 64 mg/dl (norma min 45)
Cholesterol LDL - 72 mg/dl (norma do 70 dla osób z grupy z bardzo dużym ryzykiem sercowo-naczyniowym, do 100 dla osób z grupy z dużym ryzykiem sercowo-naczyniowym, do 115 dla osób z grupy z małym ryzykiem sercowo-naczyniowym)
ALAT - 12 U/L (norma max 32)
Prolaktyna - 12.24 ng/ml (norma 2.8-29.2 dla kobiet niebędących w ciąży, czyli m.in. dla mnie)
Testosteron - 58.63 ng/dl (norma 14.00-76.00) (mam wąsik, ciemne owłosienie na brzuchu i udach, drobne problemy z cerą i ostatnio pojawiają mi się pojedyncze ciemne włoski na żuchwie, dlatego sprawdzałam testosteron).
Wszystkie badania krwi robione na czczo, nie biorę żadnych lekarstw poza bisocardem (Bisocard biorę od miesiąca).
Byłam też na USG serca i konsultacji kardiologicznej, poza Tachykardią nieokreśloną kardiolog nieprawidłowości nie stwierdził.

Dwa tygodnie temu na wszelki wypadek przeszłam na dietę bezglutenową i bezmleczną, ale w zasadzie nie wiem, czy to, co mi dolega to hashimoto. Czy podwyższone aTPO i aTG są równoznaczne z hashi? Na Gravesa-Basedova mi to nie wygląda, ale lekarzem nie jestem.
Acha, dodam, że moja babcia ze strony mamy ma nadczynność tarczycy i wieloguzowatość tego narządu, choroby autoimmunologicznej u niej nie wykryto. "Dzięki" swojej nadczynności kilka lat temu, w wieku 75 lat dostała arytmii i prawie wybrała się na tamten świat (śmierć kliniczna, resuscytacja, obecnie ma wszczepiony rozrusznik serca). U mamy i rodzeństwa tarczyca w porządku. Mama miała tylko kiedyś reakcję alergiczną (?) na jakieś lekarstwo z jodem, pojawiły jej się wtedy wole, ale odstawienie leku załatwiło sprawę.

Będę wdzięczna za komentarze kogoś bardziej doświadczonego w temacie, może jakieś wskazówki, co robić, żeby sobie dodatkowo nie zaszkodzić w oczekiwaniu na wizytę u endo. Może powinnam wykonać jeszcze jakieś badania?

Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • muktprega1 14.05.16, 21:16
    Witaj
    Stan zapalny tarczycy masz niewątpliwie, bo obydwa przeciwciała wysoko, czyli choroba w aktywności. USG obj całej tarczycy - 9,5 a norma dla kobiet to 13-18 ml

    Hormony za to doskonale, obydwa równo i dość wysoko
    FT4 78.16% [ wynik 1.57, norma (0.89 - 1.76)]
    FT3 78.95% [ wynik 3.8, norma (2.3 - 4.2)]

    ale nie wiadomo czy tak wysokie przeciwciała nie spowodowały że obydwa poszybowały w górę, wtedy i TSH mogło się obniżyć, ale Twoje objawy, mała tarczyca przemawiają za niedoczynnością. Może to być tzw wybuchowy początek hashimoto, na pewno przy takich wynikach hormonów nie dostaniesz nic, myślę, że obserwacja będzie najbardziej pożądana i powtórzenie trójki tarczycowej za miesiąc, może będzie wtedy widać w jakim kierunku wszytsko zmierza?
    Za jednym wkłuciem warto zrobić:
    D3, B12, ferrytynę - to jest standard niedoborów przy źle funkcjonującej tarczycy.
  • boginami22 30.05.16, 17:33
    Dziękuję bardzo za wskazówki, dopiero teraz zauważyłam odpowiedź, bo miałam problemy ze znalezieniem własnego wpisu :<
    Tak, jak sugerowałaś- po wizycie u endokrynologa wskazanie do obserwacji, mam brać "witaminki" (witaminę D3 2000 j.m. i selen 100 mcg). Endokrynolog widząc moje hormony FT3 FT4 patrzył na mnie podejrzliwie i pytał, czy już czymś nie były regulowane, bo takie "idealne" smile W czerwcu mam mieć powtórzone badania, przy okazji zrobię badania, które polecasz, chociaż nie wiem, czy badać D3, skoro jest w tej chwili suplementowana?
    Już sporo ponad miesiąc trzymam się z daleka od glutenu i od mleka (a przy okazji od wszelkich instantów, kawy, herbaty, itp.) i widzę, że coś musiało być na rzeczy, bo moje ciało w końcu przestało puchnąć. Za to niestety zapalenie tarczycy musi jakoś odciskać swoje piętno na mojej twarzy, bo wiecznie jest opuchnięta- cóż, nie można mieć wszystkiego. Mam tylko nadzieję, że będę mogła odstawić tabletki na serce, bo tak jak wcześniej byłam otępiała i śnięta, tak przy tych tabletkach to się jeszcze pogłębiło... A tu się jeszcze sesja zbliża na Uniwerku i mózg trzeba wytężać... smile
  • muktprega1 12.06.16, 11:27
    Przy badaniu D3, ferrytyny trzeba zrobić przerwę w suplementacji ok 2-tygodniową

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.