Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

06.06.16, 19:01
Witam serdecznie,
proszę Was o pomoc, bo od miesiąca nie mogę normalnie funkcjonować a lekarze do których do tej pory dotarłam mają w nosie moje objawy. Od jakiegoś czasu jestem bardzo osłabiona, zdarzają mi się zasłabnięcia, zawroty głowy, zaburzenia rytmu serca (pomimo brania beta-blokerów), duszności, ucisk za mostkiem, nietolerancja wysokiej (>25stopni) temperatury (zawsze byłam zmarzluchem). 2 tygodnie temu nawet trafiłam na ostry dyżur, bo już bardzo źle się czułam, a że mam przeszłość kardiologiczną to lekarz podejrzewał serce. Tam stwierdzili, że to tarczyca, dali elektrolity i odesłali do domu.

Wyniki z krwi:
#Morfologia, OB, glukoza, jony generalnie w normie.
#TSH
pół roku temu 3,3 [0,27-4,2] (lekarz mówił, że to ok, teraz się dowiedziałam, ze nie do końca wink)
na SORze (w nocy) wyszło 4,5
w powtórnym badaniu kilka dni później 3,1
#FT3 3,49 pg/ml [2,0-4,4]
#FT4 1,47 ng/dl [0,93-1,70]
#anty-TPO 8 IU/ml [0-34] (moja mama ma Hashimoto, więc było podejrzenie)

USG tarczycy wykazało nieznacznie obniżoną echogeniczność bez zmian ogniskowych.
Objętość tarczycy ok. 5ml

Zrobiłam sobie (sama, a jakże) dodatkowo badania w kierunku anemii.
#Żelazo 106 mg/dl [37-145]
#Ferrytyna 41 mg/ml [13-150]
#Kwas foliowy 14,8 ng/ml [3-17]
#B12 140,2 pg/ml [197-700]
#D3 21,2ng/ml [>30]

Wizyta u endokrynologa dopiero za jakiś czas, więc poszłam z tym B12 i D do internisty. Na D coś tam dostałam (u 2 z kolei lekarki) a na B12 mi powiedziała, że nie jest to duży niedobór, tym bardziej, że morfologia w normie i jej zdaniem nie może to dawać takich objawów. Dała tylko skierowanie do hematologa. Co sądzicie? Dobijać się do innego lekarza? Wygląda, że coś z tą tarczycą zaczyna się dziać, ale czy to mogą być zatem objawy tarczycy? Już mam dość tego biegania po lekarzach i dalej nic nie wiadomo a ja nieżywa sad

Edytor zaawansowany
  • sw.stefan 07.06.16, 09:05
    Sądzę, że czym prędzej uzupełnij to b12 (choćby suple z allegro, przynajmniej 2000 mikrogramów dziennie) bo masz masakrycznie mało , ale tak naprawdę przydałyby się zastrzyki, ten internista to DEBIL!!!, poczytaj czym grozi długotrwały niedobór b12.
    Ja bym leciał do jakiegoś prywatnego i zażądał tych zastrzyków, skoro NFZ ma pacjenta w dupie.
  • lelhin 07.06.16, 16:56
    Miałam trochę szczęścia, rano zadzwonili z przychodni, zwolniło się miejsce i jestem już po wizycie u endokrynologa. Dostałam Letrox 25 i Vigantol (D3). Co do B12 to powiedział mi tylko, że jak tarczyca zacznie lepiej pracować to i wyniki powinny się poprawić. Za 3 miesiące kontrola i tyle uncertain
  • sw.stefan 07.06.16, 17:04
    Następny do kolekcji doktor z alpejskiej wioski...., naprawdę zainteresuj się tą witaminą bo to nie są jakieś jaja tylko poważne sprawy neurologiczne,
    masz tu listę ,jak Cie to nie rusza to już nie wiem co napisać.

    "Niedobór witaminy B12 może spowodować wiele różnych problemów, z których niektóre są nieodwracalne. Należą do nich między innymi: demencja, ataksja, atrofia nerwu wzrokowego, katatonia, psychozy, zmiany nastrojów, zawał mięśnia sercowego i zakrzepica żył, niedokrwistość megaloblastyczna oraz schorzenia neurologiczne, takie jak neuropatia, mielopatia (choroba rdzenia kręgowego), upośledzenie pamięci, depresja, atrofia mózgu, zmęczenie, zaniki pamięci i osłabienie. Generalnie uważa się, że krótkotrwały niedobór B12 nie powoduje zmian w układzie nerwowym. Nie mniej jednak długotrwały niedobór prowadzi do nieodwracalnych powikłań. "
  • lelhin 07.06.16, 17:45
    Oczywiście bardzo mnie martwi taki wynik i to, że kolejny lekarz macha na to ręką. To szukam teraz dobrego hematologa. Dzięki za kopa w tyłek, bo sama bym pewnie odpuściła po takich "poradach" lekarskich smile
  • djpa 08.06.16, 13:14
    Jeszcze weź pod uwagę fakt, że dolna granica normy na B12 jest zaniżona, w Japonii ustalili, że norma powinna być o wiele wyższa, 500?1300 pg/ml.
    www.mthfrsupport.com.au/vitamin-b12-reference-range-level-set-low/

    Niestety, leczenie tarczycy nie daje gwarancji, że poziom B12 urośnie sam w szybkim czasie. Naprawdę można zostać inwalidą i ślepcem z powodu niedoboru B12.

    U lekarzy możesz mówić, że planujesz ciążę - pomaga. Z drugiej strony jeśli jesteś w wieku rozrodczym powinnaś dbać o siebie tak, jakbyś planowała. Tak podpowiada zdrowy rozsądek.
  • sw.stefan 08.06.16, 17:42
    Dokładnie, nie czekaj aż znajdziesz hematologa (to w swoim czasie,bo możesz mieć np problemy z wchłanianiem niezależne od hasimoto) tylko działaj,każdy dzień się liczy, kup mocne suplementy albo znajdź ludzkiego lekarza a nie jakieś odpady.
  • lelhin 09.06.16, 13:10
    B12 jedzie a we wtorek tak czy inaczej mam hematologa. Babeczka ma dobre opinie, więc trzymajcie kciuki wink Po jakim czasie warto powtórzyć badania?

    Wczoraj wzięłam pierwszą dawkę Letroxu, co skończyło się dużym skokiem ciśnienia i tętna, ale na szczęście bez problemu dodzwoniłam się do lekarki. Dzisiaj odpoczywam, jutro druga próba z mniejszą dawką. Muszę przyznać, że pomimo porannego zjazdu tak czy inaczej mam wrażenie, że miałam więcej sił w ciągu dnia. No zobaczymy.
  • sw.stefan 09.06.16, 15:35
    Po jakiś 2 miesiącach, zobaczysz zresztą co hematolog powie.
  • pyziok.dwa 09.06.16, 23:19
    No to masz tak jak ja. Oprócz b 12, która słusznie suplementujesz, zwróć uwagę na to ci jesz. Ja zauważyłam że cukry i maczne powodują u mnie "pijaka".
  • lelhin 11.06.16, 08:50
    Czyli co konkretnie? Ja nie zauważyłam, żeby konkretne jedzenie jakoś źle na mnie wpływało.
  • sw.stefan 11.06.16, 11:32
    Ja też nic takiego nie zaobserwowałem, bardziej na mnie działa bezruch przed monitorem,najlepiej czuje się na rowerze.
  • pyziok.dwa 11.06.16, 13:00
    Konkretnie słodycze, chleb, makarony. Mam częściej i bardziej odczuwalnego pijaka, jeśli się nie pilnuje. Oczywiście stan spoczynku po ruchu potęguje to uczucie. Mówie o sobie, że działam w systemie start & stop. Póki się ruszam to może być, ale jak siądę to mnie bezwlad ogarnia i taka senność nagła, jakbym miała zasnąć tu i teraz, nie bacząc na okoliczność.
  • sw.stefan 11.06.16, 13:29
    A nie masz jakiś kłopotów z cukrem ?, jak się czujesz jadąc na rowerze, prawie wszyscy z tym ustrojstwem piszą,ze czują się w porządku.
    Poczytaj jeszcze o ćwiczeniach prowokujących przy zaburzeniach równowagi,to ma też znaczenie,pozwala szybciej wyjść z tego.
  • pyziok.dwa 11.06.16, 15:26
    nie jezdze rowerem. Nie wiem czy mam klopoty z cukrem; zrobilam krzywa insulinowo glukozowa i nie wiem czy dobra czy zla, bo jeszcze lekarz nie widzial, ale wszystko w normach, chociaz w 5 punkcie wzrosla zamiast, jak wskazuja normy, zmalec, ale to zgadniesz jak nie wiesz, czy to dobrze, czy to zle? Gdzie te cwiczeinia?
  • lelhin 11.06.16, 16:40
    Mi lekarz powiedział, że zaburzenia metaboliczne mogą dawać podobne objawy, więc może coś jest u Ciebie na rzeczy, skoro krzywa nie wyszła tak jak powinna.
  • lelhin 11.06.16, 16:27
    Nie ma ostatnio dnia, żeby coś mi się nie działo uncertain
    Od 3 dni biorę Letrox w minimalnej dawce 12,5 i i Vigantol ok. 4000 jednostek. Wczoraj wzięłam pierwszy raz B12 na razie 100 mikrogramów. I dzisiaj heja. Od kilku dni czułam czasami lekkie drętwienie w lewej ręce a dzisiaj od łokcia w dół ręka drętwieje czy raczej sztywnieje, tak samo noga, ból stawów, pieczenie skóry dłoni i wierzchu stóp, mocno wrażliwa skóra. Do tego pojawiła się czerwona wysypka. W momencie, gdy zaczął się ból w klatce piersiowej zadzwoniłam do POZ, gdzie lekarz zdecydowanie kazał dzwonić na pogotowie. Przyjechali, oczywiście z sercem w porządku, stwierdzili, że to może być reakcja na leki. Akurat po 2-3 dniach ponoć się zaczyna.

    I tu moje pytanie. Mieliście takie objawy? Ja najbardziej podejrzewam D3, ale sama nie wiem. Czy przyczyną mogą być też jakieś zaburzenia elektrolitowe? Dodam, ze od 2 dni męczyła mnie migrena.
  • laura.phys 11.06.16, 20:30
    Mozesz miec alergie na jakis skladnik leku lub sam lek. Ale musisz wiedzeiec ze b12 obniza poziom potasu, a wit D zmienia gospodarke wapniowo-magnezowa w zaleznosci od tego jaki pracuja twoje przytarczyce i nerki.

    Mozliwe sa wiec zaburzenia elektrolitowe z powodu b12 i D.
  • lelhin 11.06.16, 21:57
    No to odstawiam wszystko i w poniedziałek na badania elektrolitów. Miałam robione 2 tygodnie temu (ale bez wapnia) i było ok. Zobaczymy co teraz się dzieje. Dzięki.
  • lelhin 12.06.16, 20:42
    Do poniedziałku nie doczekałam, trafiłam dziś znów do szpitala, tym razem z objawami tężyczki. Niestety lekarz od razu postawił diagnozę - nerwica. Ze zrobionych badań negatywnie wyszła tylko gazometria - lekka zasadowica oddechowa - co tylko potwierdziło jego diagnozę. Z elektrolitów zbadano tylko poziom sodu i potasu (w normie), wapnia i magnezu już nie uncertain Dostałam kroplówkę, leki przeciw nerwicy i do domu.
  • djpa 13.06.16, 18:39
    Myślę, że bierz Letrox i B12, a odstaw D3. Przy braniu D3 zużywa się magnez - może to spowodowało u Ciebie ten atak? Bierz magnez, najlepiej mleczan, cytrynian lub jabłczan, dużo, więcej niż piszą na opakowaniu. Nie zaszkodzi, co najwyżej przeczyści. smile
    I pamiętaj, będzie lepiej!
  • lelhin 15.06.16, 10:09
    Chyba macie racje, że z tymi elektrolitami coś u mnie bardzo nie halo. Po wizycie w szpitalu znów miałam atak tężyczki, ale zaczęłam wcinać magnez - wieczorem i następnego dnia było lepiej. Rano (przed suplementacją) zrobiłam jeszcze badanie wapnia i magnezu. Wapń blisko górnej granicy, magnez blisko dolnej (po 2 kroplówkach PWE i magnezie podanym dzień wcześniej!). No dobrze, jest lepiej, myślę sobie, trzeba B12 z powrotem zacząć brać, i co? Kilka godzin później - znów atak tężyczkowy. Tym razem chyba z powodu niskiego potasu, bo w miedzy czasie się dowiedziałam od lekarki, że mój "w normie" potas też powinien być wyższy a i tak jest jest lepszy niż 2 tygodnie temu. Na szczęście dostałam receptę i zaczynam wcinać. Za tydzień mam powtórzyć TSH i wtedy zobaczę czy Letrox brać dalej czy nie. D3 na razie nie ruszam.

    Do neurologa dopiero za 2 tygodnie, więc chwila minie zanim potwierdzę tężyczkę, ale zaczynam się zastanawiać czy to od początku nie było to, tylko bez drgawek nikt o tym nie pomyślał. Faktem jest, że miałam kilka miesięcy takiego zapieprzu i nerwów, że magnez na pewno uciekał gdzie pieprz rośnie wink
  • djpa 15.06.16, 17:18
    Suplementacja B12 może obniżać potas. Nie masz wyjścia jak brać jedno i drugie, najlepiej w odstępie czasowym. I bierz magnez. Letrox może pomagać się wchłaniać.
  • djpa 15.06.16, 17:21
    forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104975959,104975959,wyniki_po_pol_roku_leczenia_prosze_o_pomoc_.html#p119681629
  • lelhin 22.06.16, 14:53
    Niestety nie będzie ze mną łatwo. Od tygodnia biorę magnez i potas i w zasadzie większość objawów tężyczkowych mija/minęła. Niestety w B12 na razie przerwa, bo nie nadążam z uzupełnianiem potasu a więcej pigułek nie dam rady, żołądek mi wysiada. Przyszła kolej na Letrox. Przed rozpoczęciem ponownie TSH - 5,54 - jak dotąd najwyższe jakie miałam sad Ale już po 1 dawce 12,5 powrót objawów neurologicznych + pieczenie i zaczerwienienie twarzy, uczucie ściskania w garde. Wydaje mi się, że po tyroksynie jestem bardziej do życia, ale boję się tych objawów ubocznych. Wiem, że na początku może być różnie, ale to co mi się dzieję wydaje mi się bardziej efektem nietolerancji leku. Poproszę lekarkę pierwszego kontaktu o Euthyrox, chociaż z tego co czytam jest on gorzej tolerowany. Z wizytą u endo wolałabym się wstrzymać do wyników próby tężyczkowej, to pewnie z kilka tygodni będzie. Jakie mieliście objawy przy rozpoczynaniu brania leku? Może ktoś ma doświadczenia z alergiami na leki?
  • djpa 22.06.16, 17:37
    Współczuję... Nie pomogę, miałam same bardzo dobre objawy na początku brania Euthyroxu. Zaczynałam od 25, po kilku dniach 50 i czułam się wyśmienicie.
    Pytaj może o zastrzyki z B12, może ktoś da - powinnaś dostać.
  • sw.stefan 22.06.16, 20:51
    Masz objawy neuropatii spowodowane brakiem b12, jak chcesz dalej bujać się z tymi śmiesznymi dawkami 100 mikrogramów to twoja sprawa.
  • lelhin 22.06.16, 21:41
    Mam już lepsze suple, chcę przez kilka dni podciągnąć potas i znów zacznę brać. Niestety potas przy B12 mocno mi leci a że mam problemy z sercem jego niski poziom jest dla mnie ryzykowny uncertain
    Wiem, że niedobór B12 może powodować neuropatie, ale u mnie one się pojawiły bezpośrednio po lekach.
  • lelhin 02.01.17, 17:37
    Trochę czasu minęło, więc chciałam się podzielić swoimi doświadczeniami. W lipcu miałam próbę tężyczkową, wynik wybitnie dodatni, te wszystkie moje objawy były spowodowane właśnie tężyczką. Byłam w koszmarnym stanie, i przy okazji tarczyca też zaczęła szaleć. Wbrew lekarzom sama zaczęłam suplementować magnez, teraz czuję się całkiem dobrze, choć wciąż muszę się oszczędzać/nie przemęczać itp. Od lipca biorę Euthyrox, TSH długi czas stało w miejscu (~4,5) pomimo zwiększania dawki. Teraz biorę 50 i ostatni wynik z grudnia pokazał, ze TSH zleciało w ciągu miesiąca do 1,4 a teraz mam wrażenie, że wchodzę w nadczynność. Za tydzień-dwa idę na ponowne badania całej trójki tarczycowej, pewnie będę zmniejszała dawkę. Mam nadzieję, że uda się tarczycę ustabilizować. Witaminę B12 udało się podciągnąć zwykłymi suplami do ~320 (w lipcu było 100), więc też jest lepiej, jeszcze nad ferrytyna pracuję. Witamina D w październiku była 31, mam nadzieję, że nie spadła przez zimę (testuje solaria z uvb, bo źle reaguję na taką w kropelkach). Przez ostatnie pół roku dużo przeszłam, było sporo nerwów, ale mam nadzieję, że dalej będzie już tylko lepiej smile
  • dzosz88 21.12.17, 18:31
    Mam podobne objawy, czy znikły u Ciebie opisywane objawy. Co brałaś, że poczułaś się lepiej i w jakich dawkach. U mnie również lekarze twierdzą, że to tylko nerwica, a u Ciebie wyszła tężyczka. Dlaczego nie chcieli jej leczyć?
  • lelhin 06.01.18, 14:03
    Hej,
    większość objawów zniknęła, funkcjonuję normalnie, czasem mam gorszy dzień, bo np. okres czy coś. Biorę Magne b6 max 3x dziennie tj. 300mg magnezu. W międzyczasie wyszła mi jeszcze insulinooporność, więc trzymam ścisła dietę. Lekarze mają małą wiedze na temat tężyczki z niedoboru magnezu - nikt ich w szkole tego nie uczy, dlatego zwalają wszystko na nerwicę. Nauczona doświadczeniem i w zderzeniu z niewiedzą lekarzy zaczęłam prowadzić bloga o tężyczce - zapraszam, może też to masz? smile
    siostratezyczka.blogspot.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.