Dodaj do ulubionych

Hashimoto Po 5 latach - nowy wątek

15.06.16, 20:07
Cześć,
Zakładam nowy wątek - bo być może ktoś nowy będzie miał podobne objawy - i łątwiej będzie się dyskutować.

Prośba o podpowiedzi - w ktorą stronę powinienem iść aby się lepiej czuć + komentarz - które z moich objawów też macie - i czy to nerwica czy hashimoto

Mam hashimoto z dodatnim AntyTG i TPo

Mam Hiperinsulinemie - i gdy podjadam non stop albo jak zjem duzo slodkiego - to duzo gorzej sie czuje - dlatego nie jem slodyczy + takie dusznosci troche

Jestem na Eutorox 75 -rano

Forum napewno mi dużo pomogło - ale teraz odniosę do tego co mi się dzieje - i gdzie iść dalej.

Głównym objawem - jest brak uczucia rownowagi
Od 8 miesięcy wróciłem do glutenu - i jakiejś różnicy nie widziąłem
Cisnienie jakies 60/100 ostatnio - gdy mam wieksze i stoje - to brak uczucia rownowagi - i taka nerwica dodatkowo.

Mialem za wysoki puls- i biore coddzienie rano pol tabletki nebiletu - i jest lepiej

Generalnie nerwica mi dokucza.

Fizycznie zle sie czuje - czesto - ciezko to okreslic - ale tak jakby czlowiek cala noc nie spal - to sie wlasnie zle czuje - i tak mam.

Gdy mam cos ala zgage - to mnie sciska wewnetrznie i wtedy gorzej sie czuje.

Mam kiepska toleracje zmeczenia - gdy mam ciezki i stresujacy dzien w pracy - dlugo trwa regneracja - bo nastepnego dnia sie fatalnie czuje. Gdy sie gorzej czuje - to mnie szyja pobolewa - i tak jakby sciaga dolna warge.

Spie 7-8 godzin - nie mam problemow z zasypianiem ale raczej plytko spie.

Coddzienie chodze na rower - z pol godziny i wtedy sie w miare dobrze czuje.

Nie mam problemu z zasypianiem w ciagu dnia.

Od dwoch miesiecy biore witaminy Centrum - a odkad jest slonce - to raz na 2-3 dni - 4000 witaminy d3 - wczesniej non stop. - bo mialem wynik jakis 24 ostatnio

nie biore selenu

W zimie wylecyzlem chyba definitywnie gliste ludzka - i od tego czasu mam lepsze proby watrobowe (bo od 10 lat mam problemy) + rewelacyjnie poprawila mi sie cera. Parokrotnie powtarzalem badanie kalu i nic nie wychodzi.

Troche mam podwyzszona amylaze i lipaze - ale OB i CRP niziutkie 0,16

Waze 72 kg / 178cm.

Z wynikow
Retiulocyty 19 (5-15)
Sod 142 (132-146)
Potas 5,4 (3,5-5,5)
Chlor 101 (99-109)
Magnez 2,1 (1,3-2,7
Testosteron 2,36 ( 0,7 - 8,5)
Kortyzol 19 (4,3 - 22,4)
FT3 60%
FT4 58%
TSH 1,55
Glukoza 89
B12 481 (211-911)

Pozdrawiam,

Wojtek
Edytor zaawansowany
  • senciak 16.06.16, 08:20
    To coś ala zgaga to może być przepuklina rozworu przełykowego. Możesz wtedy nadawać temu znaczenie w sensie zagrożenia i to może generować lęk .
  • wojciech.pvb 16.06.16, 15:12
    Planuje zrobic sobie gastroskopie w tym roku - a jak sie ta przepukline leczy ?

    Nie zawsze taka zgage mam - a czuje sie czesto kiepsko.

    Dodam ze duzo gorzej sie czuje z rana do poludnia - a potem w ciagu dnia srednio. Popoludniu i wieczorem generalnie lepiej. Zastanawialem sie czy nie zaczac brac horomonow na noc ? czy moze miec to jakies znaczenie ?

    Czy zmiana np, na Letrox ma sens ?
  • madami 29.06.16, 23:38
    A jaki masz wynik ferrytyny i D3?
    Ja zrobiłabym testy na nietolerancje ( zgaga)
    Czy stosujesz dietę o niskim ig? Regularne posiłki?
  • wojciech.pvb 30.06.16, 10:51
    Hej - ferytyna ok - bo kiedys mialem za wysoką .

    Witamian D3 - w marcu jakies 23 - i generalnie suplementuje.

    Mam czasem takie dni - że się poprostu żle czuję cały czas - trochę jak bym był chory - ale bardziej to takie samopoczucie - jak po 2-3 nieprzespanych nocach - zastanawiam się wtedy czy to Hashimoto czy jeszcze coś więcej.

    Regularne posiłki tak - niski ig - staram się - napewno ograniczłem słodycze soki i chemie.
  • madami 30.06.16, 11:02
    brak energii rano i rozruszanie się wieczorem kojarzy mi się z kortyzolem
    problem ze zmęczeniem z insulinoopornością i nietolerancją glukozy - robileś krzywe glukoza insulina ( min 3 punktowe)?

    niski poziom z niskim poziomem D3 - ja nie przestawałabym brać tej dawki mimo słońca ( 3 lata temu durny lekarz kazał mi odstawić D3 na lato - okazało się, że szybko powróciły moje dolegliwości typu bezsenność czy bóle kostno mięśniowe, teraz nie przestaję suplementować tylko latem zmniejszam dawkę i dwa razy w roku badam poziom)

    Bierzesz cynk, selen, omega 3, wit z grupy B?
  • wojciech.pvb 30.06.16, 11:54
    hej,
    robiłem kortyzo lparo krotnie - ale ostatnio wyszlo tak
    Kortyzol 19 (4,3 - 22,4)


    pytanie czy nie lepiej zebrac z moczu ?

    z krzywej cukrowej wyszla mi hiperinsulinemia.

    A ile teraz bierzesz witaminy D3? bo ja bralem w zimie 4 tysiace - a teraz rzadko. ...

    Biore witamine centrum teraz bo selen zle tolerowalem. b12 i b compositum
  • wojciech.pvb 30.06.16, 11:56
    no i pytanie o to samopoczucie - czy to od hashimoto czy od czegos innego ?
  • muktprega1 01.07.16, 08:09
    Widzę, że nie masz aktualnego poziomu ferrytyny, B12 a bierzesz B na ślepo.
    Bierzesz jeszcze Furagin, coś na tę hiperinsulinemię? O której godzinie od tyroksyny? Plan poproszę. A magnez - jaki i w jakiej ilosci?

    >Hej - ferytyna ok - bo kiedys mialem za wysoką .

    tym bardziej trzeba sprawdzić. Przeczytaj -

    doktormagda.blogspot.com/2015/05/ferrytyna-co-powinnas-o-niej-wiedziec.html
    i zacytuję:
    "A kiedy za wysoka?
    To już nie jest takie proste. Jej wysokie stężenie wcale nie musi świadczyć o nadmiarze żelaza. Podwyższona jest również w stanach zapalnych (jest tzw. białkiem ostrej fazy i jego ilość zwiększa się przy każdym zapaleniu, infekcji i to do trzech razy w stosunku do normy). Także w tzw. niedokrwistości chorób przewlekłych* jej stężenie może być wysokie, co bywa mylące. Wówczas problemem jest nie nadmiar żelaza lecz jego złe przyswajanie (w tej sytuacji żelazo będzie niskie!)."
  • wojciech.pvb 03.07.16, 21:49
    Hej,
    B12 481 (211-911) - ale biore B12 - bo chce sprobowac na te moje zaburzenia rownowagi i uczucie bycia pijanym.

    Generalnie mialem za wysoka ferytyne i zelazo - przy zlych probach watrobowych ktore wczesniej mialem - ale teraz sa blizej normy i zelazo i ferrytyna tez wrocily do normy - z tym to bardziej wiaze. Zelazo i ferrytyna w tej chwili ok 80%
  • madami 01.07.16, 09:16
    A tego to przecież nie wiadomo wink Najlepiej działać wielotorowo, obserwować, eliminować czynniki.
  • madami 01.07.16, 09:15
    Wydaje mi się, że chodzi o dobową zbiórkę z mocz u jeżeli chodzi o kortyzol - ja sama nigdy nie badałam ale objawy miałam identyczne więc z góry zakładam, że jest wysoki i działam antystresowo ( to nigdy nie zaszkodzi) czyli praca nad sobą, joga, umiarkowany sport, masaże itp).

    Ja latem biorę 2000 j D3, zimą 4000 j + K2MK7, nie przerywam latem, we wrześniu zrobię badanie ( rok temu po takiej suplementacji nie miałam nawet połowy normy) i zobaczymy.

    Teraz lepiej śpię, mam stały mniej więcej poziom energii w ciągu dnia.

    No i dieta. Jak z insuliną u Ciebie? Ja niedawno zrobiłam obie krzywe i choć też byłam pewna, że IO u mnie występuje to krzywe to potwierdziły. Dieta jest bardzo ale to bardzo ważna, ja przez 2 miesiące byłam na diecie paleo ( czyli warzywa plus dobre mięsko czy ryba, owoce ograniczyłam ze względu na IO) i efekt był rewelacyjny - poczytaj o tej diecie przy hashi, na razie od niej odstępuję ponieważ będe wykonywac badania nietolerancji pokarmowych ( podejrzewam je u siebie, myślę, że szkodzi mi jakieś warzywo albo orzechy) i potem w zalezności od wyniku dobiorę sobie dietę. Mleka i pszenicy nie jem od dłuższego czasu bo mi ewidentnie szkodzą.

    Zadbaj też o florę bakteryjną - kiszonki(!!!!) pro i prebiotyki.

    Ja osobiście odradzam compleksy witamin bo niestety zwierają zwykle składniki, których działanie jest anatagonistyczne ( np. dwa metale pod względem chemicznym które ze soba konkurują) albo utrudniają swoje przyswajanie. Najlepsze są preparaty jendoskładnikowe o jak najmiejszej ilości substancji pomocniczych i dodatkowych, bez konserwantów i barwników.
  • wojciech.pvb 03.07.16, 21:53
    hej, no ja narazie ibore 2000 - i tez planuje zrobic d3 wlasnie we wrzesniu - i sie w miare wystawiam na slonce.

    Generalnie mam hiperinsulinemie - i staram sie jesc pod tym katem - jakiejs specialnej diety nie - ale jak jem juz owoce - to zawsze lacze z jakims warzywem itd. U mnie nietolerancje robilem - i w sumie wyszly jajka. Ale zauwazylem ze po pieczywie pelnoziarnistym - mam jazde w zoladku.

    Co do magnezu - biore Neomag skurcz- 1-2 tabletki dziennie.

    Narazie biore to Centurm do konica opakwoania - zostalo mi pare tabletek - i planuje przejsc na pojedyncze- a ty co bierzesz - jakie witaminy i w jakich dawakch pod katem hashi - w zamiennosci dla complexow ?

    Od 3 dni cos sie strulem - i mi nie dobrze i biegam do toalety - i wszystkie obiawy 3 razy bardziej
  • madami 04.07.16, 17:14
    Ja biorę rano selen 100 na zmianę z cynkiem, witaminy B, kwasy omega 3 1 g dziennie, magnez cytrynian, witaminę C ok 1 g dziennie +żelazo+kwas foliowy ( ze trzy razy w tygodniu żeby utrzymać dobry poziom ferrytyny). Polecam suple Swanson, Puritan's Pride i moje ostatnie odkrycie to Solgar - Solgar jak na razie bije wszystkie na głowę, nie ma zbędnych dodatków i ładnie się u mnie wchłania ale jest tez najdroższy.
  • muktprega1 06.07.16, 12:23
    >Neomag skurcz- 1-2 tabletki dziennie.

    zawiera tylko 60 mg magnezu co stanowi ZALEDWIE 16% zalecanego dziennego spożycia, ja na wagę 70 kg potrzebuję 400 dziennie smile ponadto Neomag zawiera w składzie potas a ten jest antagonistą mg, stąd przypuszczam przyswajania mg.
  • wojciech.pvb 08.07.16, 11:58
    muktprega - to jaki magnez bierz i jaki bys polecila ?
  • wojciech.pvb 08.07.16, 14:42
    dzis chyba mam objawy nadczynnosci - bo mega wysoki puls i sie kiepsko czuje od paru dni.

    16.06 zwiekszylem dawke na 88 z 75 - i dzis na siedzaca cisnienie 70/110 ale puls 100 takze sredniawka. zastanawiam sie czy teraz zbadac ft3 i 4 czy poczekac jeszcze tydzien dwa.
  • wojciech.pvb 09.07.16, 09:33
    no dzis troche lepiej = cisnienie takie 98 / 65 - ale puls dalej wysoki - jakies 100 jak siedze. Zastanawiam sie czy przy okazji badan krwi - chyba jednak zrobie w nadchodzaca sobote - warto sprawdzic inne hormony - kortyzoal acth deha ?
  • filologini58 04.07.16, 16:37
    Zrobiłabym sobie jeszcze badania na przeciwciała pod kątem autoimmunologicznego zapalenia wątroby, które często towarzyszy Hashimoto - stąd zgaga. Hashimoto początkowo przebiega z objawami niedoczynności (senność, zmęczenie, spowolnienie przemiany materii) z objawami nadczynności (niepokój, kołatanie serca, nerwowość, bezsenność) - ostatecznie kończy się zniszczeniem tarczycy i niedoczynnością. Od długiego czasu mam idealnie ustawiona dawkę Euthyroxu - 88 i Atenolol 50 - na wieczór - czuję się b. dobrze. Uważam na dietę - nie jadam ciężkostrawnych potraw, warzywa raczej gotowane, duszone na parze. No i zero alkoholu - nawet piwa - to b. ważne. Póki co jest OK. Życzę pomyślności i optymizmu - da się z tym żyć smile
  • wojciech.pvb 05.07.16, 12:41
    chyba zaczne brac omega i witamine C - albo rutinoscorbin.

    Watrobe mam przebadana 3 razy pod kate mautoimunoligii - bo caly czas mam zle proby watrobowe.

    A tez masz probe watrobowa ?

    Ja sie mecze juz z hashimoto 4 lata smile i sie caly czas ucze. Ze wzgledu na prace to ciezko z praca.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.