Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wynikow

18.10.16, 17:48
Witam, jestem świeżo po badaniach hormonow tarczycy i proszę o opinie na temat wyników.

TSH 1,49 (norma 0,27-4,2)
FT3 2,87 (norma 2-4,4, 36%)
FT4 1,31 (norma 0,93-1,7, 49%)
A-TPO 13,14 (norma 0-34).
Pół roku temu TSH 1,57, dwa lata temu w ciazy 0,935.

Wynik testu na niedoczynnosc to 12.

Mój glowny problem w tej chwili to ciągle nawracajace infekcje gardła. Czekam na wyniki wymazu i poziomu D3. Mam też problem z utrzymaniem wagi. Mam guzki na tarczycy, stwierdzone przez ginekologa przy okazji usg ginekologicznego, usg tarczycy nigdy nie robiłam.

Z tego co przeczytałam tu na forum to TSH mogłoby by niższe, a fT3 i ft4 wyższe. Czy przy takich wynikach warto drążyć temat tarczycy, czy raczej gdzieś indziej szukać przyczyn słabej odporności?
Edytor zaawansowany
  • 18.10.16, 20:12
    Poczytałam troche więcej, zrobię jeszcze ferrytyne i b12, jutro mam wizytę u endokrynologa, może mnie skieruje na usg. Poczekam na wyniki i zacznę od uzupełnienia niedoborów jeśli wyjdą.
  • 18.10.16, 23:21
    Witaj
    A ciekawi mnie jak jest możliwe stwierdzenie guzków na tarczycy przez ginekologa bez USG tarczycy ? smile

    >Mam guzki na tarczycy, stwierdzone przez ginekologa przy okazji usg ginekologicznego, usg tarczycy >nigdy nie robiłam.

    A jak po wizycie?
  • 19.10.16, 07:16
    To było generalnie usg robione nie przez radiologia, tylko mojego ginekologa prowadzącego podczas zwykłej wizyty, lekarka przy okazji tarczyce obejrzała i powiedziała że mam liczne guzki i powinnam pójść do endokrynologa; ale na papierze żaden ślad po tym nie został.
  • 19.10.16, 21:00
    Odebrałam następujące wyniki:
    Wit D3 20,30 (norma 30-100)
    Ferrytyna 38,86 (norma 13-150)
    Wit B12 314 (norma 197-771)

    Endokrynolog powiedział że wyniki mam w normie, skierował na usg, dał receptę na Vigantol i zalecił branie tranu (pod kątem witaminy A).

    Diagnoza infekcji gardła w tej chwili idzie w stronę refluksu zoladkowo-przelykowego, chociaż to na razie nic pewnego.

    Czy od samej suplementacji witaminy D3 mogą ustąpić objawy niedoczynnosci ?
  • 21.12.16, 19:10
    Pozwolę sobie uaktualnić wątek. Minęły 2 miesiące, dopiero dziś zrobiłam usg tarczycy (tyle czekałam na termin u poleconego na forum lekarza), zdaniem lekarza żadnych zmian typowych dla hashimoto nie ma. W domu policzyłam objętość tarczycy i wyszlo ok 6 ml, czyli mało.

    Z pozytywów to przestałam mieć infekcje gardła, pewnie z powodu suplementacji witaminy D3 i/lub diecie antyrefluksowej. W tej chwili czuje się dobrze, nie mam żadnych dolegliwości.

    W planach mam jeszcze zrobienie krzywej glukozowej i insulinowej i to chyba będzie koniec diagnostyki. Być może mam hashimoto, ale póki dobrze się czuje chyba nie ma powodu do rozpoczęcia leczenia ?
  • 22.12.16, 19:40
    Jak się dobrze czujesz to ok, ale pamiętaj też o małej tarczycy i guzkach, które często są związane z nieleczoną niedoczynnością.
    Trzymaj rękę na pulsie i w razie spadku samopoczucia zrób proponuję nowe wyniki trójki tarczycowej, a jeśli wszystko ok to powtórz za pół roku. D3 uzupełnia się długo, rok, półtora a potem potrzebna dawka podtrzymująca już dobry poziom ok 2000 jednostek smile a nie wcześniej jak za 3 m-ce można sprawdzić jak przyrasta i czy dawka nie jest zbyt mała, ale po przerwie ok 10 dniowej 2-tygodniowej w suplementacji.
  • 28.12.16, 21:32
    Zrobiłam krzywa glukozowa i insulinowa i przerazily mnie wyniki.

    Glukoza na czczo: 92,7
    Gukoza po 1h: 171,1
    Glukoza po 2h: 71,8

    Insulina na czczo: 16.8
    Insulina po 1h: 175,4
    Insulina po 2h: 32,5

    Czy przy takich wynikach mogę na diecie o niskim indeksie glikemicznym doczekać do wizyty u endokrynologa pod koniec lutego czy powinnam pilnie wybrać się do endo/diabetologa ?
  • 28.12.16, 22:03
    Insulina bardzo bardzo wysoka, jesli masz możliwość to idź do diabetologa.
  • 03.07.17, 20:28
    Odświeże wątek, bo mam nowe wyniki.

    TSH 1.44
    FT4 15,46 (12-22) 35%
    FT3 3,88 (3,1-6,8) 21%

    Sa dużo gorsze niż poprzednie z marca gdzie ft4 i ft3 były ok 45%. Cały czas biorę d3 i żelazo. Martwię się bo jestem w 5 miesiącu ciąży. Czy waszym zdaniem powinnam coś zrobić z tymi wynikami ? Mój endo na pewno nic z tym nie zrobi (nie biorę tyroksyny). Objawów żadnych nie mam, czuje się dobrze.
  • 04.07.17, 10:46
    O! Jesteś w ciąży, gratulacje smile
    a co na te wyniki Twój ginekolog? Moim zdaniem zainteresuj się ginekologiem ze specjalizacją endokrynologiczną. Poczytaj proszę:
    "Leczenie niedoczynności tarczycy u ciężarnej należy rozpoczynać od większych dawek tyroksyny, które pomogą w uzyskaniu stężeń tyroksyny w surowicy bliskiej górnej granicy normy dla ciężarnej [15, 16]. Stężenie TSH powinno być utrzymywane na poziomie nieprzekraczającym 2,5 mIU/l, a nawet 2,0 mIU/l w pierwszym trymestrze, jak proponują inni autorzy [15, 16], natomiast nie większe niż 3,0 mIU/l w drugim i trzecim trymestrze [1]. U kobiet, u których niedoczynność tarczycy została zdiagnozowana przed ciążą i które leczono wcześniej tyroksyną, istnieje konieczność zwiększenia jej dawki średnio o 30–50%. Wynika to ze zwiększonego zapotrzebowania na hormony tarczycy już od bardzo wczesnej ciąży (4.–8. tydzień). W przeliczeniu na masę ciała ze stosowanej przed koncepcją dobowej dawki tyroksyny wynoszącej średnio 1,6–2,0 μg/kg – wzrasta ona w czasie ciąży do poziomu ok. 2,0–2,4 μg/kg/dobę [17, 18]. U kobiet z hipotyreozą zdiagnozowaną w okresie ciąży początkowa dawka tyroksyny na poziomie 100–150 μg/dobę powinna być włączona jak najszybciej po diagnozie. Regułą jest, że większość kobiet po porodzie wymaga ponownej ingerencji endokrynologa i tym razem zmniejszenia dawki tyroksyny, co z reguły powinno mieć miejsce w ciągu 4 tygodni po urodzeniu dziecka [1]. "
    Choroby tarczycy w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu
    Joanna Tkaczuk-Włach, Małgorzata Sobstyl, Grzegorz Jakiel
    Przegląd Menopauzalny
    2012; 2: 151–155
  • 04.07.17, 21:22
    Moj ginekolog (tak samo jak endokrynolog) patrzy tylko na tsh (które jest dobre, według tego co wkleilas tez). Obawiam się że jak pójdę do jakiegoś gin-endo to będzie to samo. Zwłaszcza że to moje ft4 bardzo niskie nie jest.
  • 07.07.17, 17:05
    A bierzesz selen?
  • 09.07.17, 20:00
    Ostatnio rzadziej, po tych wynikach wróciłam do regularnego brania.
  • 09.07.17, 21:58
    Jeśli nie robisz tego dotychczas, to bierz selen do 4h po wzięciu tyroksyny. I upewnij się, że selen, który bierzesz jest bez drożdży. (dawka co najmniej 200mcg, więcej w zależności od badań krwi).
  • 04.07.17, 22:31
    Czy ktoś może mi pomóc zinterpretować wyniki. TSH 0,03 ,Ft4 1,15 i jest to 105,88% i Ft3 3,3 i jest to 57,14%?
    Letrox 150 i 100 naprzemiennie.
  • 06.07.17, 22:27
    nitka57 tem wątek należy do koleżanki leni, załóż swój osobny nowy na pierwszej stronie klikając w >>rozpocznij nowy wątek<<.
    Moim zdaniem za duża dawka letroksu i masz nadczynność polekową.
  • 07.07.17, 14:19
    ok, dzięki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.