Dodaj do ulubionych

Poproszę o interpretację wyników

12.12.16, 18:33
Witam,
Moje wyniki:

TSH: 1,68 (norma: 0,27-4,2)
FT3: 50,81%
FT4: 1,10%

Przeciwciała - w normie (nisko)


USG zrobię w piątek.
Edytor zaawansowany
  • flanelka.5 13.12.16, 11:59
    ft4 dziwnie niskie. reszta jest ok. Nieproporcjonalnie wyższe ft3 od ft4 mamy gdy jest niedobór jodu. Może czas go dołączyć? suplement, algi albo ryby morskie.
    I najważniejsza rzecz przy interpretacji tych wyników to jak się czujesz? jakie masz objawy przez które robisz to badanie?
  • laura.phys 13.12.16, 13:06
    moim zdaniem troche za malo informacji, zeby tak jod na starcie ordynowac.
  • dziewierz 13.12.16, 17:27
    Dzięki za odzew...
    Objawy: ciągłe zmęczenie, zasypianie "gdzie popadnie", drażliwość, zmienność nastrojów, uczucie niepokoju, napady złości, ogólna niemoc, obniżona temperatura ciala, tycie, zero libido, wypadające włosy i takie tam...
    Wynik testu: 33 punkty
    Glukoza, insulina- w normie...
  • dziewierz 16.12.16, 12:53
    WItam ponownie.
    Dodaję wyniki USG:
    Tarczyca dwupłatowa prawidłowej echogeniczności, lewy płat bez zmian ogniskowych, w części brzusznej płata prawego izoechogenny guzek 5 mm z hypoechogennym halo.
    Wymiary:
    P: 11x13x37 mm
    L: 12x11x34 mm
    C: 1,5 mm
    Wyliczyłam objętość (z kalkulatora): 4,8895

    Poproszę o odzew!
  • dziewierz 18.12.16, 22:21
    Halo?
    Ktoś coś?
    Szukać Endo czy psychiatry?
  • laura.phys 19.12.16, 08:17
    Szukać endokrynologa,! Poziom ft4 znikomy, jeśli trafisz na dobrego lekarza dostaniesz leczenie, Wałcz o to. Jodu bym jednak unikała.
  • flanelka.5 19.12.16, 06:47
    tarczyca za mała, na razie jakoś nadrabia i przez to masz jako takie tsh - co z kolei zamętli w głowie endokrynologom i nie będą chcieli dać Ci leków (a masz objawy niedoczynności).
    Często tu piszę o diecie przyspieszającej metabolizm (h.pomrey) bo ona wymusza na naszym organizmie szybsze tempo (moim zdaniem raczej podwyższa tylko to co zaniżone, bo nikt np. nie schudnie na niej ponad normy) ale efekt fizjologiczny tej diety to właśnie podniesienie tsh (= podniesienie hormonów).

    Jeśli żaden endo nie będzie chciał dać Ci tyroksyny na tych wynikach - powtórz badania po 2-4 tygodniach tej diety i zobaczysz że już wówczas wg tsh będziesz kwalifikowała się do leczenia.

    Co do guzka też mam takiego, ale jeśli trzyma się niskie tsh on nie rośnie - ja go tak zostawiłam, choć inni na forum proponują inne leczenie (biopsję i ewentualną wycinkę).
  • dziewierz 19.12.16, 11:40
    Dziękuję za odpowiedź.
    Dietę Pomroy stosowałam niecałe 3 m-ce -zrzuciłam ponad 6 kg - był to duży sukces, bo na diecie od dietetyczki (z liczeniem kalorii) przez 3 m-ce zrzuciłam może 1 kg... Dietę Pomroy zarzuciłam, bo miałam wyjazd zagraniczny, potem wesele przyjaciółki, a potem - no cóż, nie mam (dosłownie) siły gotować... Zmuszam się , żeby cokolwiek ugotować rodzince -zazwyczaj o 6 rano albo o 22giej, na dodatkowe gotowanie nie starcza mi czasu i energii, niestety... Powinnam się jakoś zmobilizować, ale nie mogę się ogarnąć.
    Do endo jadę w środę - dam znać o wynikach.
  • laura.phys 19.12.16, 14:57
    Piszesz w pierwszym poście ze masz ft4 na poziomie 1%. Czyli tarczyca ewidentne NIE wyrabia.Twoje zdrowie twoja sprawa, ja bym poszła do lekarza i walczyła o leczenie. Dodatkowo zrobiłabym krzywa glukozowa i insulinowa.
  • flanelka.5 19.12.16, 17:24
    mój błąd - bo spojrzałam na 1,1 i jakoś mi umknął procent (myślałam że 1,1 ng/dl). Laura ma rację.
  • dziewierz 19.12.16, 17:40
    Mam zamiar walczyć - tak jak napisałam powyżej - w środę sie umówiłam do endo (prywatnie, ofc). Podobno ogarnięta babka - zobaczymy, co powie...
    Krzywej na razie nie robiłam, na czczo glukoza i insulina w normie.
  • dziewierz 24.05.18, 12:35
    Witam po długiej nieobecności...

    Przypomnę moje wyniki sprzed 1,5 roku:
    TSH: 1,68 (norma: 0,27-4,2)
    FT3: 50,81%
    FT4: 1,10%
    Przeciwciała - w normie (nisko)
    objętość tarczycy: 4,9 ml

    Mam za sobą wizyty u 4 endokrynologów - j e d e n z nich uznał, że wyniki nie są do końca prawidłowe....
    Po 3 miesiącach przyjmowania euthyroksu 25mg zrobiłam wczoraj wyniki:
    TSH: 1,75 (norma: 0,17 - 4,2)
    FT4 16.10% [ wynik 13.61, norma (12 - 22)]
    FT3 52.16% [ wynik 5.03, norma (3.1 - 6.8)]
    przypomnę - objętość tarczycy: 4,9 ml

    Czuję się trochę lepiej, trochę mniej zasypiam.
    Wybieram się wkrótce do endo, ciekawe, co powie....

    Bardzo jestem ciekawa Waszej opinii

  • laura.phys 24.05.18, 16:01
    Przy suplementacji hormonem wyniki masz nienajlepsze. Na jakiej jesteś dawce i od jakiego czasu?
  • natalia3261 13.12.16, 17:57
    witam proszę o interpretację moich wyników:
    THS: 3,52
    FT3: 3,67 pg/ml
    FT4: 1,26 ng/d
    objętość:
    prawy płat 3,93 ml
    lewy płat 3,84 ml
    bardzo proszę o interpretację, lekarz pierwszego kontaktu zapewniał że nie ma czym się martwić, mam 23 lata i planuje jak najszybciej dziecko....
  • flanelka.5 14.12.16, 05:57
    Zaloż oddzielny wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.