Dodaj do ulubionych

FT3 podwyższone, TSH i FT4 w normie..

16.02.17, 15:01
Witam.
Przeszukałam chyba cały internet, ale nigdzie nie mogę znaleźć podobnych wyników tarczycy. Zrobiłam wczoraj badania z krwi i oto moje wyniki. Proszę o pomoc w interpretacji. W maju skończę 21 lat.

TSH - 2,90 norma (0,22-4,20)
FT4 - 18,02 norma (12,0-22,0)
FT3 - 15,27 norma (3,95-6,80)

przeliczając procentowo:
FT4 60.20% [ wynik 18.02, norma (12 - 22)]
FT3 397.19% [ wynik 15.27, norma (3.95 - 6.8)]

Moja historia z tarczycą rozpoczęła się dokładnie 2 lata temu, gdy po powrocie ze szkoły od razu kładłam się spać ponieważ była senna, odczuwałam zmęczenie i miałam męczące bóle głowy, wypadanie włosów i szybkie bicia serca. Lekarz rodzinny zlecił badanie TSH , wyszło delikatnie ponad normę , więc udałam się do endokrynologa który zlecił badanie FT3 i FT4. FT4 wyszło w normie, ale FT3 było lekko powyżej normy i stwierdziła, że lżejszą formę niedoczynności tarczycy. Przepisała Euthyrox 25 i kazała brać pół tabletki codziennie. Zleciła również USG tarczycy, wyniki podam pod postem. Po roku wyniki miałam już w środku normy lecz zauważyłam szybsze bicia serca Zazwyczaj miałam ok 100 bić na minutę, a wtedy przy spoczynku zaczęło przekraczać 180 uderzeń na minute. Poszłam do kardiologa i stwierdził tachykardie i niedomykalność zastawki trójdzielnej i przepisał propranolol 10mg. Ciśnienie zwykle mam 80/40 więc ogólnie niskie i lekką niedowagę. W czerwcu ubiegłego roku na konsultacji stwierdziła, że mogę przestać zażywać lek. Tak też zrobiłam i jeszcze we wrześniu zrobiłam kontrolnie badanie i wszystko było w porządku. Od grudnia zauważyłam u siebie podobne objawy co 2 lata temu. Pracuję od 7 do 15 i po powrocie do domu musiałam przespać się 3-4 h , bo byłam nie do życia. Zaczęły wypadać mi włosy, a od miesiąca mam codzienne bóle głowy. Stąd wczoraj zrobiłam badania aby sprawdzić poziom tarczycy. Dodam jeszcze, że stosuję antykoncepcję hormonalną od 3 lat na uregulowanie okresu. Chcę się umówić do mojej endokrynolog, ale najbliższy termin wizyty prywatnej jest za półtora miesiąca, a na nfz jeszcze dłużej trzeba czekać.
Miał ktoś taką sytuację?
Edytor zaawansowany
  • 16.02.17, 15:18
    Podaj wcześniejsze wyniki badań, czy. To badanie jest wykonane na hormonie,ale przed zazyciemtabletki? Czy masz badania w kierunku insulinooporności i pcos?
  • 16.02.17, 18:01
    Pierwsze badanie : TSH-5,150 (0,51-4,30); FT3-3,86 (1,71-3,71); FT4-1,20 (0,7-1,48);
    po 2 mies.brania tab.: TSH-4,400 (0,51-4,30); FT3-4,46 (3,93-7,70); FT4-15,31 (12,60-21,00);
    po 10 mies.brania tab. TSH-4,20 (0,27-4,20); FT3-5,30 (3,95-6,80); FT4-17,21 (12,0-22,0);
    po roku: TSH-3,650 (0,27-4,20); FT3-5,90 (3,95-6,80); FT4-18,91 (12,0-22,0);
    4 mies.po odstawieniu tab. TSH-3,33 (0,27-4,20); FT3-5,15 (3,95-6,80); FT4-19,27 (12,0-22,0);
    9 mies.po ostaw.tab.(teraz) TSH-2,90 (0,27-4,20); FT3-15,27 (3,95-6,80); FT4-18,02 (12,0-22,0);
    USG tarczycytongue_outrawy płat: 5,3 x1,6 x1,2cm objętość:5,5ml ; Lewy płat: 3,7 x1,2 x1,2cm objętość: 3ml
    W obu płatach uwidoczniono kilka hypoechogenicznych zmian ogniskowych o cechach przestrzeni płynowych max ok.0,3cm.
    Wnioski: W obu płatach drobne zmiany jak dla cyst?.

  • 16.02.17, 18:29
    Między opakowaniami anty , mam 7dniową przerwę i gdy robiłam badania to byłam w trakcie tej przerwy.
  • 16.02.17, 18:31
    Nie miałam badań w kierunki insulinooporności. Pcoś , nie wiem co masz na myśli
  • 16.02.17, 18:39
    Badanie w kierunku policystycznych jajników pcos.
  • 16.02.17, 18:41
    No i to mogło wpłynąć na poziom ft3.
  • 16.02.17, 18:53
    badalas sie kiedys pod katem anemii (niedobor zelaza-> przyspieszony puls)? Masz wyniki ostatniej morfologii?
    Warto zbadac przy okazji podstawowe niedobory ferrytyna, B12, D25oh.
  • 16.02.17, 19:23
    Przebywając w szpitalu rok temu, wyszło że mam anemie z niedoboru żelaza. przepisali mi tabletki i od tamtej pory badałam sobie poziom żelaza i cały czas wyniki w normie. Żelazo dalej przyjmuję, ale tak jak lekarz powiedział :1 w tygodniu. A przyspieszony puls jest z niedomykalności zastawki trójdzielnej - tak mi kardiolog powiedział. I też biorę na to puls lek. Mam wyniki ostatniej morfologii. Wszystkie w normie tylko PDW - 11,2 (6,1-11) . HGB -11,8 (12,0-16,0).
  • 16.02.17, 19:29
    czyli masz anemie z niedoboru zelaza.
    Pewnie masz tez niskie MCH lub MCHC oraz MCV?
    Mozesz zobaczyc jaki masz zapas zelaza w organizmie badajac poziom ferrytyny.
  • 16.02.17, 19:41
    Tzn. rok temu miałam stwierdzoną. Po pół roku brania tabletek, lekarz rodzinny stwierdził na podstawie wyników, że nie mam już anemii i żebym raz na tydzień zażywała dalej żelazo. MCH- 29,2 (27-34); MCHC-35,8 (31-36); MCV-81,7 (80-98).
  • 16.02.17, 19:47
    niskie MCV wskazuje na niedobor zelaza.

    sweet zrobilabym na twoim miejscu raz jeszcze USG tarczyci i skonsultowala sie z innym endokrynologiam (moze wizyta u endo, ktory ma aparat USG). Pokazalabym mu wszystkie te wyniki lacznie z morfologia i powiedziala o historii anemii z niedoboru zelaza oraz niedomykalnosci (ktora swoja droga jest czesta w problemach tarczycowych) wyraznie opisala wszystkie objawy, nawet na przygotowalabym notatki zeby o niczym nie zapomniec. I ewentualnie pozniej decydowalabym sie na dodatkowe badania przeciwciala, rft3 etc. J
    Te wszystkie badania to spora suma pieniedzy jednak.
  • 16.02.17, 19:31
    w szpitalu bylas na diagnostyce tej niedomykalnosci?
  • 16.02.17, 19:44
    W szpitalu byłam ponieważ co miesiąc od pół roku wychodziły mi czyraki na twarzy i było zagrożenie zakażenia żyły w policzku. Byłam opuchnięta, brałam silne leki przeciwbólowe, nie mogłam otworzyć oka przez obrzęk, a tym samym jeść czy mówić. Miałam bakterie gronkowca złocistego. Po pół roku powróciło i znowu znalazłam się w szpitalu. Od tego czasu jest spokój.
  • 16.02.17, 19:04
    Ale nie widzę u siebie objawów pcos. Miałam badane jajniki w październiku i listopadzie i nie było żadnych nieprawidłowości. Na USG policystyczne jajniki wyjdą?
  • 16.02.17, 19:16
    niekoniecznie. to raczej pakiet pakiet zaburzen hormonalnych lub skutek zaburzen wydzielania insuliny - insulinoopornosc (tluszczyk na brzuchu, boczki, owlosienie w miejscach w ktorych u zdrowych dziewczyn nie wystepuje), kortyzolu, zaburzenie przemiany testosteronu w estrogeny, wiec wysoki wolny testosteron u kobiet (owloscienie, tradzik), a w konsekwencji zaburzenie gospodarki hormonow plciowych, zanik miesiaczki i nieplosnosc.

    Czy twoja dieta zawiera duzo cukrow i weglowodanow?
    Badalas kiedys poziom cholesterolu?
  • 16.02.17, 19:30
    Wczoraj badałam cholesterol - 279 (200-239). Od zawsze mam podwyższony i każdy lekarz mi mówił , że przy dojrzewaniu w moim wieku to normalne i żebym się nie przejmowała. No i lubię jeść tłusto uncertain . Nie mam nigdzie tłuszczyku bo jestem szczupła i do prawidłowej wagi brakuje mi 4 kg. Trądziku , ani owłosienia w innych miejscach nie mam. Mierzyłam również glukozę - 94 ( 70-105) , po zjedzonej czekoladzie dzień przed badaniem, bo się zapomniałam ..
  • 16.02.17, 19:36
    niedowaga bylaby tez wskazaniem do zrobienia krzywych, prawidlowa glukoza naczzco niestety o niczym nie powie, bo nie wiadomo jak organizm reaguje na obciazenie, ale podwyzszony cholesterol jest nastepnym wskazaniem do zrobnienia krzywych.

    A co na ten zespol objawow twoj endokrynolog/ginekolog?
  • 16.02.17, 19:45
    Jeśli chodzi o objawy które teraz mam czyli sennosc, zmeczenie, bole glowy, wypadanie włosów , to na najblizsza wizyte moge sie umowic dopiero za półtora miesiąca. Nigdzie w okolicy nie ma wcześniej. Więc jeszcze nie wiem co mi powie.
  • 16.02.17, 19:49
    " sennosc, zmeczenie, bole glowy, wypadanie włosów " te objawy tez sa zwiazane z anemia.
  • 16.02.17, 19:58
    Żelazo badałam co dwa miesiące i zawsze środek a nawet blisko górnej granicy. Już nie wiem do czego mam się odnosić. Czy anemia czy tarczyca bo mogł być bład , czy policystyczne jajniki
  • 16.02.17, 20:04
    ale anemi nie stwierdza sie poprzez oznaczenie poziomu zelaza, p. zelaza mowi tylko o tym czy wchlania sie ono do krwioobiegu. Zeby stwierdzic anemie z niedoboru Fe musisz mmiec morfologie : niska HGB, MCV, MCHC, TIBC, UBIC, ferrytyne
  • 16.02.17, 20:08
    mysle ze cos z tarczyca plus anemia (jak poczytasz forum to dowiesz sie ze sa to problemy powiazane). Wazne jest tez to co pisalac o zakazeniu gronkowcem, bo to nie jest dla organizmu obojetne. Pewnie tez mialas serie antybiotykow, co tez zostawia slad w organizmie.
  • 16.02.17, 20:21
    Antybiotyki są "częścią mojego życia). W dzieciństwie byłam dość chorowita i zawsze dostawałam od rodzinnego ten sam antybiotyk przez lata. Parę razy w roku zapalenie gardła, albo angina i zawsze antybiotyk. Gdy w lipcu 2015 roku pojawił się pierwszy czyrak dostałam inny antybiotyk. Leczyłam go 3 tyg. Piątego tygodnia wyszedł kolejny, czyli miesiąc po pojawieniu się pierwszego. I od nowa antybiotyk i leczenie. I tak przez 8 miesięcy z rzędu i 6 różnych antybiotyków, bo dwa razy dał mi ten sam. Zaczęły pojawiać się podwójne więc moja twarz wyglądała jak pole bitwy Zaczęłam odczuwać bóle brzucha w trakcie przyjmowania antybiotyków, ale wyleczenie się z bakterii było dla mnie ważniejsze. Dlatego gdy zaczęły się robić coraz większe i było zagrożenie zakażeniem trafiłam do szpitala. Tam leczenie dożylne i spokój 4 miesiące. I znowu powróciło , znów szpital i leczenie a po wyjściu miałam zażywać przez tydzień doustnie żeby jeszcze wszystko oczyścić. I wtedy mój żołądek się zbuntował, wymioty, mdłości, bóle brzucha ..
  • 16.02.17, 20:11
    TIBC, UBIC i ferrytyny nigdy nie miałam mierzonej. Stwierdzili mi anemie w szpitalu, bo miałam wyniki: HGB- 11,8 (12,0-16,0); MCV-81,4 (80,0-96,0); MCH-27,5 (27,0-34,0); MCHC-33,8 (33,0-36,0)
  • 16.02.17, 20:18
    musisz tez wiedziec ze do wyjscia z anemii potrzebe sa unormowane h. tarzycy, wiec tym bardziej szukalabym endo ktory pozna sie na twoim przypadku i wprowadzi leczenie - nadal tsh masz za wysokie jak na swoj wiek.
  • 16.02.17, 20:28
    Więc nie zrobić nawet z ciekawości ft3, żeby zobaczyć czy to może być błąd?
  • 16.02.17, 20:36
    jak masz czas i fundusze to zrobic mozna, to moze byc faktycznie blad.
  • 16.02.17, 20:43
    Zmierzę sobie dla świętego spokoju.
  • 17.02.17, 13:19
    A więc tak. Jutro idę zrobic ft3, przeciwciała, ferrytyne i morfologie. USG tarczycy zrobię we wtorek . Znalazłam endokrynolog, która przyjmie mnie za niecałe półtora tygodnia,, więc już krótszy czas oczekiwania. Zapytałam przy okazji co ona sądzi o tym wyniku i czy to może być błąd. Stwierdziła, że może to być błąd, ale może być również taki poziom. Więcej może mi powiedzieć na wizycie. Jakie jeszcze badania mogę zrobić potrzebne na wizytę u endo?
  • 16.02.17, 15:24
    Trudno uwierzyć w takie wysokie ft3. Czy na pewno wynik ft3 to 15,27? A może 5,27?

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 16.02.17, 16:27
    Czasem rft3 jest tak wysokie.
  • 16.02.17, 16:29
    Ja też się zdziwiłem i spytałam pielęgniarki. Powiedziała, że nie ma żadnej pomyłki i mam takie ft3 wysokie. Mogę dodać zdjęcie wyników jak nie wierzycie tylko nie wiem jak
  • 16.02.17, 16:30
    Zdziwilam*
  • 16.02.17, 16:39
    Podaj wcześniejsze wyniki i odpowiedz na pytania z mojego wcześniejszego postu
  • 16.02.17, 18:30
    Odpowiedziałam smile
  • 16.02.17, 16:41
    To dość typowe dla niedoboru jodu.
    Wydaje sie, ze twoj lekarz, stwierdzajac lekko podwyzszone FT3 nie powinien rozpoznac niedoczynnosci (???) tarczycy, tylko niedobór jodu i jod ci przepisać. Nic dziwnego, ze jak zaczelas zazywac Eutyroxm to weszłas w nadczynnosc tarczycy i mialas objawy tzw. thyreotoxicosis factitia - czyli nadczynnosci spowodowanej przez lek.
    Nie przejmuj sie az tak bardzo samym FT3 - to przeciez hormon tkankowy, powstaje w tkankach i działa w tkankach, zas we krwi moze miec dos labilne i niestałe stężenie.

    --
    Hesperiidae Papilionidae Hyblaeoidae Epiplemidae
    Notodontidae Nemeobiidae Eupterotidae Callidulidae
  • 16.02.17, 18:04
    Ale skąd wejście w nadczynność? Wyżej podałam wyniki w tym okresie. Zaniepokoiła mnie wartość 15,27 ponieważ wtedy wahała się od prawie 4 do 6 pmol/L.
  • 16.02.17, 18:05
    A moim zdaniem najbardziej prawdopodobny jest błąd w wynikach, być może na poziomie laboratorium. Jeśli ft3 rośnie i to tak bardzo, to TSH powinno spaść. Zdarza się, że rośnie i ft3 i TSG (np. patria), ale bardzo rzadko i żeby aż tak wysoko... Przy chorobie Gravesa-Basedowa ludziom bardzo się podnoszą wolne hormony, czyli wpadają w nadczynność. Wtedy najpierw bardzo chudną, a potem nie mogą wcale spać. Twoje objawy wyglądają raczej na niedoczynność z anemią.

    Co do antykoncepcji hormonalnej na uregulowanie okresu w twojej sytuacji, może się okazać, że leczysz w ten sposób objawy, a właściwe leczenie (tarczyca) zostało przerwane.

    Jesteś w stanie powtórzyć niedługo badanie ft3, ft4 i TSH? Może uda się na NFZ, jeśli pokażesz interniście taki nieprawidłowy wynik?

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 16.02.17, 18:06
    * Zdarza się, że rośnie i ft3 i TSG (np. patria)

    miało być TSH

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 16.02.17, 18:15
    Zrobię w sobotę i napiszę co wyszło.
  • 16.02.17, 18:23
    A gdyby się okazało, że wynik będzie dalej na tym poziomie to jak można to interpretować? Taki skok i w tym czasie pogorszenie samopoczucia, bóle głowy, zmęczenie i senność. Nawet gdy prześpię się parę godzin po pracy to dalej jestem śpiąca i nie mam na nic siły.
  • 16.02.17, 18:37
    Wykonałabym raz jeszcze usg u innego endo/radiologa.tarczyce masz jak u dziecka i z guzkami i zbadałaby przeciwciała Anty-tg i anty-tpo, ale tez TRAb. Ostatni wynik to faktycznie moze być błąd, ale tendencja wysokiego ft3 integracji jest raczej stała. Pytanie na ile jest to ft3 a na ile rft3. Obstawiam wysoki rft3, bo tsh wciąż wysokie. Może te guzki są czynne hormonalnie, tego nie wiemy. Oporność na h tarczycy tez jest do rozważenia.
  • 16.02.17, 18:41
    Mino wszystko zanik miesiączki itp sugeruje zaburzenia hormonalne, niedobór jodu wydaje mi się najmniej prawdopodobny.
  • 16.02.17, 18:50
    A jak się dowiedzieć czy to ft3 czy rft3?
  • 16.02.17, 18:55
    mozna wykonac badanie ft3 i rft3, ale z tego co wiem tylko w wybranych labolatoriach, glownie sieciowkach np diagnostyka czy alab, ale musialabys sama popytac. To chyba w polsce nowosc.
  • 16.02.17, 19:15
    W diagnostyce robiłam niektóre badania na tarczyce więc mogę zrobić. Czyli podsumowując w sobotę mam zrobić jeszcze raz TSH, FT3, FT4 , rft3, anty-tg anty-tpo, TRAb i co jeszcze? USG u kogoś innego?
  • 16.02.17, 19:18
    nie wiem czy jest sens wydawac pieniadze na tsh+ft3_ft4, zrobilabym ft3 i rft3 oraz przeciwciala oraz krzywa glukozowa i insulinowa i tak wyjdzie za to zawrotna suma.
  • 16.02.17, 19:49
    Czyli przeciwciała, ft3 i rft3 oraz krzywe? A do krzywych trzeba się wcześniej przygotować? Pracuję od poniedziałku do piątku od 7 do 15, a badania mogę zrobić w jedynie w sobotę ponieważ godziny nie odpowiadają
  • 16.02.17, 19:50
    tSweet pisalam wyzej odpusc badania, rft3 i krzywe. Skonultuj sie z endo i skup na anemii.
  • 17.02.17, 15:00
    Tak, zrób te badania. TSH, ft3 i ft4 z powodu tamtego mało prawdopodobnego poziomu ft3. anty-tpo, anty-tg i TRAb po to, aby sprawdzić, czy nie masz choroby autoimmunologicznej tarczycy.

    Rt3 na razie bym nie robiła, bo już te badania prywatnie będą cię kosztować ponad 100 zł, chyba że to nie problem, to dopłać i zrób. Moim zdaniem lepiej je zbadać jeśli znów wyjdzie takie wysokie ft3.

    No i zrób test objawów, a potem podaj nam tu objawy i wynik.
    www.chorobytarczycy.eu/test/test.html#0
    sweetnesx3 napisała:

    > W diagnostyce robiłam niektóre badania na tarczyce więc mogę zrobić. Czyli pods
    > umowując w sobotę mam zrobić jeszcze raz TSH, FT3, FT4 , rft3, anty-tg anty-tpo
    > , TRAb i co jeszcze? USG u kogoś innego?


    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 17.02.17, 15:01
    Badanie na rt3 kosztuje 130 zł.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 17.02.17, 15:04
    Warto natomiast w twoim przypadku zbadać ferrytynę, bo jest duże prawdopodobieństwo, ze masz anemię. A to nie jest drogie badanie, kosztuje kilkanaście zł.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 17.02.17, 15:37
    Parę godzin temu robiłam ten test, ale powtórzę Ci te odpowiedzi których udzieliła.
  • 17.02.17, 15:51
    Twój wynik: 31
    1. Objawy, które odczuwasz

    duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
    chrypka bez konkretnego powodu
    powracające infekcje
    skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
    zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
    łamliwe paznokcie
    wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
    częste bóle głowy (w szczególności migreny)
    nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
    palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
    wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
    niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
    bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
    wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
    problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
    zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica

    2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś

    niedokrwistość, zwłaszcza niedobór witaminy B12

    3. Historia zdrowotna Twojej rodziny

    brak

    4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

    niska podstawowa temperatura ciała (rano)
    osłabienie mięśni
    suche usta i/lub suche oczy
    zauważalnie chłodniejsza skóra
    nadmiernie sucha lub szorstka skóra
    niskie ciśnienie

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.