Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

20.02.17, 16:14
Witam, proszę o podpowiedź gdyż na 26.06 mam zaplanowany zabieg usunięcia płata tarczycy wraz z cieśnią
TSH 0,814 (0,270-4,200)
FT4 1,17 (0,93 - 1,70)
FT3 3,12 (2,00 - 4,40)
Wymiary tarczycy PP 24x21x61 PL 29x26x59
Guz wymiary 28x19x32,5 oraz w cieśni 25x17x24
Biopsja wyszła ok
Dziś zrobiłam badania
AntyTPO 11,78 (0-34)
Anty TG < 10,00 (0-115)

Co wnoszą te wyniki Anty bo nie mam zielonego pojęcia?
Tradycyjnie spadły mi wyniki morfologii, żelazo jest na poziomie 13 przy normie 37-145
Edytor zaawansowany
  • 20.02.17, 18:12
    Dlaczego chcą Ci usunąć tarczycę?
  • 20.02.17, 18:47
    Ze względu na guzy jeden w płacie lewym o wymiarach 28x19x32,5 oraz w cieśni 25x17x24. Powodują ucisk na krtań, przełyk. A o co chodzi z tymi wynikami Anty TPO i TG, bo endo mnie na nie nie skierował, zrobiłam je prywatnie bo na forum doczytałam, żeby je zrobic
  • 20.02.17, 21:12
    Występowanie tych przeciwciał (obydwu, albo jednych z nich) sugeruje, że mamy do czynienia z Hashimoto. Ty masz ponad 37 ml tarczycy - czyli o prawie 20 ml za dużo a to sugeruje, że raczej masz gravesa - zbadaj sobie zatem przeciwciała TRAB. Wiesz o tym, że wycięcie tarczycy wcale może nie rozwiązać problemu? Tarczyca może odrastać, a jeśli nie będzie odrastać to przyjmowanie tabletek to też nie taka prosta sprawa (czasami ustalenie dawki zajmuje kilka miesięcy lub lat).Poczytaj sobie o przełomie tarczycowym, o leczeniu płynem lugola - kiedyś widziałam, że Zięba o tym pisał, ale pewnie nie tylko on. Zawsze lepiej zacząc leczenie przyczynowe a nie tylko skutkowe.
  • 20.02.17, 21:29
    I bądź tu mądrym, byłam w sumie u 4 endo, żaden z nich nie zlecił mi badań anty TPO, TG, TRAB. Zrobiłam je dzis sama za swoją kasę , każdy wysyła mnie na operacje ze względu na guzy. Co w takim razie z tymi guzami? Bo chyba raczej same nie znikną ?
  • 21.02.17, 09:05
    Proszę wytłumacz mi jeśli możesz czy dobrze rozumuję, czy te wyniki Anty TPO i TG świadczą o tym, że guzy to inna bajka a problem jest również inny? Czy te guzy nie mają wpływu jednocześnie na te wyniki? Czytam teraz na necie co to jest za badanie Anty TPO i przeraża mnie pojawiający się w różnych artykułach zapis m.in. o reumatoidalnym zapaleniu stawów
  • 22.02.17, 10:54
    Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o guzy, ale znane mi się raczej te częstsze przypadki, że guzy nie są przyczyną choroby a jej objawem.

    Przyczyną chorób tarczycy jest często problem na poziomie autoimmunologii (wówczas mamy przeciwciała aTpo aTg Trab etc) i rozwiązaniem przyczynowym jest www.google.pl/search?q=protok%C3%B3%C5%82+autoimmunologiczny&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=w12tWJG3FeKv8wfOzp_gDg

    Guzy będą miały wpływ na wyniki badań gdy np pękają i uwalniają się z nich hormony, ale same w sobie nie wpływają na wyniki, ponadto, rzadko kiedy są to złośliwe guzy. Ty pisałaś, że biopsja wyszła ok.

    Ja mam za małą tarczycę więc nigdy nie interesowałam się problem zbyt dużej, ale czytałam o tym w książce zięby ukryte terapie, dlatego odsyłam do tej książki.

    Zrób przeciwciała TRAB, zadbaj o jod w diecie (morskie ryby). Ty nie masz podwyższonych ATPO więc nie martw się na zapas.
  • 03.03.17, 10:51
    Witam, po dzisiejszym wydaniu Gazety Wyborczej, w której znajduje się art. nt Tarczycy doczytałam o lekach, które mogą mieć wpływ na wchłaniania się hormonów. (W czerwcu mam mieć operację wycięcie płata lewego wraz z cieśnią. ) Do leków, które osłabiają działanie hormonów zalicza się m.in. preparaty zawierające żelazo...i tu zapaliła mi się kontrolka, ponieważ biorę żelazo (ostatnia morfologia żelazo 13,3 przy normach 37-145) Swoją drogą to z takimi wynikami boję się, że mnie w szpitalu pogonią.
  • 03.03.17, 19:22
    arabela, z lektury forum i z tego co pamietam ulotki letroxu/euthyroxu wyraznie wynika, ze preparaty zelaza zazywamy jak najdalej od hormonu, tzn jesli hormon rano to zelazo poznym popoludniem.

    Poziom zelaza we krwi nie mowi nic nt. anemii z niedoboru zelaza, tylko tyle ze ostatnio malo jadlas produktow zawierajacych zelazo lub ze zelazo kiepsko wchlania sie w jelitach. O anemii z niedoboru Fe i niedoborze Fe swiadcza odpowiednie parametry morfologii, ferrytyna, TIBC, UBIC.
  • 05.09.17, 09:15
    Nie chciałam zakładać nowego wątku a tym razem chodzi o mojego męża. Ciągle narzekał, ze się źle czuje, boli go głowa, jest zmęczony. Wysłałam go do rodzinnego aby zrobił wyniki. Chodzi co jakiś czas ze względu na cholesterol, który pomimo sportowego trybu życia oraz rozsądnego jedzenia jest B.wysoki. Powiedziałam aby poprosił o skierowanie na badania tarczycy, teściowa ma wycięta tarczyce. Właśnie odebrał wyniki, znowu ogromny cholesterol, żelazo i morfologia w normie ale TSH 4,950 ( normy 0,270-4,200). Jutro idzie z wynikami do rodzinnej ale te TSH nie daje mi spokoju. To ja po operacji tarczycy miałam 3,1 bez hormonów a tu taki wynik. Czy w takim przypadku dostanie skierowanie do endokrynologa? Trochę zaskoczyła mnie ta sytuacja, tym bardziej, że jak poczytałam na necie ten wysoki cholesterol ma powiązanie z tarczycą.
  • 07.09.17, 21:09
    Wg mnie powinien dostac skierowanie. Fajnie gdyby od razu dostal skierowanie na badanie hormonow tarczycy. Zgadza sie co do powiązania tarczycy z cholesterolem. Im tarczyca nizej tym cholesterol wyżej
  • 12.09.17, 11:04
    Wracając do mojego wątku dziś odebrałam swoje wyniki i jestem po wizycie u endo. Od 25.08 biorę Eutyrox 37,5. Wyniki dzisiejsze:
    TSH 1,480 (0,270 - 4,200)
    FT4 1,12 (0,93-1,70) - 24,68%
    FT3 - 2,73 (2,00-4,40) - 30,42 %
    wapń zjonizowany - 1,18 (1,15-1,33)
    wapń całkowity 2,28 (2,15-2,50)
    fosfor 2,6 (2,5-4,5).
    Czuję się w miarę o.k choć ok 21:30 jestem już padnięta a z kolei budzę się o ok. 6. Jest mi również często ciepło, dotychczas byłam zmarzluchem a teraz krótki rękaw gdy wszyscy na długi rękaw.
  • 18.09.17, 11:43
    za szybko zrobiłaś badania. Poczekaj jeszcze na tej dawce, niech organizm się nasyci hormonami. po tsh widać, że jest ok ale hormony nie są jeszcze zbyt wysokie.
  • 18.09.17, 14:08
    co do pór kładzenia się spać i wstawania wychodzi, że twój zegar biologiczny chodzi bez zarzutu! zaproponuję Ci jeszcze fajny trik skoro już nie spisz tak wcześnie - wypij wówczas 2 szklanki mocno ciepłej wody (ja mieszam pół na pół gorącą z zimną) - zobaczysz jak wspaniale bedziesz sie czuc cały dzień!
  • 19.09.17, 09:09
    27.09 mam wieczorem wizytę prywatną u endo i planuję tego dnia z rana zrobić wyniki (będę 4,5 tyg. na dawce 37,5) i teraz zastanawiam się czy robić ten wynik czy jeszcze poczekać?
    Co do szklanki ciepłej wody to z cytryną może dam radę smile nienawidzę samej wody, generalnie nie ma szans abym się jej napiła, nawet pół szklanki. Z grubym plastrem cytryny powinno być ok i od razu mam pytanie a co Eutyroxem? Można wypić te 2 szkl. razem z Eutyroxem? Bo ja go popijam łykiem i wtedy nie piję i nie jem przez 45-60 min. Może ja czegoś nie ogarniam?
  • 22.09.17, 10:37
    Poczekaj niech ta woda sobie popłynie do jelit. Pora między 5 a 7 to czas pracy jelita grubego. Od 7 wg tcm jest uruchamiany żołądek (produkcja kwasu solnego). Jeśli bierzesz tyroksynę rano, to najlepiej wypić tę wodę np. 6.30 - 6.45 - (może być z cytryną) a euthyrox wziąć o 7 - euthyrox popijamy niewielką ilością wody (nie chcemy rozcieńczyć soków trawiennych). Po 25 minutach można jeść.
  • 22.09.17, 10:39
    4,5 tygodnia na jednej dawce powinno wystarczyć, żeby badania były wiarygodne.
  • 22.09.17, 10:41
    ferrytynę sobie od razu zbadaj bo pisałaś o niskim żelazie na początku.
  • 27.09.17, 10:08
    Zrobiłam dziś badania przed wieczorną wizytą, tak jak wspomniałam wcześniej jestem 4,5 tyg. na dawce Eutyrox 37,5. Wyniki dzisiejsze:
    TSH 1,370 (0,270 - 4,200) - 11.09 wynik 1,480
    FT4 1,18 (0,90-1,80) - 31,11% - 11.09 wynik 1,12 (0,93-1,70) - 24,68%
    FT3 - 2,95 (2,00-4,40) - 39,58 % - 11.09 wynik 2,73 (2,00-4,40) - 30,42 %
    Może szału nie ma ale po 2 tyg. od poprzednich wyników różnica już jest. Ciekawa jestem czy zostawi mi dawkę obecną czy będzie podnosić.
  • 29.09.17, 10:54
    Wszystko zależy od objawów.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.