Dodaj do ulubionych

Hashimoto a dieta-operacja

24.02.17, 11:36
Witam jestem niedawno po operacji tarczycy głównie wola mam stwierdzone hashimoto od kilku lat ale tarczyce mam całą usunieta tak zadecydował lekarz który mnie operował stwierdził że dla mnie bedzie lepiej w tym wieku.dobrze sie czuje i czułam przed operacją żadnych duszności TSH ostatnie w styczniu 3,6 brałam dawkę euthyroksu 25 teraz muszę zwięszyć na co najmniej 50 i przy tym leku zostaje tylko ale jedna rzecz mnie niepokoi czy musze trzymać diete bezglutenową cukier mam 100.Zmiana jest narazie łagodna czekam na wynik za 3-4 tygodnie.
Edytor zaawansowany
  • 24.02.17, 13:47
    Są podzielone zdania na forum i wśród lekarzy. Większość z nich uważa, że chorób autoimmunologicznych się nie leczy, tylko likwiduje ich skutki - w przypadku hashimoto podaje hormon tarczycy na podstawie badań z krwi.

    Są jednak lekarze, którzy twierdzą, ze za pomocą diety można proces autoimmunologiczny zatrzymać i albo wycofać się z leków, albo w przypadku stanu zaawansowanego, zapobiegać powstaniu nowych auto, bo znanym faktem jest to, ze jeśli masz jedną, to możliwość ujawnienia się innej wzrasta kilkakrotnie.

    Nie będę się dłużej rozwodzić, podam ci kilka nazwisk lekarzy do wygooglania książek i blogów, dużo tego jest nawet po polsku:
    dr Sandra Cabot, dr Amy Myers, dr Izabella Wentz. Dwie ostatnie same mają choroby autoimmunologiczne tarczycy i stąd ich poszukiwania. Twierdzą, że ich diety są bardzo skuteczne.

    Z tego, co wyczytałam, każda z nich wymaga odstawienia całkowicie glutenu, co akurat nie jest takie trudne, ale także przynajmniej okresowo nabiału i cukru. Różne maja podejście do innych produktów skrobiowych, jajek, warzyw krzyżowych, psiankowatych.

    Musisz przemyśleć, a najlepiej poczytać. Z własnego doświadczenia mogę ci napisać, że dieta bezglutenowa jest mi potrzebna z kilku powodów. Początkowo przypadkowo odkryłam, że dieta pozbawiona zbóż mi służy i już po kilku dniach bez nich ustały u mnie wieloletnie problemy natury gastrycznej. Potem wyglądało na to, że chodzi tu dokładnie o gluten, a jeszcze później okazało się, że po niektórych chlebach żytnich nic złego się nie dzieje. Dopiero po jakimś czasie odkryłam, że jednak się dzieje, bo żyto nie daje u mnie objawów gastrycznych, ale bóle stawów.

    Na forum jest jednak sporo osób, które nie stosują diety b/g i nie czują takiej potrzeby.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 24.02.17, 16:18
    dzięki za odpowiedz wezme sobie to pod uwagę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.