Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretacje wyników

26.02.17, 15:08
Kobieta, lat 23.
TSH 3,2755 ulU/ml, FT4 – 0,93 ng/dL, FT3 – 3,68 pg/mL.
FT4 29.49% [ wynik 0.93, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 98.50% [ wynik 3.68, norma (1.71 - 3.71)]

Dodatkowo duży niedobór wit. d wynik to 13.
Edytor zaawansowany
  • 26.02.17, 19:04
    Objawy?
    Jeszcze usg tarczycy warto zrobić.
  • 26.02.17, 20:20
    Praktycznie ciagle mi zimno, nawet latem. Mam zimne stopy i dłonie, latem w największy upał też. Dużo śpię, a mimo to w ciagu dnia odczuwam senność. Szybko się męczę, mam takie wrażenie że bolą mnie mięśnie. Mam wysoki puls (ale nie wiem czy to ma jakieś znaczeni), włosy wypadają mi garściami. Miałam tez problem ze stawem żuchwowo-skroniowym, lekarz nie potrafił wyjaśnić dlaczego, bo upierał się, że musiałam doznać urazu, a nic takiego nie miało miejsca... Czasem czuje szybsze bicie serca. Bóle głowy, ale nie jakieś bardzo nasilone.
  • 26.02.17, 21:18
    Czyli powinnaś się udać do endo. Jeśli chciałby olać Twoje objawy mów, że planujesz ciążę.
    Przed wizytą, oprócz usg tarczycy, zbadaj morfologię, ferrytynę i witaminę B12. Ich niedobory są częste przy niedoczynności tarczycy, a mogą powodować bóle głowy i szybszy puls. Poza tym nie możesz mieć niedoborów planując ciążę wink
  • 27.02.17, 10:49
    Dziękuje za wskazówki smile morfologię robiłam 3 tyg. temu. Wyniki mam dobre, chociaż niektore są na granicy norm, tzn są bardzo niskie np EO, BASO, RDW-CV. Jeszcze jedną rzecz zauważyłam. Odżywiam się raczej zdrowo, czasem zdarzy mi się jakiś fast food ale to naprawde sporadycznie, a mój cholesterol wciąż rośnie. W tej chwili jest 198, a norma jest do 200.
  • 27.02.17, 11:15
    To normalne, kiedyś, gdy nie potrafiono zbadać fT3 i fT4, leczono tarczycę na podstawie wyników cholesterolu.
    Poza tym zdrowe tłuszcze trzeba jeść, często to cukier jest winowajcą wysokiego cholesterolu.
  • 27.02.17, 11:22
    Tak jak napisała djpa, kasza jaglana na mleku z owocami uchodzi za zdrowe śniadanie, a to są same węgle. Węgle podnoszą insulinę i cholesterol.
  • 27.02.17, 11:41
    Hm, no tak. Ale u mnie cukier w normie, 76 wynik.
  • 27.02.17, 11:47
    Ogólnie ponoć moje wyniki wzorowe, miałam ostatnio zrobione wszystkie te badania morfologię, ob, glukozę, crp, potas, itd łącznie z tarczycą i cholesterolem, bo trafiłam do lekarza z pulsem prawie 130 i kołataniem serca. No, ale nic badania nie wykazały, lekarz rozłożył ręce i zwalił na stres, którego jakoś szczególnie do doświadczam.
  • 27.02.17, 12:17
    Badalas ferrytyne, elektrolity k na ca mg?
  • 27.02.17, 12:24
    Badałam potas (w normie, chociaż też blisko dolnej granicy, lekarz zlecił suplementację potasu przez 2 tyg.), sód w normie, reszty nie badałam. Przy tym kolataniu zlecił mi też branie magnezu.
  • 27.02.17, 12:54
    Malape, jesteś młoda, dlatego glukozę masz bardzo ładną, ale około kilkanaście lat diety bez tłuszczu i z dużą ilością węglowodanów zrobi swoje.
  • 28.02.17, 10:13
    Dzięki jeszcze raz za wszelkie wskazówki. Powiedzcie mi czy bada się też jakieś anty tpo, bo koleżanka mi o tym wspominała, jej tak wyszła choroba tarczycy.
  • 01.03.17, 15:12
    Jeszcze jedno mam pytanie. Miałam badane żelazo w surowicy i było troche podwyższone 178,8 przy normie do 170. To wyklucza anemię?
  • 01.03.17, 17:44
    nie poziom zelaza mowi o tym ze masz diete bogata w zelazo, lub zazylas w neodleglym czasie od badania preparat zawierajacy zelazo, czasem jest wysoki w chorobach watroby.
  • 04.12.17, 15:37
    Żelazo może być podniesione nie tylko przez dietę! Przede wszystkim przyczyną może być choroba genetyczna. Należy to sprawdzić i nie bagatelizowac!
  • 04.12.17, 18:55
    Skoro piszesz wszędzie o tej chorobie genetycznej -ze taka powszechna niby -to podaj chociaż jej nazwę , a nie siej zamętu na forum poświęconym hashimoto, gdzie przeważająca cześć to kobiety z anemia z niedoboru zelaza.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.