Dodaj do ulubionych

decyzja ale jaka?

14.03.17, 13:56
Witam, może tutaj na forum ktoś mnie"oświeci". Otóż przypadkowo dowiedziałam się, że mam guzy tarczycy i to całkiem spore w płacie lewym 28x19x32,5 a w cieśni 25x17x24mm. Tarczyca o wymiarach płat prawy 24x21x61, płat lewy 29x26x59 i cieśń grubości 15 mm. Biopsja wyszła o.k.
Pozostałe wyniki mieszczą się w normach, tzn. TSH 0,814 (0,270 - 4,200), FT4 1,17 (093 - 1,70)
FT3 3,12 (2,00 - 4,40), Parathormon 49,7 ( 14,90-56,9), AntyTPO 11,78 (0-34)
Anty TG < 10,00 (0-115).
I teraz pytanie: czy jeśli wyniki są dobre, tzn. mieszczą się w normach czy powinnam tak jak sugeruje lekarz wyciąć płat lewy wraz z cieśnią? Teraz nie muszę brać żadnych leków (poza żelazem bo anemia się mnie czepiła) a po operacji wiadomo hormony, choć lekarz pociesza mnie, że w mniejszej dawce bo pozostanie płat prawy. Czy miał ktoś podobny dylemat? Jedyny jak do tej pory plus jaki znalazłam to ewentualne pozbycie się ucisku w gardle i na tym koniec.
Edytor zaawansowany
  • 14.03.17, 14:04
    Różnie bywa z wycięta tarczycą. Niektórzy sobie chwalą, innym wali się całe zdrowie i bardzo żałują.
    Co do guzów - miałam 3 różne, wszystkie same zniknęły razem z tarczycą - mam Hashimoto.
    Słyszałam o osobie w ciąży z rakiem tarczycy. Nie dała sobie tarczycy wyciąć ku przerażeniu lekarzy. Po ciąży okazało się, że raka nie ma.
    Jaką masz witaminę D3?
    Masz pomysł skąd się guzy mogły wziąć?
    Na Twoim miejscu bym chyba się rozglądnęła za zdrową dietą, pilnowała D3, unikała fluoru, chemii i obserwowała te guzy. Tarczycę zawsze można wyciąć, a lepiej mieć swoją.
  • 15.03.17, 07:51
    Zgadza się, szczególnie że biopsja ok. Ale nie można tego lekceważyć, trzeba mieć pod kontrolą, czyli regularnie, przynajmniej co rok robić USG.
    A twoje wolne hormony nie wyglądają najlepiej, chociaż TSH masz bardzo ładne.
    FT4 31.17% [ wynik 1.17, norma (0.93 - 1.7)]
    FT3 46.67% [ wynik 3.12, norma (2 - 4.4)]

    Zrób sobie nasz test na niedoczynność tarczycy. Warto znać objawy niedoczynności i nawet jeśli teraz test nic nie wykaże, powtarzaj go sobie co jakiś czas.
    www.chorobytarczycy.eu/test/test.html#0

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 15.03.17, 09:10
    I bądź tu mądrym....byłam u 4 różnych endokrynologów, 1 szczególnie polecany na forach i wszyscy kierują mnie na operację (jedynie ten szczególnie polecany endo stwierdził, że po co usuwać całość, można pozostawić 1 płat w którym jest maleńki guzek, reszta kazała wycinać wszystko). Zrobiłam test o którym powyżej mowa, wyszło mi, że jest niedoczynność o czym żaden endo nie wspomniał. Termin operacji zaplanowany na czerwiec ale czym bliżej tym więcej mam wątpliwości czy faktycznie się decydować. Na chwilę obecną jest tak jak wspomniałam problem z przełykaniem, unikam drobnych , twardych rzeczy np. orzechy, jabłka, marchewka maleńkie kawałki utykają mi w gardle i to jest okropne bo nie mogę ich odkaszlnąć (czasami sporadycznie uda mi się to dziadostwo odkaszlnąć) a one tam są i się rozkładają a wiadomo co się dzieje jak coś się rozkłada , możesz myć 20 razy zęby a zapach...dla jasności zęby mam wyleczone i jestem pod stałą opieką stomatologa). Przestałam już jadać tego typu rzeczy ale to chyba nie jest rozwiązanie na dłuższą metę.
  • 15.03.17, 09:19
    Nie zauważyłam, żebyś pisała wcześniej o problemach z przełykaniem, a to zmienia postać rzeczy. Jeśli to guz powoduje taką uciążliwość, to faktycznie operacja jest wskazana.

    Jaki masz wynik testu na niedoczynność? Skoro po operacji będziesz brała euthyrox, to będziesz mogła łatwiej sterować poziomem hormonów. Z drugiej strony niektórym pacjentom lekarze przepisują małą dawkę euthyroxu, żeby guzki nie rosły, ale może są robią tak gdy guzki są małe i nieuciążliwe.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 15.03.17, 10:36
    z testu wyszło mi 28 , punkty dodatkowe - moja mama miała wole - jodowanie, a poza tym reumatoidalne zapalenie stawów u mnie przede wszystkim jest mi zawsze zimno, wiecznie zimne dłonie i stopy, moja zmora dręczy mnie chyba od zawsze tak samo jak brak potliwości podczas wysiłku, zaparcia. Od zeszłego roku pojawiła się anemia i to spora oraz skoczyła waga choć nic się nie zmieniło, no może poza tym że lata idą do przodu więc i organizm nie taki sam sad
  • 16.03.17, 08:09
    28 to nie jest dobry wynik testu, więc tak objawy, jak i wyniki wolnych hormonów i obraz USG wskazują na niedoczynność tarczycy.

    Mam nadzieję, że ta obecna lekarka pomoże ci w tej sytuacji. Jeśli jednak nie, to szukaj na forum, nie poddawaj się.

    Pamiętam, że aktywna tu kiedyś forumowiczka, Pies_z_laki_2, polecała jakiegoś lekarza z Warszawy i ja bym poszła za jej sugestią.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 16.03.17, 08:20
    Anemia też bardzo często ma związek z niedoczynnością tarczycy.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.