Dodaj do ulubionych

Czy mam Hashimoto?

15.03.17, 08:41
Dzień dobry. W ciągu ostatnich dwóch lat miałam robione trzy razy badania TSH i ft3 i ft4 z powodu trudności z zajściem w ciążę. Wszystkie były w normie. Jednak ponad normę były wyniki ATPO. Dostałam w końcu skierowanie na USG tarczycy. Oto opis:
"BADANIE ULTRASONOGRAFICZNE TARCZYCY: Prawy płat tarczycy ma wymiary 14x15x44 mm (szerxApxdł), lewy odpowiednio 14x13x43 mm. Grubość cieśni do 3 mm. W części dolnej lewego płata hipoechogeniczna zmiana 3,5x4x2 mm z brzeżnym przepływem - wskazana biopsja. Bocznie od w/w torbielowato- lita zmiana ogniskowa 2,5 mm bez przepływu. Poza tym echostruktura obu płatów i cieśni tarczycy prawidłowa. Przepływ miąższowy znacznie wzmożony - obraz USG wskazuje na wczesną fazę AZT. Nie stwierdzam powiększonych węzłów chłonnych wzdłuż naczyń szyjnych. Zdj.9".
Czy to jest Hashimoto? Wybieram się z wynikami do internisty a potem endokrynologa. Czy jeśli pozostałe wyniki są w normie to mam się czego obawiać?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
--
Edytor zaawansowany
  • 15.03.17, 09:22
    Podaj wyniki TSH, ft3, ft4 i przeciwciał.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 15.03.17, 09:39
    Moje wyniki od 2014 roku:
    MARZEC 2014:
    TSH: 1,0265 mIU/ml(0,35-4,94)
    fT3: 2,64 pg/ml (1,71-3,71)
    fT4: 1,03 ng/dl (0,70-1,48)
    aTPO: 32,15 IU/ml (0,00-5,61)

    LUTY 2016:
    TSH: 1,910 mU/l (0,270-4,200)

    SIERPIEŃ 2016:
    TSH: 2,030 mU/l (0,270-4,200)
    fT4: 15,18 pmol/l (12-22)
    aTPO: 36,57 IU/ml (<34)

    STYCZEŃ 2017:
    TSH: 2,070 mU/l (0,270-4,200)
    fT4: 15,27 pmol/l (12-22)
    aTPO: 45,29 IU/ml (<34)

    --
    Nasz Tomeczek-24.04.07
  • 15.03.17, 09:25
    braz USG wskazuje na wczesną fazę AZT, czyli obraz wskazuje na wczesna faze autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, 99% hashimoto.
    Podaj wyniki tsh i ft3, ft 4 z normami jesli chcesz.
    Hashimoto mozna leczyc tzn suplementowac hormon, ktorego pozapalna tarczyca juz wytworzyc nie moze. Nalezy tez zmienic tryb zycia, zywienie aby wylkuczyc czynniki nasilajace autoimmunologie. Nie bede sie rozpisywac co i jak, bo to temat walkowany na forum, powinnas poczytac watki na tym forum.
  • 15.03.17, 09:42
    Dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie jedno-wyniki hormonów mam właściwie w normie więc o co w tym wszystkim chodzi...?

    --
    Nasz Tomeczek-24.04.07
  • 15.03.17, 10:50
    niestety hashimoto to dynamiczna choroba i poziomy hormonow bardzo czesto bywaja w normie (a na poczatku nawet ponad norme) a toczy sie proces chorobowy.
    Hormony na poziomie 30% normy tez nie musza skutkowac dobrym samopoczuciem, kazdy ma swoj optymalny poziom, przy ktorym czuje sie dobrze, zazwyczaj jest to ok 50% nrmy.
    Kalkulator do przeliczania na % znajdziesz u gory forum, nad lista watkow.
  • 16.03.17, 10:03
    Jeszcze moje wyniki z ostatnich lat:
    marzec.2014
    TSH: 1,0265 mIU/ml(0,35-4,94)
    fT3: 2,64 pg/ml (1,71-3,71)
    fT4: 1,03 ng/dl (0,70-1,48)
    aTPO: 32,15 IU/ml (0,00-5,61)

    LUTY 2016:
    TSH: 1,910 mU/l (0,270-4,200)

    SIERPIEŃ 2016:
    TSH: 2,030 mU/l (0,270-4,200)
    fT4: 15,18 pmol/l (12-22)
    aTPO: 36,57 IU/ml (<34)

    STYCZEŃ 2017:
    TSH: 2,070 mU/l (0,270-4,200)
    fT4: 15,27 pmol/l (12-22)
    aTPO: 45,29 IU/ml (<34)
  • 16.03.17, 10:58
    Tu jest kalkulator: www.chorobytarczycy.eu/kalkulator

    Poprzeliczaj ft3 i ft4 i porównaj kolejne wyniki.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.