Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników TSH

16.03.17, 15:41
Na co w wskazuje wynik TSH 0.54 mlU/l z jednoczesną lekką niedokrwistością, MCH, HGB, RDW lekko poniżej normy ?
Edytor zaawansowany
  • 16.03.17, 15:46
    Dofam że OB 25
  • 16.03.17, 18:05
    Zaniżone MCH, HGB i RDW oznaczają niedokrwistość. Ciężko jest cokolwiek stwierdzić po samym wyniku TSH i braku norm laboratoryjnych. Wygląda to na początki nadczynności, ale taki stan panuje też w zapaleniu tarczycy spowodowanym limfocytarnym naruszeniem tkanki gruczołu (co może prowadzić do powstania choroby hashimoto i jawniej niedoczynności). W takim razie należałoby oznaczyć FT4, FT3 i ATPO. Jeżeli ATPO wyjdą w normie, również i ATG. Lekka niedokrwistość może być spowodowana też niskim zapasem ferrytyny w organizmie, lub niedoborami witamin z rodziny B i D (głownie B12 i D3). Zaleciłabym też USG tarczycy, aby wykluczyć guzki/zapalenie

    Podwyższone OB świadczy o stanie zapalnym w organizmie (chociaż nie wygląda na super wysokie). Może być ono wywołane od tarczycy, ale też próchnicy, lekkiej marskości wątroby, a sporadycznie zmienia się wraz z dniem (bez szczególnych przyczyn).

    Czy oprócz tego odczuwasz u siebie jakieś symptomy niedoczynności/nadczynności? Ospałość, wypadanie włosów, bóle mięsni/stawów, przyspieszona/zwolniona akcja serca?
  • 17.03.17, 06:48
    Więc, moj0cukier na czczo to z reguły 90-110, po posiłku większym albo słodyczach 150-175 ale spada do normalnej wartości w miarę szybko
    w badaniu po14 h bez jedzenia wyszedł98
    do tego mam duże wyrzuty insuliny
    Badanie z 1 grudnia: na czczo 6.8 po 1h 47. Po 2h 65 cukier 93.96 92.29 114.5
    Badanie z 20 stycznia: Kortyzol mam rano 47.69 norma 6.2-19.4μg/dl
    Anty tpo 17.6 norma 0.0-34.0 androstendion 2.18
    norma 0.3- 3.3
    A to wyniki ze szpitala z 4 listopada:
    Tsh 1.19(0.510-4.3) ft3 3.1 (3.9-7.7)ft4 10 (12.6-21.0)
    Wtedy podwyższony Cholesterol i trójglicerydy, niedokrwistość
    I miałam wypisany eythyrox 0.25 bo sie skarzylam na złe samopoczucie a wolne hormony były niskie a tsh okej.
    Nie biore go już jakies 1.5 miesiaca brałam ok 2m-ce.
    Serec mi kołocze i robi mi sie gorąco po jedzeniu zwłaszcza słodkim, waże ok 58 kg/ 170cm
    Ćwiczę siłowo, ciągły apetyt, i uciążliwe objawy po jedzeniu
    wszyscy lekarze mnie ignorują, jem mięso i ogolnie jem sporo a i tak ciągle ten niedobór żelaza
    Jeszcze jakieś2.5 roku temu miałam anoreksje, 49 kg,brak miesiączki,
    przytylam ćwicząc i zdrowo jedząc, owszem tłuszczyku też przybyło ale to dobrze, odstawiłam antykoncepcyjne ok 2 tygodnie temu i zobaczę czy dostane okres sama z siebie. Mam kłopoty ze snem, poce sie, jak jem na noc to nie moge spać ale za to rano moge zjeść i jest w porządku, jak nie zjem to rano po czym kolwiek serce chce oszaleć teraz wypilam rano kawe z cukrem i zjadłam cistko i cała się trzęse, gorąco, serce szybko bije.
  • 17.03.17, 07:31
    Dodatkowo po jedzeniu roznosi mnie enrgia, mam ochote robić wszystko
  • 17.03.17, 17:15
    Skoro masz wysoka insulinę to nie uciekniesz przed tyciem ćwiczeniami. Musisz pilnować diety o niskim ig. Masz tez tyłowe objawy hipoglikemii, przy tych problemach cukier i słodycze są kategorycznie zabronione bo ich jedzenie prowadzi do cukrzycy typu2. Wyniki wskazują na anemię wiec podejrzewanie masz nienajlepsza dietę, trzymaj się diety dla cukrzyków i zauważysz poprawę.
  • 17.03.17, 18:32
    Nie mam hipoglikemii, nie zdążyło mi sie mieć cukru poniżej 80, anemie miałam przy zdrowym odżywianiu, naprawde przywiazywalam wage do diety a wyniki miałam gorsze niż teraz kiedy tego nie robię
  • 17.03.17, 18:37
    Myśle ze wyniki kortyzolu oraz kipidogram i insulina składają się na zespół metaboliczny. Aibjawy po zjedzeniu ciastka i wypiciu jawy z cukrem wskazują na spadki cukru. Skąd wiesz ze nie masz spadków cukru, kontrolujesz się glukometrem?Podaj wyniki krzywej insulinowej jesli możesz.
  • 17.03.17, 18:40
    Ok jak rozumiem insulina to 7-42-65. Jesresxpod kontrola diabetologa?
  • 17.03.17, 18:57
    Wyniki z listopada natomiast wskazują brak hormonów tarczycy, jak widzisz ft4 i ft3?masz poniżej normy na samo tsh zwłaszcza przy szaleństwie kortyzolu i insuliny nie ma co patrzeć . Chorowałas na anoreksję czy tylko miałaś niedowagę? Jesteś pod opieka lekarza endokrynologa i diabetologa?
  • 18.03.17, 08:34
    Brałam od listopada do grudnia euthyroh 0.25, nie jestem pod opieką żadnego lekarza bo każdy mnie olewa, miałam anoreksje ale zmądrzałam i wzięłam się za siebie
  • 18.03.17, 13:40
    *euthrox do stycznia
  • 18.03.17, 16:07
    jesli mialas tego typu problemy, to dlugofalowe niedozywienie moglo spowodowac oslabienie przysadki mozgowej, co tlumaczyloby problemy obecne z kortyzolem insulina, h plciowymi oraz tarczyca. To co mozesz dla siebie zrobic to zadbac o suplementacje kwasow tluszczowych EPA i DHA, mozesz np kupic sobbie dobry tran i pic wdlug zalecen na butelce, lub sa tez kapsulki np dla kobiet w ciazy - to pozwoli na regeneracje ukladu nerwowego i ciut poprawi funkcjonowanie przysadki.

    Poczytaj o tyych kwasach DHA i EPA.

    Diete powinnas miec tez taka zeby byly w nich luuszcze zdrowe np maslo, oleje rslinne poza oliwa z oliwek nie sa zdrowe, bo maja duzo prozapalnych omega-6, a przy problemach hormonalnych chcesz duzo omega-3.
    Poza tym uwazaj na indeks glikemiczny tego co jesz. Powinien byc niski, dieta jak dla cukrzyka, zero cukru i weglowodany tylko zlozone.

    Jest tak ze paradoksalnie wysoki poziom trojglicerydow i cholesterolu jest spowodowany dieta weglowodanawa, poniewaz jedzac weglowodany organizm musi uwolnic insuline, z czasem uwalnia jej coraz wiecej jesli jesz duzo wegli i prowadzi to do insuliniopornosci. Tluszcze (zdrowe- maslo, oliwa, smalce, zoltka jajek) nnie powoduja uwalniania insuliny i dlatego nie pprzyczyniaja do problemow z insulina. Insulina to hormon, ktory powoduje odkladanie takanki tluszczowej, wiec tyjemy od wegli raczej nie od tluszczu.

    Jesli nie dostarczysz swojemu organizmowi odpowiedniej jakosci jkwasow tluszczowych bo bedziesz na diecie niskotluszczowej i weglowodanowej a dodatkowo zaczniesz sie katowac cwiczeniemi, ktore tylko nasila wydzielanie kortyzolu i insuliny, to trudno bedzie ci wyjsc na prosta.

    Moim zdaniem niepotrzebnie odstawilas leki.

    Co moge z czystym sumieniem polecic to szukac dobreo endokrynologa lub diabetologa i pic tran!

    Mi bardzo tez pomogla dieta typu niskoweglowodanowa-bogatotluszczowa (warzywa wszelkie, tluszcz , jajka, mieso, ryby, mleka i przetworow mlecznych oraz zboz nie jadam bo mam na te produkty alergie- co czeste jest u osob "autoimmunologicznych")

    Badania ktore powinnas wykonac jesli tylko bedziesz miala szanse:

    -poziom wit. b12, (bardzo przeciwdepresyjna)
    -poziim wit d-25oh (bardzo przeciwdepresyjna)
    -ferrytyna(no niekoniecznie bo juz wiadaomo ze masz anemie z niedoboru Fe).

    Po zelazo udaj sie do lekarza rodzinnego, powinien Cie kontrolowac w tym zakresie.

  • 18.03.17, 18:52
    Dzięki wielkie za rady smile co do tłuszczu to jem go sporo, o to sie martwić nie musze, ogranicze węglowodany przywiąże do tego większą wagę
  • 19.03.17, 04:06
    A mnie nieco niepokoi ten kortyzol. Jeżeli masz objawy kołatania serca, wysoki cukier i podniesiony kortyzol, mogą to być objawy zespołu Cushinga. Problem w tym, że bardzo dużo objawów nadczynności pokrywa się z upośledzeniem kory nadnerczy. Czy występuje u ciebie owłosienie w postaci cienkich, czarnych włosków w miejscach niepozarządzanych? Np. na klatce piersiowej, wokół brodawek sutkowych, na brodzie, etc? Czy badałaś testosteron, lub inne hormony pochodzenia androgennego? Czy miałaś robione USG jamy brzusznej jakiś czas temu?
  • 19.03.17, 06:17
    Takie poziomy kortyzolu to raczej nie cushing ale warto zrobić badanie acth.
    Dodatkowe owłosienie występuje tez przy pcos i insulinooporności.
  • 19.03.17, 14:26
    Robiłam test hamowania dexmetazonem i było okwj czyli zespół Cushinga odpada, androstendion też jestvw porządku zresztą mam dobrego ginekologa Który wykluczył pcos
  • 19.03.17, 16:38
    Ewa na twoim miejscu skupilabym sie na tarczycy (powinnas leczyc niedobczynnosc u endokrynologa, moze dobry ginekolog tez cos poradzi). A przede wszystki zadbałabym o diete z niskim IG i regeneracje przysadki poprzez zazywanie kwasów DHA i EPA.
  • 19.03.17, 17:56
    Lekarz kazał mi powtórzyć tsh ob i crp we wtorek do twgo ft3 i ft4 i się zobaczy
  • 24.03.17, 10:49
    Tsh wyszło 0.556
    Ft3 2.38 (2.0-4.4) 15.83%
    Ft4 0.95 (0.93-1.7) 2.6%
  • 24.03.17, 12:22
    Coś jest nie tak z twoją przysadką. Mimo że tarczyca produkuje bardzo mało hormonów, przysadka tego nie wyczuwa. Ile masz lat?

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 24.03.17, 16:45
    20 uncertain
  • 24.03.17, 16:46
    I wlaśnie wróciłam od doktora który stwierdził że "jest w normie" ale wyciągnęłam chociaż skierowanie na USG
  • 24.03.17, 17:25
    Mój endo zleciłby ci jeszcze badanie prolaktyny.Prolaktyna, tak samo jak TSH, jest hormonem przysadki mózgowej. To badanie pozwala bardziej obiektywnie spojrzeć na przysadkę.

    Bardzo dobrze, ze zrobisz USG. Spróbuj zagadnąć radiologa podczas badania o ten brak sprzężenia między TSH, a ft3 i ft4. Normalnie jest tak, że jak szczególnie ft4 spada, to TSH rośnie, a jak ft4 rośnie, to TSH maleje. U ciebie wszystko jest nisko. Ft4 w granicy normy to sygnał, że z tarczycą niedobrze się dzieje.

    Przy tak niskich hormonach możesz mieć najzdrowszą dietę, ale niewiele wchłoniesz, bo organizm w takim stanie produkuje za mało kwasu solnego.

    Skąd jesteś? Może uda nam się polecić ci albo znaleźć dobrego endokrynologa, ale niestety, przynajmniej na początku musisz się nastawić na prywatne leczenie. Przy problemach z insuliną nie są wskazane intensywne ćwiczenia.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 24.03.17, 17:26
    Pytałam o wiek dlatego, ze niskie TSH i ft4 jednocześnie mogłaby mieć starsza osoba, ale nie w twoim wieku.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 24.03.17, 19:32
    Tak, zrezygnowałam z siłowni, byłam u dietetyczki zaleciła węglowodany tylko na noc, wykluczenie cukru, glutenu i nabiału, zrobię tę prolaktyne i wit D3 prywatnie w najbliższym czasie, też martwi mnie wlaśnie ta dziwna zależność tsh i wolnych hormonów.. Jeśli tarczyca wyjdzie w porządku pozostanie mi tylko badanie przysadki.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.