Dodaj do ulubionych

wyniki tarczycy - prośba o analizę

13.04.17, 18:10
Witam,
Mam 24 lata,
Od jakiegoś czasu czuję się przemęczona - mimo prawidłowej ilości godzin snu, to najchętniej spałabym przez cały czas, jest mi cały czas zimno, przytyłam w ciągu roku 15 kg bez zmiany trybu życia i bez zmiany diety (wcześniej utrzymywała mi się stała waga). Do tego dochodzą inne objawy jak m.in. wypadanie włosów, problemy z cerą.
Test na niedoczynność (objawy) wskazał 38 punktów "prawdopodobnie masz niedoczynność tarczycy, powinieneś otrzymać terapię substytucyjną hormonem tarczycy, nawet jeśli wyniki badań będą w normie"

Wyniki:
TSH: 2,31 mIU/l (norma 0,27-4,20)
FT3: 4,84 pmol/l (norma 3,13-6,76) 47,11%
FT4: 14,97 pmol/l (norma 12,0-22,0) 29,70%
ANTY-TG: 11,93 IU/ml (norma <115)
ANTY-TPO: 7,54 IU/ml (norma <34)

Robiłam foodprofil na nietolerancje pokarmowe na 45 produktów - wszystko bez nietolerancji.

Cholersterol 212 (norma 120-190)
Cholersterol LDL 141 (norma <135)

Morfologia i mocz w normie.

Nie wiem już co robić, gdzie szukać dalej. USG tarczycy i endokrynolog z tymi wynikami - czytałam, że dla mojego wieku optymalne TSH to 1-1,5? Czy może uderzyć gdzieś indziej - w jakieś inne badania jeszcze?
Edytor zaawansowany
  • 13.04.17, 19:44
    Tak koniecznie zrób badanie krzywej glukozowej i insulinowej. To konieczne jesli takbdrastyczne przytyłaś w krótkim czasie, prócz niedomagajacejbtarczycy z dużym prawdopodobieństwem możesz mieć insulinooprnosc.
  • 17.04.17, 00:30
    Koniecznie USG tarczycy, ono dużo wniesie.
  • 18.04.17, 13:44
    Po wynikach niedoczynności nie widać.
    Ew. sprawdź jeszcze raz, po miesiącu.
    Rzeczywiście raczej szla bym w stronę insulinoodpornosci/ogólnie cukru i insuliny we krwi.
    Sprawdź też kortyzol i w miarę możliwości hormony.
    Zobacz czy nie masz objawów braku cynku.
  • 18.04.17, 17:21
    >Po wynikach niedoczynności nie widać.

    Moim zdaniem widać, przy tak niskim poziomie Ft4 byłabym zombi:
    FT4: 14,97 pmol/l (norma 12,0-22,0) 29,70%

    + objawy, które napisła w pierwszym poście:
    Od jakiegoś czasu czuję się przemęczona - mimo prawidłowej ilości godzin snu, to najchętniej spałabym przez cały czas, jest mi cały czas zimno, przytyłam w ciągu roku 15 kg bez zmiany trybu życia i bez zmiany diety (wcześniej utrzymywała mi się stała waga). Do tego dochodzą inne objawy jak m.in. wypadanie włosów, problemy z cerą.
    Test na niedoczynność (objawy) wskazał 38 punktów


    + podwyższony cholesterol :
    Cholersterol 212 (norma 120-190)
    Nie zostawiaj tematu tarczycy, koniecznie zrób USG t + typowe u większości niedobory (badanie z krwi) - D3, B12, ferrytyna
  • 18.04.17, 17:36
    Ft jest tak bardzo zmienne i podatne, że nie ma sensu go brać pod uwagę w jednorazowym badaniu.
    I 30procent też nie koniec świata.
    Tak, wiem że na tym forum to niemalze samobójstwo tak napisaćwink
    Test na niedoczynnosc-, już nie chce mi się pisać...
  • 18.04.17, 18:45
    >Test na niedoczynnosc-, już nie chce mi się pisać...

    to dobrze, bo został o ile pamiętam skonstruowany przez dr Lindnera tego samego który "popełnił" badania i artykuł na temat "Niepokalanego TSH"
  • 18.04.17, 19:07
    Być może, ale wiele objawów może też być skutkiem innych chorób, i w ogóle mało wierzę w testy/diagnozy bazujące wyłącznie na objawach.
    Można ,upierać że to tarczyca, tylko co z tego?
    Leku nie dostanie, a nawet jakby, to nie pomoże bo prawdopodobnie przyczyną jest gdzie indziej.
  • 18.04.17, 19:24
    Konsta przechodzisz sama siebie, są na forum osoby naprawdę doświadczone, które mino tsh w normie uzyskały wykoncu leczenie, a które zdiagnozowany się na podstawie takich właśnie testów. I zaczęły pogłębiać diagnostykę.

    Piszesz ze ft jest zmienne, hmm żebyś to wiedziała jak tsh jest zmiennie i nieoddaje funkcji zapalnej tarczycy. No cóż ale mosialabys spędzić trochę czasu na analizowaniu tego forum i literatury i musiałabyś mieć chęć zrozumienia.
  • 27.04.17, 15:08
    TSH w styczniu to było 1,9, w kwietniu 2,31, więc aż tak się nie zmienia. Z racji czasu deadlinowo-świętowo-urlopowego, dopiero po majówce zajmę się USG, krzywymi i niedoborami, potem prywatnie endo.
  • 02.06.17, 23:03
    Ja przy bardzo podobnych wynikach i szeregu objawów dostałam Euthyrox 50 ( na szczęście bo wróciłam do żywych).
  • 25.05.17, 08:03
    Zrobiłam póki co USG tarczycy, wizyta u endo za tydzień,

    tarczyca w całości dostępna badaniu
    wymiary LP: 48 x 14 x 15 = 5,3 ml, PP: 50x15x16=6,3 ml [łącznie 11,6 ml]
    Miąższ normochogenny, jednorodny
    przepływy miąższ. w normie
    zmiany ogniskowe: brak
    węzły chłonne nie są widoczne
    zmiany w typowej lokalizacji przytarczyc: nie uwidoczniono.

    Endokrynolog, który wykonywał usg powiedział, że jest ok i tarczyca wzorcowa.

    Czy nie jest przypadkiem ciut za mała? - norma dla kobiet to chyba 13-18 ml?
  • 25.05.17, 08:41
    z kalkulatora wychodzi 11,03 ml - nieco inaczej niż na wyniku:

    wymiary i objętość prawego płata: 50 mm x 15 mm x 16 mm → 6 ml
    wymiary i objętość lewego płata: 48 mm x 14 mm x 15 mm → 5.04 ml

    objętość całej tarczycy: 11.04 ml
  • 25.05.17, 23:52
    Niewielkie różnice w obj mogą występować, ale opis jest ok, nie widać stanu zapalnego w tarczycy. Na razie można odpuścić tarczycę, ale nie zaszkodzi jeszcze sprawdzić poziom hormonów za jakieś 1/2 roku.
    Nie żałuj, że zrobiłaś te badania, eliminacja też ważna rzecz. Mam koleżankę weterynarz, pokazała mi książkę - kompendium wiedzy o zwierzakach i jak zobaczyłam, ile jest wskazanych badań eliminacyjnych np przy wypadaniu sierści kota to się za głowę złapałam.
    Niestety u człowieka tego nie doświadczyłam, zanim sama zdiagnozowałam u siebie tarczycę byłam parę lat "leczona" u 5 specjalistów...
    Czyli szukaj dalej swoich problemów, w pierwszym poście Laura zasugerowała badanie krzywej cukrowo - insulinowej, czasami takie problemy wpływają również na wyniki tarczycowe, ale proszę daj znać potem, każde doświadczenie jest ważne i może być przydatne dla innych.
  • 26.05.17, 08:43
    Dzięki za przydatne rady wink Pani endokrynolog do której się zarejestrowałam podobno zleca dużo badań, nie tylko związanych z tarczycą - szuka przyczyn i skupia się na objawach, a nie tylko na wynikach. Więc może uda się coś znaleźć. Będę dawać znać w przyszłym tygodniu.
  • 26.05.17, 08:45
    Ostatnie wyniki krwi mam z początku kwietnia. Zrobić nowe (TSH, FT4) przed wizytą?
  • 01.06.17, 13:08
    Pani doktor wypytała mnie o objawy i o wyniki, dostałam Euthyrox 12,5 (żeby zbić TSH poniżej 2), za 3 miesiące mam przyjść na kolejną wizytę z nowym TSH i FT4. Zobaczymy, może sił przybędzie i waga ruszy...
    I dostałam zalecenie żeby zrobić krzywe - insulinową/glukozową i z wynikiem też przyjść do pani doktor.

    A na włosy i paznokcie poleciła mi Revalid.
  • 02.06.17, 23:08
    Wg mnie całkiem rozsądna na twoja pani dr ;
    Szybko wzrost wagi to faktycznie może być efekt io - nie czujesz się czasem senna po posiłkach zawierających dużo węglowodanów?

    I sprawdź jeszcze niedobory: B12, D3, ferrytynę.
  • 21.06.17, 12:18
    krzywych jeszcze nie zrobiłam - będę je robić na początku lipca; po posiłkach z węglowodanami senna się raczej nie czuję.

    euthyrox biorę prawie 3 tygodnie, czuję się znacznie lepiej - mniej zmęczona, a i waga chyba minimalnie ruszyla wink

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.