Dodaj do ulubionych

Cukier - jakie macie z nim doświadczenia?

26.04.17, 09:32
Izabella Wentz ładnie i prosto to opisała tutaj:
www.tarczycahashimoto.pl/blog/category/cukier
Od dawna mam często ochotę na coś słodkiego. Kontroluję to, dzięki czemu nie tyję nadmiernie, ogólnie rzadko kupują słodycze, problemy pojawiają się goszczę kogoś u siebie lub goszczę u kogoś. Najgorzej było w ciążach, w III semestrze, miałam wtedy niepohamowany apetyt na słodkie i jeśli nie było nic takiego w domu, jadłam kogel-mogel sad. Przybierałam w ciążach po 18 kg, czyli trochę za dużo. Potem przez kilka lat nie mogłam sie tego pozbyć.

Wiem teraz, że od czegokolwiek się to zaczęło, mam problem z candidą i że to trzeba wyleczyć, bo ona psuje mi zdrowie, nie tylko sylwetkę (candida wzmaga apetyt na słodkie). Już wspominałam, że sprzymierzeńcem w walce z tym problemem jest kwas kaprylowy. 30-dniowy program Amy Myers jest dobrym startem dla osób z tym problemem, gdyż zaleca ona spożywanie pokarmów słodkich, które nie są tak szkodliwe, czyli nie cukier, słodycze, słodkie pieczywo, a bataty (ig na średnim poziomie - 44), banany (niedojrzałe 45, dojrzałe 60, przejrzałe 72). Po zjedzeniu tych pokarmów do słodkiego już mnie nie ciągnęło, a jednocześnie się najadłam.

Napiszcie, jak to jest lub było u was.
--
inteligentny-projekt.pl

kazdystudent.pl
Edytor zaawansowany
  • 26.04.17, 11:01
    Piszesz "....mam problem z candidą ..."
    Moze inaczej zdefiniowac to zdanie: Mam problemy z tolerancja cukru/glukozy i wynikiem tego sa problemy m.in. z grzybica np przewodu pokarmowego, skóry itp.
    Candida al. przeciez naturalnie wystepuje w przewodzie i na skorze, ale nie u kazdego dochodzi do jej przerostu, musza zaistniec sprzyjejace ku temu warunki, np czesty wysoki poziom glukozy, problemy z jej metabolizowaniem etc.
    Wazne by definiowac przyczyne a nie skutek. Tak mysle.
  • 26.04.17, 12:06
    Być może masz rację. Już pisałam w swoim wątku, że będę robić badania. Do tego czasu to tylko hipoteza.

    laura.phys napisał(a):

    > Piszesz "....mam problem z candidą ..."
    > Moze inaczej zdefiniowac to zdanie: Mam problemy z tolerancja cukru/glukozy i w
    > ynikiem tego sa problemy m.in. z grzybica np przewodu pokarmowego, skóry itp.
    > Candida al. przeciez naturalnie wystepuje w przewodzie i na skorze, ale nie u
    > kazdego dochodzi do jej przerostu, musza zaistniec sprzyjejace ku temu warunki,
    > np czesty wysoki poziom glukozy, problemy z jej metabolizowaniem etc.
    > Wazne by definiowac przyczyne a nie skutek. Tak mysle.


    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 26.04.17, 12:12
    Jeszcze odnośnie twojej wypowiedzi. Nie mam i nigdy nie miałam grzybicy skóry, glukozę na czczo miałam podwyższoną lekko 1 raz. Ważyłam przed dietą 60 kg przy wzroście 163, teraz 56. Tycie wokół pępka to nie jest u mnie wiszący brzuch. Nie czuję zmęczenia po posiłku. Czytałam wielokrotnie o objawach insulinooporności i jakoś nie zauważyłam, żeby mnie to wyraźnie dotyczyło.

    Nie za szybko wyciągasz wnioski?

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 26.04.17, 12:18
    nie wyciagam wnioskow , zadaje pytania i zastanawiam sie na forum. Moze cos ktos z tego wyciagnie, moze to bedzie pomocne tez dla mnie.
  • 26.04.17, 12:19
    ja rowniez nie mam problemow z waga 57/170cm. Mam plaski brzuch i calkiem niezle wyniki(cukier naczczo zawsze w srodkowej naormie) a jednak...
  • 27.04.17, 09:44
    Laura, a jak ty się czułaś gdy zdiagnozowano u ciebie insulinooporność?

    laura.phys napisał(a):

    > ja rowniez nie mam problemow z waga 57/170cm. Mam plaski brzuch i calkiem niezl
    > e wyniki(cukier naczczo zawsze w srodkowej naormie) a jednak...


    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 26.04.17, 12:24
    To dobrze, bo poczułam się już trochę nadmiernie naciskana. Mam nadzieję wyprosić od endo z luxmedu skierowanie na krzywą i-g.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 26.04.17, 12:28
    przepraszam, nie mialam takiego zamiaru. Poprostu widze na forum wiele osob ktore nie widza zwiazku miedzy tarczyca a problemem z dieta i tolerancja glukozy.
  • 26.04.17, 12:33
    laura.phys napisał(a):

    > przepraszam, nie mialam takiego zamiaru. Poprostu widze na forum wiele osob kto
    > re nie widza zwiazku miedzy tarczyca a problemem z dieta i tolerancja glukozy.

    Nie ma sprawy smile Wielu jest też takich lekarzy niestety.
    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 26.04.17, 12:35
    Fajny artykuł o walce z insulinoopornością dla osób, którym trudno jest sobie odmawiać słodkich rzeczy.
    www.insulinoopornosc.com/jak-zmniejszylam-insulinoopornosc-czyli-moja-droga-do-zdrowia/

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 26.04.17, 21:51
    Dobrze, że powstał wątek o cukrze smile

    Mam takie pytanie, dlaczego mleko tłuste 3,2% ma niższe IG od mleka chudego? Te dwa mleka różnią się tylko zawartością tłuszczu.
    Jaka jest rola tłuszczu w IG?

    Słyszałam, że fruktoza w owocach świeżych i suszonych nie jest szkodliwa dla osób bez cukrzycy, ale soki owocowe i inne przeróbki owoców są zdecydowanie niepolecane i szkodliwe jak cukier biały, jeśli nie gorsze.
  • 27.04.17, 08:36
    dodatek tłuszczu spowalnia wchłanianie węglowodanów, nie znaczy to, że należy popadać w drugą skrajność (wszystko z umiarem, szczególnie przy problemach z trzustką)

    fruktoza w naturalnych całych owocach jest w miarę ok, ze względu choćby na błonnik i inne substancje
    tu chodzi o negatywne działanie na wątrobę
    ale jeśli się ma cukrzycę to trzeba ograniczać ilość/wielkość porcji i raczej wykluczyć owoce o dużym ładunku glikemicznym tzn. patrzeć trzeba i na IG, ale również na ŁG oraz czy coś jest surowe czy gotowane

    to raczej syrop glukozowo-fruktozowy jest najgorszy i tego przede wszystkim należy unikać

    fajne książki dot. tematu dr Hyman - o cukrzycy, a z popularnych książka "Cały ten cukier" - można obejrzeć też film - naprawdę przystępniej i zabawniej niż w tym filmie wytłumaczyć się nie da

    mleko jest odradzane przez niektórych ze względu na składnik IGF-1 - szkodzi trzustce
    na you-tubie i blogach jest sporo wykładów

    mi dopiero po całkowitym wyeliminowaniu nabiału (jadłam tylko twarde sery ze względu na niet. laktozy)i białej mąki udało się uregulować cukier i objawy nadmiaru, a potem spadku, po włączeniu większej ilości owoców (4-5 porcji dziennie) nadal w normie. Także w moim przypadku nabiał i chleb był największym :wyzwaniem: dla organizmusmile
  • 27.04.17, 09:44
    Ja od 2 miesięcy nie jem cukru, z małym odstępstwem na święta. Wcześniej też z umiarem. I właśnie podczas świąt mogłam obserwować, że mój organizm dobrze się czuje po cieście, w którym słodzikiem są bataty, daktyle i gorzka czekolada, niż po cieście bezglutenowym ze zmniejszoną ilością cukru w stosunku do przepisu. W ogóle bardzo brownie z batatów i mąki kokosowej.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 27.04.17, 18:14
    Czy czytałaś książkę "Słodka pułapka"? Słyszałam, że warto przeczytać.
  • 27.04.17, 20:41
    jeszcze nie - chętnie przeczytam, ale tego dr są wykłady na you-tubie
  • 27.04.17, 20:41
    jeszcze nie - chętnie przeczytam, ale tego dr są wykłady na you-tubie
  • 09.05.17, 08:25
    Przeczytane - polecam, choć większość można na you-tubie posłuchać, a częściowo jest to materiał ujęty w filmie "Cały ten cukier" (skrótowo)
  • 09.05.17, 10:45
    A ja właśnie czytam Słodką pułapkę smile Bardzo ciekawa książka!
    Zdecydowanie wolę czytać niż słuchać na YouTube. Czytam szybciej i więcej mi w głowie zostaje.

    Jednak poszukam na YouTube - mąż woli słuchać niż czytać smile
  • 10.05.17, 10:49
    Czy Lustig jest na YouTube po polsku?
  • 10.05.17, 11:55
    Szczerze mówiąc nie wiem - słuchałam po angielsku sad
  • 05.05.17, 12:52
    Jejku u mnie identycznie - całkowita eliminacja pszenicy ( mam nietolerancję, jem za to chleb żytni) i nabiału, no i przetworzonego cukru zlikwidowała wszystkie objawy insulinooporności, owoce dowolne mogę zjadać ( jem codziennie na sniadanie).
  • 05.05.17, 13:47
    Madami, a jakie były u ciebie te objawy?

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 05.05.17, 19:06
    Zmęczenie, senność po posiłku, czasem konieczność zaśnięcia, ciągła chętka na jedzenie, na słodkie, tycie, objawy hipoglikemii czyli zjazdy - trzęsawka, zaburzenia widzenia, agresja itp.
  • 27.04.17, 10:16
    Warto poczytać na stronie solgara, choć ja na razie kupuję swansona ze względu na cenę.
    solgar.pl/leksykon/kwas-kaprylowy
    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 11.07.17, 01:55
    Ja przekonalam sie do stosowania kwasu kaprylowego czytajac artykul: kwas kaprylowy pozniej bylo juz tylko lepiej, trzeba wiedziec jak suplementowac ten kwas I na jakie dolegliwosci on pomaga!
  • 13.05.17, 02:28
    Jeśli jem regularne posiłki, nie mam gwaltownych napadów chęci na słodycze.
    Czasem mam ochotę na coś słodkiego , tak samo jak na coś słonego i nie uważam, żeby chęć na słodycze była czymś dziwnym.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.