05.05.17, 14:06
Witam bardzo serdecznie chciałem zapytać co sądzicie o moich wynikach(niedługo mam pierwszą wizytę u endo)

Mężczyzna, lat 27

Rok 2008
TSH - 2,8 ulU/ml [0,27-4.2]
FT4 - 15,7(37%) pmol/L [12-22]
FT3 - 5,1(38,1%) pmol/L [3,5-7,7]

Rok 2015
TSH(3 gen) - 4,65 ulU/ml [0,27-4.2]
FT4 - 14,82(28,2%%) pmol/L [12-22]
FT3 - 5,26(45,96%) pmol/L [3,95-6,8]

Rok 2017

Styczeń
TSH(3 gen) - 5.01 ulU/ml [0,27-4.2]

Morfologia:
WBC - 8.9 [4-11]
RBC - 4,61 [4,5-6,5]
HGB - 14.6 [13-17]
HCT - 42,3 [40-54]
MCV - 92 [80-100]
MCH - 31,7 [26-34]
MCHC - 34,5 [30-36]
RDW - 13,9 [11-16]
PLT - 178 [140-440]
MPV - 9,2 [6-11]
PCT - 0,164 [0,150-0,500]
PDW - 16,8 [11-18]

Jonogram
Sód Na - 144 [135-147]
Potas K - 4,92 [3,8-5,2]
Chlorki Cl - 103 [95-108]

Marzec
TSH - 3,93 ulU/ml [0,27-4.2]
FT4 - 16,75(47,5%%) pmol/L [12-22]
FT3 - 5,55(66,22%) pmol/L [3,1-6,8]
P/ciała Anty TPO - 15,16 [<35]
P/ciała Anty TG - 19,39 [<115]
Ferrytyna - 248,3 [30-400]
Wit B12 - 305 [197-771]
Wit D total - 25,94 [powyżej 30 ng/ml]
Testosteron - 9,77 [8,64-29]

Morfologia
LEUKOCYTY - 4.87 10^3/ul wart.ref.: 4.0-11.0 x10^3/ul
ERYTROCYTY - 4.48 10^6/ul wart.ref.: 4.7-6.1 x10^6/ul
HEMOGLOBINA - 13.9 g/dl wart.ref.: 14.0-18.0 g/dl
HEMATOKRYT - 40.3 % wart.ref.: 40.0-54.0 %
MCV - 90.0 fl wart.ref.: 82 - 98 fl
MCH - 31.0 pg wart.ref.: 27.0 - 33.0 pg
MCHC - 34.5 g/dl wart.ref.: 32.0 - 37.0 g/l
P-LCR - 25.3 % wart.ref.: 13.0 - 43.0 %
RDW-CV - 13.6 % wart.ref.: 11.0 - 16.0 %
RDW-SD - 43.4 fl wart.ref.: 37.0 - 54.0 fl
PŁYTKI KRWI - 154 10^3/ul wart.ref.: 130-400 x10^3/ul
MPV - 9.8 fl wart.ref.: 9.0 - 13.0 fl
PDW - 12.0 fl wart.ref.: 9.0 - 17.0 fl
PCT - 0.15 % wart.ref.: 0.17 - 0.35 %
NEUTROCYTY - 2.59 10^3/ul wart.ref.: 1.8-7.7 x10^3/ul
LIMFOCYTY - 1.38 10^3/ul wart.ref.: 1.50-7.00 x10^3/ul
MONOCYTY - 0.83 10^3/ul wart.ref.: 0.0 - 1.2 x10^3/ul
EOZYNOCYTY - 0.05 10^3/ul wart.ref.: 0.0-0.5 x10^3/ul
BAZOCYTY - 0.01 10^3/ul wart.ref.: 0.00-0.10 x10^3/ul %
NEUTROCYTÓW - 53.3 % wart. ref.: 40.0-74.0 % %
LIMFOCYTÓW - 28.3 % wart. ref.: 19.0-48.0 % %
MONOCYTÓW - 17.0 Æ % wart. ref.: 0.0 - 14.0 % %
EOZYNOCYTÓW - 1.0 % wart. ref.: < 7.0 % %
BAZOCYTÓW - 0.2 % wart. ref.: < 1.5 %
ASPAT - 23 U/l wart. ref.: 5 - 40 U/l
ALAT - 28 U/l wart. ref. 5 - 41 U/l
CK - KINAZA KREATYNOWA - 363 Æ IU/l wart.ref.:mężczyźni 20 - 200 U/l
MAGNEZ W SUROWICY - 2.11 mg/dl war.ref.: 1.7-2.6 mg/dl
WAPŃ CAŁKOWITY W SUROWICY - 9.6 mg/dl wart.ref.: 8.6 - 10.2 mg/dl

Nie ma oficjalnych norm testosteronu nie mniej jednak jak na mój wiek to jest stanowczo za mało.

Vermeulen, A (1996) Declining Androgens with Age: An Overview
In Vermeulen, A. & Oddens, & B. J. (Eds.) Androgens and the aging male (pp. 3-14). New York Partheon Publishing.
Tutaj dla wieku 25-34 lata normą jest 21,4 (nmol/L)

Po tym zacząłem codziennie jeść świeży starty imbir, zażywać tribulusa i Witamine D.

Kwiecień
KORTYZOL W SUROWICY - 458.2 nmol/l wart.ref.: rano: 166 - 507 nmol/l po południu: 73.8 - 291 nmol/l
TESTOSTERON - 11.62 nmol/l wart. ref.: 8.64 - 29.0 nmol/l
SHBG - 34.48 nmol/l wart. ref.: mężczyźni: 17-65 lat: 14.5 - 48.4 nmol/l
DHEA SO4 - 449.9 Æ ug/dl wart. ref.: mężczyźni: 160-449 ug/dl
ESTRADIOL - 53.93 Æ ng/l w.ref: 27.1 - 52.2 ng/l
ANDROSTENDION - 2.152 ng/ml wart. ref.: 0.45 - 4.20 ng/ml
FSH 2.28 IU/l wart.ref.: 1.5 - 12.4 IU/l
LH 3.29 IU/l wart.ref.: 1.7 - 8.6 IU/l
PROLAKTYNA - 448.8 Æ mIU/l wart.ref.: 86.0 - 324.0 mIU/
MORFOLOGIA LEUKOCYTY - 5.40 10^3/ul wart.ref.: 4.0-11.0 x10^3/ul
ERYTROCYTY - 4.45 10^6/ul wart.ref.: 4.7-6.1 x10^6/ul
HEMOGLOBINA - 13.9 g/dl wart.ref.: 14.0-18.0 g/dl
HEMATOKRYT - 39.6 % wart.ref.: 40.0-54.0 %
MCV - 89.0 fl wart.ref.: 82 - 98 fl
MCH - 31.2 pg wart.ref.: 27.0 - 33.0 pg
MCHC - 35.1 g/dl wart.ref.: 32.0 - 37.0 g/l
P-LCR - 24.6 % wart.ref.: 13.0 - 43.0 %
RDW-CV - 13.6 % wart.ref.: 11.0 - 16.0 %
RDW-SD - 43.0 fl wart.ref.: 37.0 - 54.0 fl
PŁYTKI KRWI - 169 10^3/ul wart.ref.: 130-400 x10^3/ul
MPV - 9.8 fl wart.ref.: 9.0 - 13.0 fl
PDW - 11.6 fl wart.ref.: 9.0 - 17.0 fl
PCT - 0.17 % wart.ref.: 0.17 - 0.35 %
NEUTROCYTY - 3.04 10^3/ul wart.ref.: 1.8-7.7 x10^3/ul
LIMFOCYTY - 1.62 10^3/ul wart.ref.: 1.50-7.00 x10^3/ul
MONOCYTY - 0.66 10^3/ul wart.ref.: 0.0 - 1.2 x10^3/ul
EOZYNOCYTY - 0.06 10^3/ul wart.ref.: 0.0-0.5 x10^3/ul
BAZOCYTY - 0.01 10^3/ul wart.ref.: 0.00-0.10 x10^3/ul %
NEUTROCYTÓW - 56.3 % wart. ref.: 40.0-74.0 % %
LIMFOCYTÓW - 30.0 % wart. ref.: 19.0-48.0 % %
MONOCYTÓW - 12.2 % wart. ref.: 0.0 - 14.0 % %
EOZYNOCYTÓW - 1.1 % wart. ref.: < 7.0 % %
BAZOCYTÓW - 0.2 % wart. ref.: < 1.5 %

Z tego co wyczytałem przy hashimoto prolaktyna idzie w górę, a ta z kolei kontroluje między innymi LH i FSH. gdzie LH odpowiada za funkcjonowanie komórek śródmiąższowych jąder, które z kolei produkują testosteron a LH jak i FSH mam bardzo niskie, natomiast FSH odpowiada za spermatogenezę oraz zwiększa wytwarzanie białka wiążącego androgeny, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania testosteronu
Edytor zaawansowany
  • 05.05.17, 14:18
    Jeszcze zapomniałem USG tarczycy:

    Tarczyca dwupłatowa w prawidłowym położeniu o miejscami niejednorodnej echogeniczności bez cech wyodrębniających się zmian ogniskowych cieśń grubosci około 2,5mm.

    wymiary i objętość prawego płata: 14 mm x 17 mm x 48 mm → 5.712 ml
    wymiary i objętość lewego płata: 14 mm x 15 mm x 45 mm → 4.725 ml
    objętość całej tarczycy: 10.437 ml
  • 05.05.17, 14:32
    tarczyca mala i po przejsciach.
  • 05.05.17, 15:49
    Co masz na myśli po przejściach smile?
  • 05.05.17, 16:23
    Tzn możliwy byl/jest stan zapalny bo echogenicznosc obniżona.
  • 05.05.17, 14:31
    Objawy i wyniki ktore przedstawiasz sa czesto zwiazane z tym ze w pewnych warunkach u mezczyz testosteron ulega przeksztalceniu w estrogen za pomoca enzymu aromatazy. Dzieje se tak u facetow, ktory maja problemu z wydzielaniem insuliny i tolerancji glukozy. Trzeba zatem dotrzec do przyczyny problemu, zbadac krzywa insulinowa i glukozowa, zobaczyc czy wyrzuty insuliny nie sa zbyt duze, czy nie ma zaburzenia tolerancji glukozy.
    Czy masz np otylosc brzuszna?

    Poziom witaminy B12 masz troche niski i D ponizej normy wiec tez do uzupelnienia, powinienes zwrocic na to uwage lekarzowi.

    jesli chodzi o tarczyce to powinienes wyykonac usg, ze wzgledu na tsh i wyniki lekarz pewnie zaleci hormon.
    Prolaktyna jest tez hormonem stresu (a sters moze byc psychiczy lub calkiem fizyczny, np bombardowanie komorek organizmu insulina). Warto zrobic badania i zglosic sie do lekarza diabetologa i endokrynologa.

  • 05.05.17, 14:39
    USG już wrzuciłem wyżej, jako dziecko brałem dużo leków sterydowych kortyzon/hydrokortyzon coś takiego, w okresie dorastania urosłem 30cm w ciągu roku i wtedy zaczęło się tycie i czerwone rozstępy, cały jestem otyły tongue_out, chociaż ostatnio zauważyłem i czuje ze po prostu wywaliło mi dosłownie brzuch. Co do diety od dawna nie używam cukru ani nie pije i nie spożywam słodzonych napojów, ogólnie ograniczam węglowodany np z pieczywa czy ryżu
  • 05.05.17, 15:04
    mimo to ze nie jesz cukry i biorac pod uwage historie kortyzolowa zrobilabym badanie krzywej insulinowej i glukozowej bo to moze byc clue problemu. Jesli insulina naczczo wyjdzie tobie >6 i potem >50 i nie bedzie spadac po 1 h to trzeba sie blizej przyjrzec problemowi. Insulinoopornosc/hiperinsulinemia czesto towarzyszy problemom z tarczyca i innym problemom hormonalnym, np PCOS u kobiet.
  • 12.05.17, 19:00
    Dzisiaj zrobione badanie:

    GLUKOZA WE KRWI 115 ^ mg/dl wart. ref.: 60 - 99 mg/dl
    GLUKOZA DTTG 60 MIN 126 mg/dl
    GLUKOZA DTTG 120 MIN 93 mg/dl

    INSULINA 42.65 ^ uU/ml wartości referencyjne: 2.6 - 24.9 uU/mL
    INSULINA 60 MIN 94.76 uU/ml
    INSULINA 120 MIN 25.63 uU/ml
  • 12.05.17, 21:29
    insulina naczczo powinna byc mniejsza niz 6, w kolejnych pomiarach insuline tez masz ogromna. powinienes sie skonsultowac( w miare szybko) z diabetologiem i dieta koniecznie dozywotnio inaczej to zmienia sie w cukrzyce typu 2, z wszystkimi jej konsekwencjami.
  • 14.06.17, 16:15
    Witam ponownie byłem u endokrynologa ze wszystkimi wynikami i stwierdził mi subkliniczną niedoczynność tarczycy dostałem euthyrox 25 i za miesiac albo dwa trzeba sprawdzic hormony i zobaczyc jak wyszly. Do tego metformina rano i wieczorem przed posilkiem 500mg narazie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.