Dodaj do ulubionych

Prośba o wskazanie drogi

17.05.17, 09:36
Witajcie
Jestem tutaj nowa i trochę zagubiona ponieważ do tej pory temat tarczycy był mi kompletnie obcy. Mam 33 lata, dwoje dzieci. Moje problemy ze złym samopoczuciem pojawiły się jakieś 3 m-ce temu. Czułam się i w zasadzie ciągle się czuję jakbym dostała obuchem w głowę, jestem senna, apatyczna brak mi energii do jakiekolwiek działania, jest mi zimno, czuję się spowolniała i obrzęknięta. Nie mam co prawa problemów z nadwagą, ale teraz mam wrażenie puchnę z powietrza. wypadają mi bardzo włosy i pojawił się bolesny podskórny ropny trądzik.Dodatkowo cierpię na częste bóle i zawroty głowy. Powracający ból gardła.Rozdrażnienie. Libido na poziomie depresjiuncertain
Udałam się do internisty, zrobiłam podstawowe badania. morfologia, sód potas, kreatynina, cholesterol, triglicerydy w w normie. TSH 1,57( norma 0,27-4,20) , CRP 4,45 ( norma <5), glukoza 86 ( norma 70-99). Poza norma było tylko żelazo - 5,38 ( norma 6,6-26) i wzmożony urobilinogen w moczu. USG jamy brzusznej bez zmian. Lekarz stwierdził że nie ma się do czego przyczepić a ja uspokojona swoje samopoczucie łączyłam z przesileniem wiosennym.
w międzyczasie pojawiło mi się w piersiach mleko ( ciąża wykluczona, młodsze dziecko skończyłam karmić 2 lata temu i z całą pewnością nie miałam żadnego wycieku ,który pojawia się teraz podczas ucisku np. pod prysznicem), miesiączki mam regularne, owulację i drugą połowę cyklu bolesna. Udałam się do endokrynologa, zlecił mi następujące badania:
TSH - 1,66 norma 0,27-4,20
FT4 - 1,12 norma 1,00-1,60
ATGo - 11,68 norma 0,0 - 115,0
ATPo - 10,6 norma 0-34
Prolaktyna - 7,4 norma 4,8-23,3
FSH - 5,1 norma 3,5 - 12,5
Estradiol - 45,55 norma 12,5-166
Luteotropina - 3,7 norma 2,4 - 12,6
Testosteron - 0,12 norma 0,14-0,76
Kortyzol - 8,3 norma 6,02-18,4
DHEAS - 88,4 norma 25,9-460,2
Zrobiłam też usg piersi ( w normie) oraz usg tarczycy opis: w części środkowej płata lewego lita zmiana ogniskowa 9x10x17 mm z przestrzeniami płynowymi i zwapnieniami. Bez unaczynienia. Poza tym echo struktura miąższu jednorodna, prawidłowa bez zmian ogniskowych. Wymiary prawy płat: 14x18x51mm, lewy: 17x17x48, cieśn 4 mm.
Trochę mnie ten wynik zmroził , zaczęłam grzebać w necie i dzięki Bogu znalazłam to forum.
Udałam się po raz kolejny do endokrynologa, dostałam skierowanie na biopsję ( za tydzień). Poprosiłam o ponowne skierowanie na badania tarczycy odbiłam się od ściany, ponieważ pani doktor uważa ze przy tak dobrym wyniku tsh nie ma konieczności badania ft3.
Widzę wiec,że muszę wziąć sprawy w swoje ręce, dlatego moja prośba o wskazanie mi jakiegoś kierunku. Czy możecie polecić jakiegoś kumatego endokrynologa z Krakowa, jakie badania powinnam wykonać i co myśleć o tym guzie. Czy przy dobrych wynikach z krwi może to być coś złego? i Czy taki guz nie zaburza pracy tarczycy? jak to się ewentualnie leczy?
Bedę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.

Edytor zaawansowany
  • 17.05.17, 10:18
    Był polecany na forum:
    www.znanylekarz.pl/andrzej-bobrowski/endokrynolog/krakow

    Zrób jeszcze 2 rzeczy, bo ja nie mam czasu.
    - Poszukaj u góry forum kalkulatora do wyliczania objętości tarczycy, bo w twoim opisie są tylko wymiary.
    - Zrób test na niedoczynność (też u góry forum) i wklej tu objawy oraz wynik.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 17.05.17, 11:08
    Dziękuję za odpowiedź i namiary na lekarza, spróbuję umówić się na wizytę.

    Jeżeli chodzi o objętość tarczycy:
    wymiary i objętość prawego płata: 14 mm x 18 mm x 51 mm → 6.426 ml
    wymiary i objętość lewego płata: 17 mm x 17 mm x 48 mm → 6.936 ml
    objętość całej tarczycy: 13.362 ml

    wynik testu: 23
    Objawy:
    duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
    powracające infekcje
    łamliwe paznokcie
    częste bóle głowy (w szczególności migreny)
    nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
    przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
    trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
    niewielki kaszel lub problemy z przełykaniem
    wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
    trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
    problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
    zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
    trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
  • 17.05.17, 11:52
    To teraz przepisz objawy na kartkę i rzeczywiście umów się do lekarza. Twoja tarczyca ma prawidłową wielkość, ale ten guzek na pewno wymaga konsultacji.
    Objawy i niskie ft4 wskazują na niedoczynność tarczycy, ale nie widać choroby autoimmunologicznej ani w USG, ani w wynikach.

    Jaki lekarz uznał, że takie przy takim tsh nie ma się co czepiać tarczycy? Internista, czy endokrynolog? Endokrynolog zlecił ci tak dużo badań? To akurat dobrze o nim świadczy, ale jeśli uznał, że jest ok, bo TSH jest dobre, to po co zlecił resztę? nie rozumiem. Możesz to sprecyzować?

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 17.05.17, 12:54
    Te badania zostały zlecone przez endokrynologa, uznał że nie ma problemu z tarczyca a że nalegalam i mówiłam o swoim złym samopoczuciu (wizyta prywatna) to chyba z braku pomysłu zlecił te wszystkie badania, ale jak teraz poczytuje to forum, uważam że kupy się one nie trzymają. Wczoraj kiedy byłam na kolejnej wizycie również usłyszałam, że do badań hormonalnych nie ma żadnych zastrzeżeń, badań tarczycy absolutnie nie ma sensu powtarzać. Mam tylko wykonać biopsje tarczycy, lekarz uważa, że zmiana tylko do obserwacji. Jeżeli mam być szczera poczułam się zbyta. Niczego mi nie wyjaśnił, oprócz standardowego wszystko jest w normie.
    Dlatego napisałam tutaj.
    Czy oprócz listy tych objawów do pokazania lekarzowi powinnaś jeszcze wykonać jakieś badania na własną rękę? Miał ktoś z Was jakieś doświadczenie z guzem przy prawidłowych wynikach?
    Dziękuję bardzo za poświęcony czas, samej ciężko mi to ogarnąć.
  • 17.05.17, 13:07
    W wynikach z krwi najbardziej interesujący jest ten wynik:
    FT4 20.00% [ wynik 1.12, norma (1 - 1.6)]

    To jest bardzo niska wartość ja na twój wiek i na pewno ma związek z twoim samopoczuciem. Teoretycznie i tak uczą w szkole, gdy ft4 spada, to TSH rośnie, ale tylko teoretycznie. Osób, u których wygląda to inaczej, jest pewnie z połowa forum. Jeśli tamten endo tego nie rozumie, to już ci nie pomoże. Spróbuj u tego, którego ci zalinkowałam. Nie mam o nim pojęcia, nie znam człowieka, ale możesz skorzystać z wyszukiwarki i przeczytać wszystkie posty z jego nazwiskiem, to trochę się dowiesz i sama zdecydujesz, czy warto się do niego zgłosić. Guzek też jest argumentem, żeby drążyć temat tarczycy.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 17.05.17, 13:08
    Miałam na myśli wyszukiwarkę forum.
    Są jeszcze inne fora tarczycowe na gazeta.pl: Hashimoto, Tarczyca dorosłych i dzieci.

    Możesz i tam go wyszukać.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 17.05.17, 13:27
    Serdecznie dziękuję za radę, lekarz wogole nie wspomniałem o tym ft4, a ja zielona w temacie nie wnikalam uncertain
    Będę dążyć temat tarczycy, umowie się na wizytę do dr Bobrowskiego, może do tego czasu będą już wyniki biopsji.
    A czy ta niedoczynność może być przyczyną tworzenia się guzów?


  • 17.05.17, 14:47
    Ten lekarz jest na znanylekarz.pl ja też tam znalazłam swoją super panią doktor☺
    Musisz koniecznie męczyć tych lekarzy jak już znajdziesz swojego endo o biopsje guzka tarczycy, mnie lekarze odsylali od roku pomimo dużej tarczycy i guzkow na niej hormony niby w normie ale raz na górze raz na dole samopoczucie fatalne i dopiero po roku trafiłam na mądra lekarke i dzięki ci boże za nią bo myślałam że zwariowalam☺ a jednak nie☺ a tak na marginesie to każdy guzek powyżej 1cm powinien być poddany badaniu biopsji☺
    Powodzenia
  • 17.05.17, 15:45
    Biopsje mam umówiona za tydzień, będę robić prywatnie. Ale z wynikami chciałabym się udać do lekarza, który nie patrzy tylko na wyniki ale też samopoczucie. Bo niedługo będę chodzić chyba po ścianach a teraz jeszcze dodatkowo stresuje się tym guzem sad
  • 17.05.17, 16:11
    Nie ma co się martwić na zapas ja też się stresowałam zupełnie niepotrzebnie☺ ważne żeby sprawdzic☺ niektóre osoby się modlą żeby mieć badania ok a ja się modlilam żeby w końcu coś wyszlo☺
  • 17.05.17, 19:16
    Rozumiem smile wszystko lepsze od niepewności uncertain

  • 17.05.17, 22:34
    O której godzinie wykonywałam badania? Masz bardzo zły kortyzol, bardzo. Dziwne ze lekarz nie zwrócił na to uwagi, chyba ze pobranie bylo wieczorem. Dhas tez nie zbyt, to sugeruje zmęczone nadnercza, co znow może wynikać z długotrwałej niedoczynnosci tarczycy, a raczej ja masz skoro ft4 niskie. Przysadka mogła w tych warunkach powiedzieć już dawno pass i stad masz idealne tsh mylące mało spostrzegawczych. Koniecznie udaj się do innego endokrynologa.
  • 18.05.17, 07:40
    Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Badania wykonywalam rano, na czczo, w 4 dniu cyklu. Oczywiście udam się do innego lekarza, czekam tylko na biopsje, żeby mieć komplet. Laura. phys powinnam wykonać jeszcze jakieś badania przed wizytą u innego lekarza? Radiolog robiący mi usg tarczycy pytał czy był robiony rezonans przysadki mózgowej, zdziwił mnie to, a teraz piszesz o przysadce.. Na marginesie jestem w szoku jezeli chodzi o podejście mało kompetentnych lekarzy, liczyłam że prywatnie lekarz poświęci więcej czasu i uwagi. A tu takie zderzenie ze ścianą.
  • 18.05.17, 08:48
    A napisz jeszcze co z tym żelazem, zlecił ci ktoś ferrytynę? Jaką masz morfologię w tej chwili?
    Ja jestem anemikiem od zawsze, dopiero od 1,5 roku potwierdzona niedoczynność i Hashi i muszę powiedzieć, że niektóre objawy anemii z niedoboru żelaza pokrywają się z objawami niedomagań tarczycy.
    Tzn. wyglądają identycznie.
  • 18.05.17, 09:11
    Wyniki morfologii mam z końca lutego i lekarz wogole nic mi nie powiedział na temat anemii w tych badaniach. Ferrytyny nie badalam. Dzięki za trop na pewno zrobię morfologie ponownie i ferrytyne.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.