Dodaj do ulubionych

rT3 - odwrócone T3

18.05.17, 10:06
Witam serdecznie, jako, że szereg objawów niedoczynności dokucza mi już jakiś czas robię badania na własną rękę i chodzę do lekarzy, którzy z racji, że moje wyniki są w tak zwanej normie nie widzą problemu i już oczywiście miałam diagnozę depresji i propozycję brania antydepresantów, za którą podziękowałam przynajmniej do czasu wykluczenia innych przyczyn mojego samopoczucia. Wyniki, które otrzymałam z dwóch badań skłoniły mnie, żeby drążyć temat dalej. Wyglądały one tak, dodam tylko że mam 28 lat:

8/02/2017
THYROID STIMULATING HORMONE * 4.47 mIU/L 0.27 - 4.2
FREE THYROXINE 15.4 pmol/l 12.0 - 22.0
FREE T3 5.0 pmol/L 3.1 - 6.8 2.18 miu/L

14/02/2017. - lekarz chciał powtórzyć tsh plus zrobił całą morfologię, wątrobę, nerki, ale tych wyników nie kopiuję, bo wszystko w normie, t3 i t4 nie badane
Serum ferritin level 34 ng/ml [30 - 300]
Serum TSH level 2.18 miu/L [0.38 - 5.33]
GFR calculated abbreviated MDRD > 90 mL/min/1.73m*2 [59 - 9,999]

Na podstawie tych wyników lekarz stwierdził, że tsh jest okej, więc to nie tarczyca - wtedy pojawił się temat depresji wink Mnie jednak zdziwiło, że tsh tak się zmieniło w ciągu kilku dni, więc postanowiłam zrobić trochę dokładniejsze badania i wykupiłam sobie pakiet na tarczycę, moje wyniki wyszły tak:

25/04/2017
THYROID STIMULATING HORMONE 3.41 mIU/L ( 0.27 -4.20)
FREE THYROXINE 15.33 pmol/L (12.00 -22.00)
TOTAL THYROXINE(T4) 111.4 nmol/L ( 59.00 -154.00)
FREE T3 4.94 pmol/L ( 3.10 -6.80)
REVERSE T3 *28 ng/dL (10.00 -24.00)
REVERSE T3 RATIO *11.49 (15.01 -75.00)
Thyroid AntibodiesTHYROGLOBULIN ANTIBODY 11.140 IU/mL ( 0.00 -115.00)
THYROID PEROXIDASE ANTIBODIES 10.65 IU/mL ( 0.00-34.00)
VITAMIN B12 285.8 pmol/L (140.00 -724.00)
FOLATE (SERUM) 12.19 ug/L (3.89 -26.8025 )
OH VITAMIN D 54.08 nmol/L ( 50.00 -200.00)
Inflammation MarkerCRP -HIGH SENSITIVITY 1 mg/l ( 0.00 -5.00)
Iron StatusFERRITIN 74.91 ug/L (13.00 -150.00)

Tak więc tsh wyszło jeszcze inaczej (a podobno tak powoli zmienia się jego poziom...)- nie wiem za bardzo dlaczego, co może być przyczyną? Witamina D nisko, więc z wynikami dostałam notkę, żeby ją suplementować przez 12 tygodni i powtórzyć badanie, ale akurat ten niedobór to ma chyba 3/4 ludzi wink Przeciwciała nisko, jakieś śladowe ilości, ale skąd się w ogóle wzięły?

No i w końcu moje główne pytanie: odwrócone t3 i rt3 ratio wyszły źle. To by tłumaczyło wszystkie moje objawy: t3, którego i tak za wiele nie mam, jakoś w 1/3 dolnej granicy normy nie jest rozprowadzane po komórkach, co daje objawy niedoczynności. Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat? Trochę się martwię, bo z laboratorium dostałam notkę, że odwrócone t3 to świeża sprawa, mała jest wiedza na ten temat i może być mi ciężko leczyć się zwykłymi kanałami. Czy ktoś z Was badał rt3? Czy lekarze biorą to w ogóle pod uwagę? Czy jest szansa, że jakiś lekarz w końcu postawi mnie na nogi?
Edytor zaawansowany
  • 18.05.17, 11:38
    TSH jest zazwyczaj wyższe rano, niż później. Poza tym niby tak stabilne, ale może się obniżać po lekach przeciwzapalnych. W ich ulotkach pojawiają się takie informacje, a lekarze je całkowicie pomijają.
    Masz niezły komplet badań, ale przydałoby się jeszcze USG.
    Masz niską witaminę d3 i to trzeba by było uzupełnić. Ostatnio zetknęłam się z opinią, ze dobrze wchłania się tylko naturalna, z bio w nazwie. No i warto korzystać ze słonecznej pogody, opalać się z umiarem, ale bez filtra, bo on prawie całkowicie blokuje syntezę witaminy.

    Co do rt3, to sporo o niej pisała Sandra Cabot w książce "Leczenie chorób tarczycy". O ile dobrze kojarzę, ważnym czynnikiem był stres.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 18.05.17, 11:41
    Twoje t4 też jest dość niskie. Wynik TSH powyżej 2 też nie jest uznawany za prawidłowy przez tych lekarzy, którzy leczą skutecznie.
    FT4 34% [ wynik 15.4, norma (12 - 22)]

    Nie rozumiem tego, a widać, że wynik jest bardzo wysoki:
    GFR calculated abbreviated MDRD > 90 mL/min/1.73m*2 [59 - 9,999]

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 07.07.17, 01:20
    Proszę: www.restartmed.com/reverse-t3/
    Akurat przez to przechodzę...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.