Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

24.05.17, 10:42
Bardzo proszę o interpretacje wyników i ew. podpowiedź czy powinnam się zapisać do endokrynologa czy jednak szukać przyczyny złego samopoczucia gdzieś indziej. Poprosiłam lekarza o badania w związku z ciągłą ospałością. Poniżej ankieta i wyniki badań.
1. Objawy, które odczuwasz
duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
łamliwe paznokcie
nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
dysleksja
3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
całkowita lub częściowa leworęczność
4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
niskie ciśnienie

Badania:
TSH 0,514 mU/l norma (0,270 — 4,200 )
Tyroksyna wolna FT4 16,05 pmol/l (norma 12 — 22)
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej ­ 39,59 IU/ml (norma < 34)
P-ciała p/tyreoglobulinie 29 IU/ml (norma < 115)

W pozostałych badaniach wyszedł mi jeszcze podwyższony potas i ciała ketonowe w moczu oraz podwyższone DHEAS ­ 342,1 μg/dl (norma 60,9 — 337) ale to chyba nie ma związku z tarczycą. Reszta wyników w normie.
USG tarczycy ok, płat prawy 19/17/60mm, płat lewy 19/18,5/63, obustronnie kilka drobnych normoechogenicznych węzłów chłonnych.
Będę wdzięczna za odpowiedź
Edytor zaawansowany
  • 25.05.17, 10:05
    Poniżej wpisałam wyniki w przeliczeniu na %. Dodam, że mam 34 lata.
    TSH 0,514 mU/l norma (0,270 — 4,200 ) 6.21%
    Tyroksyna wolna FT4 16,05 pmol/l (norma 12 — 22) 40.50%
  • 26.05.17, 20:30
    Ciała ketonowe, wzmożone pragnienie i senność pojawiają się w cukrzycy lub diecie z bardzo małą ilością węglowodanów.
    Zbadaj glukozę na czczo.
  • 26.05.17, 21:12
    Tarczycowo wyniki masz doskonale,choć tsh ciut za niskie, ale to o niczym nie świadczy.
  • 27.05.17, 10:48
    Konsta, autorka wątku ma jedne przeciwciała powyżej normy, a fT4 poniżej połowy poziomu normy, fT3 nie zbadała, więc ja się nie zgadzam, że to są wyniki doskonałe.
    Coś jest na rzeczy, bo jeszcze potas i DHEAS są za wysokie.
  • 27.05.17, 10:57
    No błagam, o ile te atpo są podwyższone ?
    Troszeczkę.
    NIGDY nie spotkałam osoby ktora miałaby ft idealne.
    Nigdy.
    Zawsze są trochę za niskie, trochę za wysokie, jedno jest większe, drugie mniejsze...
    Niepokojace jest gdy wszystkie lub większość jest na granicy normy.
    W ten sposób wszystkie, bez wyjatku wyniki na "coś wskazują", bo nawet jak sa w normie, to nieidealne posrodku, albo coś tam.
    O reszcie wyników sie nie wypowiadam.
  • 27.05.17, 11:17
    Dlatego wyniki nie są idealne, Konsta. Jeśli cokolwiek jest poza normą, to idealne nie jest. Po to te normy są.

    Moja siostra ma idealne wyniki tarczycy, tsh około 1, fT3 i fT4 około 70%. Podobnie mój mąż ma idealne wyniki tarczycy i tak jak siostra, świetnie się czują.

    Coś jest na rzeczy, ale nie napisałam, że w tarczycy.
  • 27.05.17, 11:51
    Zgadzam się z djpa, jesli dhas i kortyzol są podwyższone to może oznaczać wyczerpane/zmęczone nadnercza, co koreluje z niedomagające tarczyca
  • 27.05.17, 11:52
    Przepraszam zamiast kortyzol miał być potas
  • 27.05.17, 11:54
    Jesli ciała ketonowe są w mocy to trzeba tez przebadać się w kierunku cukrzycy , insulinooporności, to bardzo ważne. IO meczy adnerczaca i spowalnia prace tarczycy
  • 27.05.17, 11:56
    A masz tez Pms i torbiele oraz endometriozę wiec możliwy jest pcos, musisz to sprawdzic. Razem składa się na problem tarczyca-nadnercza-insulina, a problemy z h płciowymi mogą być do tego wtórne.
  • 29.05.17, 15:35
    Dzięki dziewczyny. Zapisałam się już do endokrynologa, pewnie będę musiała porobić resztę badań o których wspominałyście.
  • 02.06.17, 12:59
    Jestem po pierwszej wizycie. Pani doktor powiedziała, że tarczyca jest ok a samych przeciwciał się nie leczy. Ale ponieważ miałam podwyższone DHEAS rozszerzyła badania pod kątem zbadania nadnerczy i zaleciła branie wit D3 - 2000 jednostek dziennie. Ciał ketonowych w powtórzonym badaniu moczu już nie było. Musiałam być odwodniona przed poprzednim. Poniżej nowe badania. Witamina D3 wyszła mi w deficycie więc chyba jeszcze przed kolejną wizytą zwiększę dawkę do 4000 bo czytałam, że tyle zaleca się przy deficytach. Czy poziom ACTH nie jest zbyt niski jak na poranne pobranie krwi ? Wszędzie są podawane górne granice a nigdzie nie znalazłam informacji ile minimum powinno być tego hormonu rano, teoretycznie przy jego największym stężeniu w organizmie. Kolejną wizytę mam dopiero za 3 tyg
    Kortyzol (jedn.SI) 466,3 nmol/l godz. 7-10 norma: 171 - 536 nmol/l
    Kortyzol (jedn. tradyc.) 16,9 µg/dl godz. 7-10 norma: 6,2 - 19,4 µg/d
    Prolaktyna 347,7 mU/l 127 - 637
    [L63] ACTH 11,1 pg/ml 7,9 - 66,1 - krew pobrana o 8 rano
    Witamina 25-OH D3 17,2 ng/ml Deficyt < 20 Stężenie: niskie 20 - 30 optymalne 30 - 50 wysokie 50 - 100 potencjalnie toksyczne 100 - 150 toksyczne > 150

  • 02.06.17, 17:02
    Acth jest niskie gdy kortyzol wysoki, wiec sprzężenie przysadka-nadnercza działa.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.