Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

26.05.17, 22:49
hej,
od dłuższego czasu mam paskudne samopoczucie, nastroje depresyjne, wypadające włosy i wiele innych objawów typowych dla zapalenia tarczycy.
Początkowo sądziłam, że mam insulinoopornosc (miałam cukrzycę ciązową), ale wyniki wyszły ok.
Tak dla świętego spokoju poszłam na usg tarczycy i tu lekkie zdziwienie.
Wg. radiologa" miąższ nieco niejednorodny, z hipoechogenicznymi obszarami o oobnizonej echogeniczności, o wzmozonym przepływie naczyniowym" Pojemnośc `6ml. Zasugerował sprawdzenie przeciwcial;
TSH 1,951 (0,550-4,780)
Ft3- 3,65 (2,30-4,2_ - 71%
FT4 - 1,2 (0,89-1,76) - 35%
ATG - 332 (norma <60)
ATPO 81 (norma <60)
Ferrytyna 39 (10-291) - 10%

Za 2 tygodnie mam pierwszą wizytę u endo i zastanawiam się, czego się spodziewac.
Czy wg Was to hashi i czy powinno byc przy takich wynikach leczone l-tyroksyną?
z góry dziękuję za pomoc i sugestie.
Na razie jestem zielona w temaciesad
Edytor zaawansowany
  • 27.05.17, 08:24
    Występowanie chociaż 1 z dwóch badanych przez Ciebie przeciwciał, każe postawić diagnoze że to hashi (choć na 100% to można dopiero wiedzieć po zbadaniu mikroskopem tarczycy wink
    Hashi nie leczy się tyroksyną. Tyroksyną leczymy skutki tej choroby, czyli niedoczynność a u Ciebie nie widać jednoznacznie tej niedoczynności. Ja na Twoim miejscu najpierw zaadresowałabym anemię - tak żeby ferrytynę podnieść do 90. Czyli wątróbka, czerwone mięso, pokrzywa (mi pomogło picie dużych ilości suszu z pokrzywy, po 2 tygodniach już włosy nie wypadały), podobno mięta ogrodowa też. Poza tym jedz gęsto-odżywczo - warzywa i owoce (jeśli cukier ok) dadzą Ci dużo antyoksydantów, zdrowe tłuszcze i raczej duszenie/pieczenie/gotowanie niż smażenie i powinnaś poczuć się lepiej. Ja z 6 mililitrami funkcjonowałam kilka ładnych lat, ale piłam wówczas kawę codziennie więc nie wiem jak naprawdę się czułam. Teraz mam 4,8 ml i już bez tyroksyny się nie obejdzie. Poczytaj o protokole autoimmunologicznym, żeby zbić przeciwciała. Pozdrawiam i zdrowia!
  • 27.05.17, 09:42
    Dzięki za odpowiedź.

    Z dietą bogatą w żelazo spróbuję po powtórce morfologii. Żelazo wyszło grubo ponad normę.
    Gdzieś wpadła mi w oko informacja, że hormony powinny być mniej więcej wyrównane i w połowie normy.
    Z czego może wynikać ft4 mniejsze od ft3?


    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/iv09iei3g17t9npv.png
    http://www.suwaczki.com/tickers/k0kde6ydq2rs8nso.png
  • 27.05.17, 10:10
    tak, masz duza dysproporcje iedzy ft4 i ft3 oraz ft3> ft4, sy=ugeruje problem z niedoborem T4, ponadto TSH masz dosc wysokie no i przeciwciala tez obecne. Moim zdaniem powinnas szukac endokrynologa ktory zacznie cie leczyc. Czekanie na pogorszenie (wynikow i stanu chyba nie jest dobrym rozwiazaniem)
    USG mowi ze tarczyca zniszczona procesem zapalnym i mala.

    Sama dieta watpie by pomogla, ale jest kluczowa. by wyciszyc proces autoimmunologiczny i unormowac insuline.

    Jesli masz wysoki poziom zelaza przy niskiej ferrytynie to moze byc zwiazane z niedoborem innych pierwiastkow.

    Jesli mialas cukrzyce ciazowa to podejrzewam nasz jednak IO, powinnas wykonac badanie krzywej insulinowej i glukozowej, IO zwiazana jest z hashimoto. I to jest bardzo wazne przed wizyta, by miec te wyniki.
    Dodatkowo sprawdzilabym poziom
    d25oh - niedobor z uposleczenia wytwarzania w pewnej grupie autoimmunologicznych chorob.
    b12 - czesty niedobor daje objawy psychiczno-neurologiczne, nie tylko hematologiczne
    wapnia zjonzowanego i calkowitego oraz magnezu (to w zwiazku z towarzyszaca hashimoto tezyczka
    forum.gazeta.pl/forum/w,246288,145799824,145799824,Objawy_tezyczki_utajonej_.html)
  • 27.05.17, 10:45
    Wyniki krzywej:
    Glukoza (0/1/2) 87/131/124mg/dl
    Insulina 0/1/2)8,8; 41,3; 37,2mIU/ml
    D25OH badałam to temu i było 40, suplemetue się regularnie.
    Przebadamsię jeszcze pod katen tezyczki zgodnie z Twoją sugestia.
    Mam nadzieję, że endokrynolog októrego się wybieram będzie potrafił mi pomóc. Tu gdzie mieszkam z dużego wyboru nie mam😐
    I wielki szacunek dziewczyny za wiedzę jaką posiadacie i chęć pomocy. dziękuję

    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/iv09iei3g17t9npv.png
    http://www.suwaczki.com/tickers/k0kde6ydq2rs8nso.png
  • 24.07.17, 15:44
    Witam ponownie,
    Od czerwca przyjmuję Letrox w dawce 37,5mg.
    Po 8 tygodniach moje wyniki wyglądają następująco:

    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/iv09iei3g17t9npv.png
    http://www.suwaczki.com/tickers/k0kde6ydq2rs8nso.png
  • 24.07.17, 15:53
    TSH 1.79
    Ft4 1,24 (40.23-%)
    Ft3 3,02 (37.89%)
    Zrobiłam też badanie rT3 - wynik 135.9pg/ml.
    Wychodzi na to, że niskie ft3 i tak jest blokowane nadmiarem rT3. Co z tym fantem począć, czy w takim przypadku przyjmowanie samego T4 ma sens?


    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/iv09iei3g17t9npv.png
    http://www.suwaczki.com/tickers/k0kde6ydq2rs8nso.png
  • 26.07.17, 04:53
    Jaka jest norma rT3?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.