Dodaj do ulubionych

Złe wyniki a leczenie jodem

07.06.17, 07:18
Witam i serdecznie proszę o opinie
Od 2 lat z przerwami przyjmuję 1 tabl Joditu 200mikrogram, cynk, selen, b-50 i wit b12 - to moje leczenia a raczej suplementacja od endokrynologa z Warszawy. Wg niej mam subkliniczną niedoczynność tarczycy. Ale nie wydaje mi się to wystarczającym leczeniem bo Ft3 mi ostatnio spadło (było w dolnej granicy normy wcześniej)
Moje obecne wyniki:
Ft3 - 1,7 (2,0-4,4 ) to 10,4%
Ft4 - 1,01 (0,93-1,7) to -12,5%
Tsh - 1,39 (0,27-4,2)
Usg tarczycy : obj. 7,43ml, brak zmian ogniskowych, echogeniczność miąższu prawidłowa
Anty-TPO 0,00 IU/ml
ANTY-TG 0,44 IU/ml (0,0 - 4,11)

Kortyzol - godz. 08:00 14,818 ug/dL (3,7-19,4)
Kortyzol - godz. 23:00 3,089; - <7,5 ug/dL

17 - OH progesteron 1.49; (faza lutealna 1,0-4,5)
DHEA-SO4 7,01 (2,6-13,9)
Estradiol - 25 (21-312)

FSH 0,28 (Faza lutealna: 1,38-5,47)
LH 0,05; - ; (Faza lutealna: 0,56-14)
SHBG 87,4

Prolaktyna - godz. 22:00 3,93 ng/dl (5-35)
Prolaktyna - godz. 02:00 32,43 ng/dl (5-35)
Prolaktyna - godz. 06:00 22,20 ng/dl (5-35)

HbA1c 5,26 (4-6)
Cholesterol LDL 231
Cholesterol całkowity 362
Cholesterol HDL 118; - ;
Trójglicerydy 66; - ; < 150 prawidłowe

Wg niektórych lekarzy mam pCOS, wg innych nie mam. Do tego mam hiperinsulinemię. Czuję się ostatnio bardzo zmęczona i nie mam w ogóle energii. Czy powinnam przyjmować syntetyczne hormony tarczycy? A może ekstrakt z tarczycy świńskiej?


Edytor zaawansowany
  • 07.06.17, 14:08
    Czy masz nadwagę? Wg mnie tyroksyna tak ( w ierwszej kolejnosci) ale dopiero jak zmotywujesz przysadke do pracy, a ta podbije Ci tsh do gory. Wowczas dostaniesz recepte bez problemu. Wg moich doswiadczeń mozna to zrobic dieta h. Pomroy (ksiazki yypu dieta przyspieszajaca metabolizm, lub lecz sie jedzeniem) wystarczy naprawde tylko kilka tygodni, mozna przerywac diete i do niej wracac. U mnie dawalo to roznice w badaniach tarczycyna dlugo. Tarczyce masz za malą wiec z pustego i salamon nie naleje. Swinka jest ok jako wariant gdy pomimo odresowania problemow z watroba i jelitami konwersja ft4 w ft3 zostaje zbyt mala.
  • 08.06.17, 08:49
    Nie mam nadwagi. Ważę 55kg, 163cm wzrostu. Po co podwyższać TSH? Przecież idealnie to między 1,0 a 2,0. Zwykle miałam TSH około 2,3 ale ostatnio spadło. Może od jodu?
  • 07.06.17, 19:39
    Przecież masz ft4 poniżej normy!!!!!ft3 na podłodze. Tarczyca malutka, nie daje rady. Jakie masz poziomy insuliny? Przy wysokiej insulinę przysadka może nie funkcjonować jak w zegarku.powinnaś być leczona przez endokrynologa , szukaj dobrego lekarza który tez pomoże tobie z IO. Wykonaj krok i zawalczy siebie.podawania jodu n
  • 08.06.17, 08:30
    insulina na czczo : 3,5 uIU/ml
    ins. po 60 min po 75g glukozy : 136 uIU/ml
    ins. po 120min 29,8 uIU/ml

    Ta endokrynolog która leczy mnie suplementami dała mi metforminę, przyjmuję ją od pół roku.
  • 08.06.17, 08:16
    Monia, twoje wyniki wyglądają naprawdę bardzo źle, to znaczy nie tak, że na śmierć, ale po prostu jest to temat zaniedbanej małej tarczycy, która nie potrafi produkować hormonów w wystarczającej ilości, a skoro bierzesz jodid i to nie pomaga, to nie ma na co czekać, trzeba wprowadzić hormon z tabletki, bo bez niego organizm będzie coraz bardziej chory. Spotkałam się ostatnio wprawdzie z lekarką, która twierdzi, że za pomocą suplementów umie odbudować tarczycę i ma w tym doświadczenie, ale jeszcze tego na sobie nie sprawdziłam. Lekarka jest z Gdyni, leczenie suplementami raczej niezbyt tanie, kilkaset zł miesięcznie. Metoda uznana i stosowana powszechnie to hormon z tabletki.

    Przejrzyj forum i poszukaj informacjo o lekarzu z Warszawy, który mógłby ci pomóc. Musisz znaleźć takiego, który leczy na podstawie ft3 i ft4, a nie na podstawie TSH, bo u ciebie sprzężenie zwrotne przysadka-tarczyca mocno szwankuje.
    Zrobiłaś już dużo badań, ale jeśli możesz, zbadaj jeszcze TRAb. To są przeciwciała, które "oszukują" przysadkę, przez co ona nie popędza tarczycy do pracy w wystarczającym stopniu.

    I jeszcze najważniejsze. Nic nie wspomniałaś o swoim samopoczuciu.
    Zrób test na niedoczynność www.chorobytarczycy.eu/test#0
    i wklej tu wynik wraz z objawami.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 08.06.17, 08:24
    Mam 42 punkty.

    Twoje odpowiedzi
    (wydrukuj listę swoich objawów i pokaż ją lekarzowi!):
    1. Objawy, które odczuwasz

    duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
    powracające infekcje
    zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
    depresja będąca uciążliwym problemem
    skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
    zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
    łamliwe paznokcie
    wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
    częste bóle głowy (w szczególności migreny)
    nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
    nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
    trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
    wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
    problemy z dziąsłami
    bardzo natężone objawy menopauzy, które nie ustępują pod wpływem estrogenu
    bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
    uczucie braku równowagi
    niepłodność
    wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
    problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
    zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
    trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień

    2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś

    niedokrwistość, zwłaszcza niedobór witaminy B12
    dysleksja

    3. Historia zdrowotna Twojej rodziny

    niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
    całkowita lub częściowa leworęczność

    4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)

    osłabienie mięśni
    spuchnięte powieki lub worki pod oczami
    blady kolor ust lub żółciejąca skóra
    spuchnięta twarz
    suche usta i/lub suche oczy
    zauważalnie chłodniejsza skóra
    nadmiernie sucha lub szorstka skóra
    niskie ciśnienie

    Leczę się u dr. M. Jagiełło ponieważ ma najlepsze opinie na forach. Byłam wcześniej u 3 innych i wszyscy zgodnie stwierdzili że mała tarczyca to moja ''uroda'' i nie potrzebuję leków. Naprawdę już nie wiem do kogo się udać sad
  • 08.06.17, 08:40
    Dodatkowo:
    Od 5 lat nieskutecznie leczę zaparcia (brak wypróżnień po 8 dni, brak czucia potrzeby wypróżnienia)
  • 08.06.17, 22:57
    monia624 napisała:

    > Dodatkowo:
    > Od 5 lat nieskutecznie leczę zaparcia (brak wypróżnień po 8 dni, brak czucia potrzeby wypróżnienia)

    Moniu,
    próbowałaś magnez w końskiej dawce?
    Całe życie byłam "zaparta". Do czasu, aż kilka lat temu trafiłam na to forum i przeczytałam o magnezie.
    NIC NIGDY nie pomagało mi tak skutecznie i tak "bezboleśnie", jak właśnie magnez.
    Ale to musi być magnez w dobrej formie i odpowiedniej dawce.
    Np. cytrynian magnezu w dawce przynajmniej 450-500 mg dziennie.
    Jedyny "skutek uboczny" z "przedawkowania", jaki może Ci grozić, to... biegunka smile

    W zwykłej aptece możesz dostać MagMAX B6 - wtedy warto wziąć 2-3 tabletki wieczorem na początek - jak rano zadziała, to wystarczy, jak zadziała za mocno - tabletkę mniej, jak nie zadziała - następnego wieczoru tabletkę więcej.

    Jeśli kupujesz suplementy przez internet, bardzo polecam cytrynian magnezu Swanson - wystarczą 2 tabletki (w sumie 450 mg), wychodzi najkorzystniej cenowo i ogólnie. To bardzo dobre suplementy.

    Tylko podkreślam - ważna jest forma magnezu, jednym z najlepszych jest właśnie cytrynian, absolutnie unikaj tlenku - jest bardzo popularny, ale słabo działa i boli od niego brzuch.

    --
    Takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam!
    (by Jan Tomaszewski)
  • 09.06.17, 07:58
    Tlenek ma przyswajalność ok. 4%, cytrynian i mleczan (Magne B6) ok. 90% smile Magnez też dobrze działa na wieczne zmęczenie i stres.
  • 09.06.17, 09:37
    Faszerowałam się dużymi dawkami cytrynianu magnezu. Kupiłam czysty w proszku na allegro i za pierwszym razem zadziałał ale potem nawet zjedzenie łyżki stołowej przestało działać....
  • 08.06.17, 10:17
    Ja byłam u doktor Jagiello też że względu na opinie i bardzo się zawiodłam. Proponuje zmianę lekarza. Pani dr stwierdziła że skoro mam tarczyce powyżej 40ml obnizona echogenicznosc i guzki to nic takiego dała skierowania na badania oczywiście płatne i najlepiej żeby wykonać u nich w klinice. Lekarka bardzo miła ale jak dla mnie na Nie.
    Pozdrawiam i powodzenia
  • 15.06.17, 14:52
    Wczoraj odwiedziłam kolejnego endo o świetnych opiniach. Pan dr obadał mnie wzdłuż i wszerz co trwało godzinę oraz zobił USG tarczycy. Znów się zmniejszyła. Obecnie ma łącznie 5,0ml. Pan dr powiedział że taka jej uroda, nie ma zapalenia ani nic więc Hashimoto brak. No więc podobno jestem zdrowa a wszystkie objawy które zgłaszam równie dobrze mogą być skutkiem np. depresji !!!! Nóż się w kieszeni otwiera!
  • 17.06.17, 10:38
    Przecież masz fT3 poniżej normy i to sporo poniżej normy...

    Pamiętam jak się czułam mając fT3 u samego dołu normy, tragedia. Schudłam, bo nie miałam sił wstać z łózka i pójść do kuchni aby coś zjeść. Po 9 godzinach codziennego nieprzerwanego snu nie dosłownie miałam siły ręką ruszyć. Do każdego ruchu musiałam się zmuszać. Znajomi się pytali z troską na jaką poważną chorobę choruję, bo wyglądałam paskudnie, chorobę miałam "wypisaną na twarzy".

    Novothyral, czyli hormon T3, wypisała mi moja lekarz rodzinna, najzwyklejsza, z przychodni rejonowej.

    Najlepiej abyś znalazła przyczynę niskiego fT3 (Problemy z wątrobą? Badałaś ferrytynę, witaminę B12?). Lub znalazła lekarza, który zna się na leczeniu Novothyralem. Gdybyś dostała receptę na ten lek, to nie bierz od razu całej tabletki (tak mi rodzinna zaleciła), ale bierz ćwierć raz dziennie rano (tak zrobiłam ja po lekturze forum i borze na tym wyszłam). Do teraz nie biorę całej tabletki Novothyralu.

    Po ćwiartce Novothyralu rano budziłam się z chęcią do życia i do działania, do pracy, poprawił mi się stan włosów, polepszyła odporność, zrobiło się cieplej, radośniej.
  • 17.06.17, 10:39
    * dobrze na tym wyszłam smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.