Dodaj do ulubionych

Ft3 powyzej normy u dziecka

09.06.17, 20:55
Syn 8 lat diagnoza subkliniczna niedoczynnosc tatczycy spowodowana brakiem jodu.Leczony joditem od 2 lat.

Podam wszystkie wyniki
21.01.2015
Tsh 6.300. (0.400-4.000)
Ft3. 6.0. (1,5-4,1)
Ft4. 1.10. (0,8-1,9)

7.04.2015 po eutoryxie
Tsh 2.540
Ft3 3.7
Ft4 1.10

1.07 2015 po jodicie bez eutoryksu
Tsh 4.970
Ft3 4.5
Ft4 1.00

14.10.2015
Tsh 2.830
Ft3 3.9
Ft4 1.10

11.02 2016
Tsh 4.310
Ft3 4.0
Ft4 1.10

11.07.2016
Tsh 4.620
Ft3 6.0
Ft4 1.30

9.01.2017
Tsh 3.770
Ft3 5.2
Ft4 1.00

5.06.2017
Tsh 4.250
Ft3 7.8
Ft4 1.20

Bierze jodid 200, d3 k2, omege, mg,orzechy brazylijskie. Synek czuje sie dobrze nie ma objawow niedoczynnosci , wzrost na 10 centylu. Co do ostatnich wynikow lekarka mowila ze to moze byc bląd lab. Mam przy nastepnej wizycie zrobic wyniki w innym lab.

O co chodzi z tym FT3😢?

Lekarka mowi ze ft4 dobre i nie potrzeba hormonu.
Czy ktos mial taką sytuavje.

Edytor zaawansowany
  • 10.06.17, 08:00
    fT3 się nie przejmuj - lab mają normy na fT3 dla dorosłych, a dzieci mają więcej fT3. Mój syn tylko raz miał fT3 w normie gdy był młodszy. Teraz ma u góry normy dla dorosłych lub nieco powyżej - ma 11,5 lat. Podobnie było z moją córką, której tarczyca jest zdrowa.
    Zerknij tu:
    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100719713,100719713,Normy_TSH_FT3_i_FT4_dla_noworodkow_i_dzieci_.html

    Zwykle lab nie mają norm dla dzieci, piszą normy dla dorosłych.

    Co do objawów niedoczynności, to niski wzrost może być jednym z nich, ale nie musi - zależy czy rodzice są wysocy. Inne rzeczy, które u dzieci mogą mówić o niedoczynności tarczycy, ale są inne niż u dorosłych to: nadpobudliwość (ADHD), problemy z koncentracją uwagi, problemy w szkole (np. z nauką czytania, nauką języków), gorsza pamięć, gorszy rozwój mowy, jąkanie, kłopoty z zaśnięciem wieczorem i wstaniem rano.

    Syn miał robiony rtg nadgarstka w celu określenia wieku kostnego? Cały czas u tej samej endo się leczycie?
  • 10.06.17, 08:53
    Ja jestem niska, mąz wysoki. Tak u tej same endokrynolog. U nas niema wyboru lekarza, narazie jestem zadowolona bo daje jod. U pierwszego endo to dostal od razu eutyroks chociaz mowil ze ft4 ma dobre i wszystko dobrze z tarczycą.
    Tak jak slysze to dzieciom zaraz dają eutyroks niewiem czy to dobrze, tego bym chciala uniknąc.
  • 10.06.17, 08:54
    Nastepne wyniki zrobie gdzie inndziej tam mają normy dla dzieci, juz sie dowiadywalam.
  • 10.06.17, 11:40
    Nie mial robionego ftg nadgarstka. Rosnie prawidlowo.
  • 10.06.17, 11:42
    TSH było ponad 6, fT4 poniżej połowy normy, więc nie dziwię się, że endo dał Euthyrox. No i pewnie były jakieś powody dla których zbadałaś mu tsh, fT4 i poszłaś do endo.

    Dla mnie osobiście czy Euthyrox, czy nie - nie ma aż takiego znaczenia. Dla mnie najważniejsze jest dziecko - czy się dobrze czuje i dobrze rozwija. Czy się jąka czy nie, czy jest wesołe i szczęśliwe, czy smutne i osowiałe, czy jest opanowane i spokojne czy ciągle pobudzone.

    U dziecka pewnych strat związanych z niedoborem hormonów tarczycy nie da się już nigdy nadrobić, dlatego osobiście uważam, że jeśli trzeba dać Euthyrox, to trzeba i jest to niewielki koszt w porównaniu do dobrego rozwoju dziecka.

    Dlatego nie rozpaczaj, jeśli się okaże, że kiedyś Twój syn znów dostanie Euthyrox. To jest jak z okularami: są drogie, trochę niewygodne i trzeba o nich pamiętać. Jednak znacznie poprawiają komfort życia smile
  • 12.06.17, 07:39
    Endo córki przy niskim ft4 i ft3 poza górna normą wprowadziła jej euthyrox. Dziecko wcześniej dostawalo calymi miesiącami jodid, ale nie było żadnej poprawy, a objawy niedoczynności były coraz mocniejsze. Zahamował się też wzrost, córka spadła najpierw do 25 centyla potem na 10,aż w końcu na 3. Wiek kostny opóźniony na szczęście. W USG tarczycy brak typowych zmian dla Hashimoto / ja choruję/, ale tarczyca za mała.

    Taki rozstrzał u dzieci bywa objawem niedoczynności,ale wiele zależy od tego,jak się dziecko czuje,jak rozwija. Moja przy tak mocno rozstrzelonych hormonach czuła się naprawdę źle,coraz gorzej.objawy opisała djpa,więc się nie będę powtarzać.

    Po ustawieniu hormonów odzyskałam swoje dawne dziecko,a wzrost tak przyspieszył,że teraz mamy problem z kośćmi.
  • 12.06.17, 10:42
    Amarili smile
    Mój syn prawie od urodzenia dostaje Euthyrox, ale dopiero niedawno zrobiliśmy mu rtg nadgarstka na wiek kostny. Poszukaliśmy dobrego, nowego, cyfrowego rtg. Wiek kostny wyszedł mu równo rok do tyłu (10 lat) w porównaniu do faktycznego (11 lat). W sumie wszystko się zgadza, bo wzrost ma trochę poniżej 50. centyla, a zęby mleczne wypadają mu trochę później niż rówieśnikom. W momencie robienia rtg miał jeszcze mleczne wszystkie trójki, czwórki i piątki.
  • 14.06.17, 00:18
    Moja szybko zgubiła mleczaki. Stale jedynki miała już w wieku niecałych 5 lat.ale kłopoty zaczęły się ok 10 r.z. młoda miała ponad rocznej opóźnienie kostne,co mnie ucieszyło go była szansa na wzrost. Ruszyła z kopyta jak szalona,rosła po 3,4 cm miesięcznie, nawet endo była w szoku. Teraz trochę zwolniła,ale i tak wszystkie jeansy kupione na wiosnę są za krótkie. Nic dziwnego że kości bolą.wybadalam do się dali,było nawet podejrzenie martwicy jałowej,ale na szczęście nie to. mamy suplementy,wapno,D3 i jakieś algi,jest duża poprawa. Młoda dorasta już do mnie, co prawda wielkoludem nie jestem, swoje 160 cm mam, ale rok temu sięgała mi do piersi,siostra młodsza o 3 lata zaczęła ją doganiać.

    Weszliśmy na docelową na razie dawkę euthyrox i jest ok.srednia na koniec roku ponad 5. Jak były kłopoty,ledwo 4 było.
  • 14.06.17, 00:19
    Sorry autokorekta trochę pobudziła tekst😀

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.