Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników.

10.06.17, 18:52
Witajcie,

zwracam się do was z prośbą o pomoc w ogólnej interpretacji wyników. Mam 23 lata.
Do zrobienia badań skłoniło mnie ogólne złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie, brak energii do czegokolwiek, mimo że zawsze byłam osobą pełną życia i ciekawości świata oraz puchnięcie stóp, twarzy, oczu i spore przytycie bez zmiany trybu życia i odżywiania (15 kg w ciągu roku). To moje wyniki:

TSH = 4,67 uIU/ml [0,27-4,20]
FT3 = 3,99 pg/ml [2,60-4,20]
FT4 = 1,10 ng/dl [1,00-1,60]

FT3 73.16 %
FT4 18.33 %


Zdaję sobie sprawę, że potrzebne jest wykonanie USG tarczycy i większej ilości badań, dlatego umówiłam się już do endokrynologa, wizytę mam jednak dopiero za 2 tygodnie.

Z góry dziękuję za pomoc.
Edytor zaawansowany
  • 11.06.17, 22:49
    TSH powyżej normy i FT4 niskie - prawdopodobnie masz niedoczynność, dlatego też mogłaś przytyć i czuć się zmęczona. Zrób USG tarczycy i też badania przeciwciał Anty-TPO i Anty-TG - żeby sprawdzić czy nie masz Hashimoto.

    Zrób też test forumowy i podaj swój wynik - masz więcej objawów?

    Spore przytycie to może być też wina insulinoodporności - mi pani endokrynolog zaleciła zrobić krzywą glukozową/insulinową.
  • 11.06.17, 23:46
    Test forumowy dał mi wynik: 22.
    1. Objawy, które odczuwasz
    duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
    łamliwe paznokcie
    nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
    przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
    trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
    wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
    duże przybranie na wadze
    bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
    wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
    trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
    trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
    2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
    brak
    3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
    całkowita lub częściowa leworęczność
    którąś z następujących chorób autoimmunologicznych: cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena, pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość
    4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
    spuchnięte stopy
    spuchnięte powieki lub worki pod oczami
    blady kolor ust lub żółciejąca skóra
    spuchnięta twarz
    nadmiernie sucha lub szorstka skóra

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.