Dodaj do ulubionych

tarczyca znika?

12.06.17, 11:37
Witam bardzo serdecznie. Kiedyś pisałam, że zmagam się z problemem dziwnych wyników. To znaczy przy prawidłowym tsh, mam ciagle podwyższone ft4. Byłam diagnozowana w szpitalu, miałam rezonans, badanie genetyczne , po którym wykluczono przysadkową oporność na hormony tarczycy. Po usg wykonanym jakiś czas temu zauważyłam, że moja tarczyca zmniejsza się surprised.
grudzień 2015
płat prawy : 17/16/45 mm
płat lewy: 12/12/42 mm
Cieśń 4 mm
cały miąższ gruczołu jest nieco niejednorodny echogenicznie o nieznacznie wzmożonym unaczynieniu.
styczeń 2016
Płat prawy 14/12/43 mm
Płat lewy 14/9/47 mm
Cieśń 2 mm
wszystko inne w porządku
Aktualne usg ze stycznia
płat prawy : 10,5/12/38
płat lewy : 9,3/11,2/34
cieśń do 2 mm
przepływy miąższowe nieco wzmożone
Przy tym wszystkim wyniki wyglądają mniej więcej tak :
TSH 2,530 ( 0,270 - 4,200 )
Ft3 5,21 ( 3,10 - 6,80 )
FT4 25,25 ( 12,00 - 22,00 )
Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
Edytor zaawansowany
  • 23.06.17, 09:20
    Ja znam osobę, która już praktycznie wcale nie ma tarczycy, ale dobrze dobrane leki pomagają.
  • 23.06.17, 14:06
    Ja też jestem osobą którą ma obj tarczycy 2 z kawałkiem ml ale dobrze dobrane hormony i jest ok.
    1 wynik:
    objętość całej tarczycy: 9.144 ml

    2 wynik:
    objętość całej tarczycy: 6.573 ml

    3 wynik:
    objętość całej tarczycy: 4.16472 ml

    przy autoimmunologicznej chorobie tarczycy typu Hashimoto lub zanikowej - tak się dzieje.

    >FT4 132.50% [ wynik 25.25, norma (12 - 22)]

    >FT3 57.03% [ wynik 5.21, norma (3.1 - 6.8)]

    1.Od jak dawna utrzymuje się wysokie Ft4 ponad normę?
    2. Bierzesz jakieś leki na tarczycę? Czy jakiekolwiek inne?
    3. Jakie masz przeciwciała? a-TPO, a-TG?

  • 23.06.17, 14:26
    Witam , ft4 ponad normę zauważyłam już w listopadzie 2015 roku, od tego czasu za każdym razem było podwyższone, raz mniej raz więcej .
    Nie biorę żadnych leków na tarczycę, biorę bisocard na wysoki puls , ale zaczęłam brać ten lek w lipcu zeszłego roku.
    Przeciwciała a-TPO 7,20 Norma <34 i a-TG <10 Norma<115

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.