Dodaj do ulubionych

TSH i FT4 wysokie a FT3 w normie

30.06.17, 17:30
Witam!
Zaczne od tego, że jestem mężczyzną w wieku 20 lat. Zrobiłem badania tarczycy, lecz nie wiem co z nich wynika. Przedstawie je poniżej:
TSH 6,943 uIU/ml [0,38-5,33] - podwyższone
FT3 5,89 pmol/l [3,8-6,6]
FT4 15,27 pmol/l [7,86-14,41] - podwyższone
P/c anty-TG < 0,9 IU/ml [0-4]
P/c anty-TPO 0,80 IU/ml [0-9]
Na USG tarczycy wyszło, że tarczyca jest troszkę powiększona o rozmytych granicach.

Niestetety nie wiem co mi dolega, bo czytałem, że podwyższone TSH i FT3 to niedoczynność, a obniżone TSH i podwyższone FT4 to nadczynność. Dlatego nie potrafie odczytać poprawnie tych wyników, bo tworzy się paradoks. Proszę o pomoc, endokrynologa mam dopiero za tydzień.
Dziękuje
Edytor zaawansowany
  • 04.07.17, 16:59
    Napisz coś więcej. Czy bierzesz jakieś leki, witaminy, jak się czujesz, czy miałeś jakieś zabiegi, choroby niedawno?
    Mnie się wydaje, że najlepiej byłoby poczekać i za jakiś czas powtórzyć wyniki, chyba że objawy masz dokuczliwe?
  • 05.07.17, 13:58
    Nie biorę rzadnych leków. Witaminy brałem ale zrobiłem sobie przerwę żeby organizm troche odpoczął od tych suplementów diety. Muszę przyznać, ze zacząłem brac witaminy, bo czuje ciagłe zmęczenie, spadło mi libido, jestem leniwy, drażliwy a najchętniej to bym nic nie robił. Ogólnie to rzadko choruje. Właśnie nie bede miał możliwości powtórzenia wyników bo 10 lipca wyjeżdżam za granice do pracy a objawy które napisałem wyżej są dość dokuczliwe. Dziękuje za odpowiedz

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.