Dodaj do ulubionych

Prosba o rade - nie wiem co mi dolega?

16.07.17, 16:34
Witam,
moja historia jest długa. Nie bede wszystkiego pisać. Najważniejsze jest to że kilka lat temu zmarła moja matka, nagle, i od tamtej pory jakby uruchomily się różne choroby wr mnie.
W 2012 przeszłam operację wyrostka, usunęli, choć w końcu nie bylo zapalenia. Potem bóle brzucha, gastroskopia, zapalenie dwunastnicy. Potem od 2014 r. nudności i chudniecie. Wyniki norma. Potem trzecia ciąża, porod . I odtąd już na dobre. Kołatanie serca, skoki ciśnienia. Zdiagnozowano nerwicę lekowa i była terapia. Ból w lewym boku pleców, na dole. Diagnoza guzek złośliwy nadnercza. Szpital Bielański - wykluczenie obecności guzka złośliwego. Hormony nadnerczy wzorowe. Badania moczu wzorowe. No i wreszcie tarczyca. Zaczęły rosnąć anty TPO. W tej chwili już 28,5 norma do 5. Okazało się że kilka miesięcy wcześniej przeszłam mononukleozę zakaźna. Powiększone węzły chłonne szyi i powiększona tarczyca : prawy płat objętość 9 ml, lewy płat objętość 12 ml. Od 3 tyg kołatania serca, drętwienie lewej ręki, ból rąk, nóg. Niski hdl. Czy to może być od tarczycy? Czy ktoś z państwa ma jakiś pomysł?
Uczucie gorąca w nogach, lekkie opuchniecie prawej łydki. Dziś ból lewego przedramienia w jednym miejscu. Posmarowałam liotonem 1000, przeszło.
Od pół roku mam niedobór żelaza, niska Wit D3, biorę od 2 tygodni uzupełnienie. Endo przepisala mi teraz selenometioninę, zamówiłam. We wtorek scyntygrafia tarczycy, z technetem.
Czy to wszystko od tarczycy?
Lekarz rodzinny ciągle twierdzi, że to nerwica. Dopiero jak zaczęłam prywatnie się badać u Endo i mu pokazywać wyniki, trochę mniej kręci nosem.
jestem sama, wszyscy w domu mają dość mojej choroby.
Czas em nie.mam siły wstać
Co tu jeszcze zrobić, zbadać??
Edytor zaawansowany
  • 16.07.17, 17:20
    Hej,
    Napisz wszystkie wyniki w kolumnie tsh ft3 ft4 przelicz je na procenty masz kalkulator na głównej stronie, atpo atg itp podaj wszystko z normami bo w każdym laboratorium są inne.
    Dodatkowo podaj wynik usg tarczycy
    Możesz jeszcze rozwiązać internetowy test który się znajduje na głównej stronie forum
    Myślę że jak to wpiszesz to ktoras z bardziej doświadczonych forumowiczek napewno ci pomoże i pokieruje co dalej.
    Pozdrawiam Karola
  • 17.07.17, 09:04
    Dziękuję, w takim razie się bioręsmile
  • 17.07.17, 09:25
    FT4 5.13% [ wynik 0.74, norma (0.7 - 1.48)]
    FT3 45.00% [ wynik 2.61, norma (1.71 - 3.71)]


    wymiary i objętość prawego płata: 43 mm x 23 mm x 17.6 mm → 8.7032 ml
    wymiary i objętość lewego płata: 56 mm x 22 mm x 18.7 mm → 11.5192 ml

    objętość całej tarczycy: 20.2224 ml

    Wynik testu: 49

    Wyniki:
    Anty TPO: 28,56 IU/ml (norma 0,00-5,61)
    TSH 3 : 1,53 mIU/I (norma 0,27-4,20)


    Więcej wyników nie mam. Chyba mam tą niedoczynność. Jutro scyntygrafia. Najgorzej, że ten selen to trzeba zamawiać przez internet, bo nigdzie tego nie ma. Zamówiłam i czekam.
    Właśnie zdaję sobie sprawę, że przez całe życie byłam mułem przez tą tarczycę.
    Jak byłam dzieckiem to ja i siostra miałyśmy podawany Eltroxin. U mnie przestano podawać. Siostra bierze cały czas.
  • 20.07.17, 15:54
    Doszły jeszcze wyniki ATG, które zrobiłam na własny koszt: tutaj też jest podwyższone
    7,65 IU/ml (norma 0,00 - 6,00)

    Bardzo proszę o radę
  • 28.07.17, 11:51
    Miałam wczoraj scyntygrafie. Wynik tarczyca powiększona, wychwyt izotopu w całości nierownomierny, po 20 min. wartość 1,19%.
    Oczywiście endokrynolog dopiero w połowie sierpnia. Co oznacza ten wynik, wie ktoś może?
  • 28.07.17, 21:46
    Ja miałam robiona scyntygrafie ale z j131 więc tu ci nie pomogę ale jak na moje oko to będzie jakaś choroba autoimmunologiczna że względu na podwyzszone przeciwciala i niskie ft4. Może i hashimoto ale to już w całości oceni lekarz.
  • 29.07.17, 23:02
    Dziękuję, dodam jeszcze, że ciągnie mnie lewa ręka potwornie, trochę też nogą lewa. Po lewej stronie tarczyca jest trochę większa . Dziś boli lewe żebro, pod zebrem, pali, piecze.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.