Dodaj do ulubionych

Wyniki córki / rzućcie proszę okiem

17.07.17, 13:49
Na wstępie od razu zaznaczę, że jutro mamy wizytę u endo - ale ponieważ średnio ufam lekarzom tej specjalizacji chciałabym skonsultować z Wami.

Córka 15 lat, od wielu lat niedoczynność + Hashimoto. Weszła w nadczynność niestety. Czy macie jakieś propozycje zmiany leków z Euthyroxu na inny?

Wyniki z 14/07/2017
TSH 0.027 (0.510-4.3)
FT3 45%
FT4 121%
Ferrytyna 36 (13-150)
B12 341 (197-771)

Dla porównania wyniki z 10/10/2016 (inny lab)
TSH 0,41 (0.27-4.20)
FT3 34%
FT4 32%

Cały czas na dawce Euthyrox 100.
Problemem, który się pojawił są kilogramy w nadmiarze - i trudno je zrzucić pomimo ćwiczeń.

Bardzo dziękuję smile <3
Edytor zaawansowany
  • 17.07.17, 14:44
    PS Czy to, że w niedoczynności córka była szczupła a w nadczynności tyje wskazuje na nadczynność polekową a nie rzut choroby?
  • 18.07.17, 17:16
    >Dla porównania wyniki z 10/10/2016 (inny lab)
    >TSH 0,41 (0.27-4.20)
    >FT3 34%
    >FT4 32%

    Czy te wyniki powyżej też były na 100 tyroksyny?
    Czy robiąc teraz wyniki NIE brała rano tyroksyny, czy wzięła?
  • 18.07.17, 23:36
    Nie brała tyroksyny przed badaniem oczywiście. Jedne i drugie wyniki na tej samej dawce Euthyroxu - 100. Tą ilość jednostek bierze już od dłuższego czasu.
  • 19.07.17, 11:06
    Jeśli na 100 miała takie niskie hormony i bierze tą 100 sporo czasu to mało prawdopodobne żeby teraz nagle miała nadczynność polekową raczej obstawiam tzw rzut choroby, który nas Hashimotek od czasu do czasu niestety łapie.
    Widzę, ze inny lab i inne normy zapewne, ale tych nie podałaś, dobrze jest jednak podawać całość wraz z normami, zawsze ktoś jeszcze sprawdzi czy nie ma pomyłki smile bo te też się na forum zdarzały wink
    Na tym wyniku:
    >FT3 34%
    >FT4 32%
    rozumiem, ze była co najmniej miesiąc na 100, tak? Tak drążę, bo niekiedy zbyt szybko są robione badania na nowej dawce, organizm jeszcze się nie "wysycił" hormonem, a we krwi dopiero po miesiącu mniej więcej widać zmiany. Ile córka waży?
  • 19.07.17, 12:39
    Muktprega1 bardzo Ci dziękuję za pochylenie się nad naszym przypadkiem <3

    Poprzednie wyniki z października 2016 roku
    FT4 16,64 (13,6 - 23,2)
    FT3 4,92 (3,5-7,7)

    Wyniki z lipca 2017 (inny lab, przychodnia zmieniła kontakt)
    Ft3 3,66 (2,56-5,01)
    FT4 1,77 (0,98-1,63)
    TSH 0,027

    Na Euthyroxie 100 od ponad roku, nie było zmiany leku.
    Lekarz również twierdzi, że to rzut. Mamy powolutku przejść na Novo75 ze względu na słabą konwersję i za niskie Ft3 ale zastrzegł, że nie wydaje mu się, aby docelowo należało zmniejszyć dawkę tyroksyny.
    Ewentualnie będziemy rozważać zmianę na Letrox.
    To tyle od lekarza.
    Córka nie ma objawów nadczynności. Objawowo cały czas w niedoczynności + nadwaga i trudności ze zrzuceniem pomimo ćwiczeń.
  • 20.07.17, 11:34
    Spróbuje jeszcze popracować nad konwersją (polecam picie korzenia mniszka, detoks wątroby solą epsom i dietę przyspieszającą metabolizm). Uważam, że ona nie ma nadczynności, przy tak niskiem ft3, ale to ft4 blokuje przysadkę. Hormony są rozjechane i nie można tak funkcjonować na dłuższą metę.

    Co do rzeczy które polecam:
    1) mniszek oczyszcza wątrobę, poprawi zatem konwersję ft4 do ft3
    2) detoks solą epsom - radykalnie oczyści wątrobę (należałoby powtórzyć kurację kilka razy) i poprawi oprócz konwersji, także wchłanianie leku
    3) w/w dieta czyści szlaki metaboliczne, otwiera receptory na działanie hormonów (dzięki temu nei tylko będą krążyć we krwi, ale będą wchodzić do komórki) pubudza przysadkę jeśli problem z tsh jest z jej powodu - przy okazji pomaga zrzucić co nieco.

    Ja od siebie dodam, że przyjmowanie leku na noc (3 godz po ostatniem posiłku) lub nawet pół godziny przed kolacją (3 pogodziny po obiedzie) u mnie przynosi lepsze samopoczucie i energię niż łykanie rano ( odsyłam do badań które są w necie na ten temat)

    Euthyrox oprócz lakotzy ma skrobie kukurydzianą, która może wywoływać rzuty. U mnie osobiście mąka kukurydziana, w większych ilościach powoduje swędzące krostki na dłoniach, stąd odeszłam od niej nawet w tak małych ilościach jak euthyrox.

    Polecam bacznie się obserwować i działać coś jedzeniem i ziołami jw.
  • 20.07.17, 23:57
    Na diecie przyspieszającej metabolizm (Pomroy) jesteśmy od ponad tygodnia. Metabolizm faktycznie ruszył z kopyta. O mniszku i detoksie solą epsom sobie zaraz poczytam.

    Z łykaniem leków wieczorem jest tylko taki problem, że trudno byłoby jej utrzymać odstęp od jedzenia. Byłoby zdecydowanie łatwiej - ale nie wiem, czy jest to możliwe u 15-latki...

    Bardzo dziękuję smile
  • 21.07.17, 10:23
    Nie dawaj córce Novo 75, że obniżysz tymczasowo T4 - to jest ok, ale dowalenie młodej 15 letniej osobie Novo oraz T3 w liczbie 15, bez uprzedniej pracy na poprawą konwersji to poważny błąd w/g mnie.
    Mówię to z własnego doświadczenia ale nie tylko, sama biorę dodatkowo T3, nie było u mnie konwersji pomimo pracy nad nią, czyli wyrównania i uzupełnienia D3, ferrytyny, B12 ktore mają duży wpływ na przyswajanie i przemianę, ale ja mam już swoje lata praktycznie bez tarczycy i nijak z powodu wieloletniej niedoczynności przemiana nie chciała zadziałać.
    U młodej osoby w okresie dojrzewania i burzy hormonów wprowadzenie dodatkowo T3 uważam za błąd, jeśli nie zostały użyte wszystkie dostępne metody, aby tą konwersję poprawić ogólnie dostępnymi metodami. Ponadto jeśli już jest jakaś burza w organizmie - podejrzenie rzutu, to jeszcze dowalać mu dodatkowo T3 to nawet z punktu widzenia logiki bezsensowne. Czas rzutu trzeba przeczekać, czasami obniżyć dawkę T4. Jest taki mechanizm, że po rzucie spadają w sposób naturalny hormony i często wiąże się to z podniesieniem znowu dawki tyroksyny.
    Poczytaj ten wątek:

    forum.gazeta.pl/forum/w,94641,164278949,164278949,Leczenie_tylko_hormonem_T3_cytomel_.html#p164339396
  • 21.07.17, 15:09
    Novo zaczęłam wprowadzać trzy dni temu...

    Dobra, zacznę od kontekstu czyli wyników córki od czasu zdiagnozowania czyli 2014 roku. Od tego czasu leczona tylko Euthyroxem w coraz większej dawce - w trakcie leczenia FT4 systematycznie rośnie od poziomu poniżej normy do powyżej - czy czym FT3 systematycznie spada.

    01/2014
    TSH 3,92 (0,27-4,20)
    FT4 minus 10%
    FT3 66%
    przeciwciała są, diagnoza: Hashimoto.
    Euthyrox 12,5 --> 25--> 37,5

    koniec marca 2014 (na E 37,5)
    TSH 2,31 (normy jw.)
    FT4 4,69%
    FT3 60%

    lipiec 2014
    TSH 4,40 (normy jw.)
    FT4 minus 15%
    FT3 46%
    Euthyrox 50--> 75
    Wcześniej szczupła, bez objawów niedoczynności. Teraz zaczyna trochę przybierać na wadze, pojawia się cellulit na nogach

    początek września 2014
    TSH 0,08 (normy jw.)
    FT4 54%
    FT3 nie było robione

    koniec września, po 3 tygodniach, 2014
    TSH 0,10 (normy jw.)
    FT4 16%
    FT3 57%
    dalsze zwiększanie dawki E

    czerwiec 2015
    TSH 1,15 (normy jw.)
    FT4 25%
    FT3 45%
    Euthyrox 100, dawka nie była już zwiększana

    paźdzernik 2016 na E100
    TSH 0,41 (normy jw.)
    FT4 32%
    FT3 34%

    i lipiec 2017 na E100
    TSH 0,027 (norma 0,510-5,01)
    FT4 121%
    FT3 45%

    Czyli jak widać problem z konwersją jest, FT3 pomimo zwiększenia dawek E do 100 jednostek ciągle spada. Córka ma niski poziom ferrytyny (17% normy) przy znośnej hemglobinie (13,8). B12 na poziomie 25% normy. D3 nie oznaczałam ponieważ za ostatnie badania dwójki dzieci zapłaciłam 450 zł. Plus 200 zł wizyta za jedno. Podaję jej od kilku tyg Devikap_+K2.

    Lekarz zaproponował przejście na Novo 75 LUB Letrox 100/75 (5/2 dni w tygodniu). Decyzję pozostawił mnie, choć więcej mówiliśmy o przejściu na Novo. Od trzech dni przechodzimy więc na Novo, dawkowanie jest takie: Euthyrox 75 szt 1 + 1/4 Novo 75.












  • 21.07.17, 15:19
    Przychodzą mi do głowy w tej sytuacji dwa rozwiązania:
    1/ zostawić ją na jakiś czas na tych lekach, na kt jest czyli E75+ 1/4 Novo75 i nie przechodzić docelowo na Novo75
    2/ wycofać się z Novo już teraz i przejść na Letrox zamiast Euthyroxu - tylko jak to zrobić żeby nie namieszać
    Bardzo proszę o radę jak to zrobić żeby było dobrze.

    Rozumiem, że konwersję mogę poprawić poprzez:
    - podawanie D3+K2
    - podniesienie ferrytyny i B12 (burak, B complex)
    - podawanie selenu (Cefeasel 100 lub 2 orzechy brazylijskie do 2 h po tyroksynie)
    - podawanie cynku i magnezu (magnez ma w tej chwili na poziomie 62% normy ale jest dość nerwowa)
    - poprawa metabolizmu dietą szybkiej przemiany (nie wiem, jak długo wytrzyma)
    - ew. propozycje od flanelki.
    Czy coś jeszcze mogę dla niej zrobić?

    BARDZO dziękuję


  • 21.07.17, 16:52
    Zbadać czy dziecko nie ma insulinooporności, tzn wykonać krzywa insulinowa i glukozowa. Nie czytałam by ktoś na forum miał dziecko leczone t3. Byłabym ostrożna tak jak pisze muktprega i skonsultowała się jeszcze z innym endo, sprawdziła insulinę i prace nadnerczy.
  • 21.07.17, 20:19
    chociaż dobrze, z e zaczęłaś od 1/4
    Zawsze jest lepiej wprowadzać jakiekolwiek zmiany PO uspokojeniu organzimu rzutem, ale skoro już zaczęłaś eksperyment z T3 łącznie czwarty dzień, to teraz z kalkulatorem w ręku trezba obliczyć obliczyć całkowite T4 z obu syntetycznych hormonów:
    Euthyrox 75 = T4-75
    1/4 z Novothyral 75 = T4-18,75 oraz T3-3,75
    co razem T4 w sumie z obu daje wynik T4=93,75 czyli obniżyłaś tak naprawdę T4 zaledwie o 6,25 oczek w dół.
    No nie wiem w sumie Ty podejmujesz decyzję, ja osobiście wybierałabym pomiędzy pn 1 i 2.
  • 21.07.17, 21:06
    Hmmm tylko nie wiem, co będzie w tej chwili dla niej bezpieczniejsze... żeby nie huśtać tymi hormonami. Myślę, żeby podać jej od jutra sam Euthyrox 75 + 3/4 z Euthyrox 25, co da 93,75 jedn. Tym samym odstawię tą ćwiartkę Novo po 4 dniach.
    Tylko kiedy mogę w takiej sytuacji zacząć zamianę E na Letrox? Czekać na uspokojenie?
    Dziękuję
  • 22.07.17, 06:08
    Poczekaj z Novo, nie dawaj córce teraz. Zrób krzywą jak radzą koleżanki, pilnuj diety. Koniecznie zbadaj ferrytynę - młode dziewczyny mogą jej mieć za mało. Wtedy konwersja jest kiepska no i można tyć.

    Mój syn bierze tylko Euthyrox, ma prawie 12 lat. Ma ładną konwersję. Dużo je, jest silny, lubi sport, jest szczupły. Nie je cukru niemal od urodzenia. Połowę dawki Euthyroxu daję mu na noc, a połowę rano standardowo.
  • 26.07.17, 11:12
    Dziewczyny mają rację z krzywą glukozową. Koniecznie trzeba badać równolegle także insulinę. Laura.phys sugerowała mi insulinooporność i jakoś mi to nie pasowała, ale miała rację. Wyniki glukozy i insuliny na czczo wyszły mi bardzo ładne, ale po 1h i 2 h już nie. Dodatkowo ostatnio się dowiedziałam, że wysoka insulina blokuje konwersję t4 w t3.

    Może już czytałaś w wątku mojej córki, że zdecydowałam się na leczenie jej suplementami zleconymi przez białoruską lekarkę z Gdyni. Córce poprawiło się już po wprowadzeniu pierwszego suplementu, który kupiłam jej jeszcze przed wizytą, a po rozmowie z koleżanką, która mi ją poleciła, niektóre objawy przeszły, wyniki się poprawiły. Potem wizyta i program suplementacyjny za ponad łącznie 1000 zł na 2 miesiące.
    Niestety, moja córka trochę słabo współpracuje (nie smakują jej te suple uncertain) i choć program dostała na 2 miesiące, to jeszcze sporo jej zostało, a nie zamierzam jej badać ponownie dopóki wszystkiego nie zje. Efekty jednak są, chociażby takie jak wreszcie spokojnie śpi i cykl wydłużył jej się z 22 dni na 28. Suplementy to wysokiej jakości białko, potrzebne kwasy tłuszczowe, lecytyna, wszystko dobrze wchłanialne, ma to na celu nakarmienie tarczycy, bo "jest głodna", ja to pani dr powiedziała.

    Zdaję sobie sprawę, że pełen obraz będziemy miały dopiero w momencie, gdy leczenie się skończy i minie kilka miesięcy, a może i rok obserwacji, więc nie będę cię przekonywać, że warto. Mam na potwierdzenie tylko relację znajomej, o której też w tym wątku pisałam i to, co widzę póki co u mojej córki.

    Zrób jak uważasz, ale jeśli możesz sobie na to pozwolić finansowo, rozważ ten pomysł. Ja sama też się zdecydowałam spróbować tego leczenia i też nie będzie tanio, ale wydaje mi się, że ma to sens. Ona sporo mówi o tym, że przyczyna choroby autoimmunologicznej jest w jelitach, w układzie immunologicznym, który w 80% znajduje się właśnie tam. Twierdzi, że można proces autoimmunologiczny zatrzymać, ma na to pomysły.

    Nie chcę tu nikomu robić reklamy. Kontakt do tej lekarki jest także w wątku mojej córki. Umieściłam go, bo ktoś zapytał.
    forum.gazeta.pl/forum/w,94641,163153219,163153219,15_latka_i_coraz_nizsze_ft4.html?s=2&so=2


    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 26.07.17, 11:35
    Jakbyś chciała się odezwać prywatnie, to pisz do mnie na adres gazetowy.

    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 26.07.17, 12:52
    Zapomniałam jeszcze dopisać, że sama biorę novothyral. W moich suplementach niektóre mają poprawić konwersję. A na wysoką insulinę oczywiście dieta z niskim IG (do 35). Tu jest taka m/w tabela, jaką ona mi dała, bo często pisząc o niskim indeksie ktoś ma na myśli także średni:
    www.glukoza.pl/index.php/indeks-glikemiczny-tabele

    Twojej córce to powinno pomóc, nawet jeśli nie ma isnulinooporności, to choćby na problem z tyciem. Mi osobiście powiedziała, że raz w tygodniu mogę sobie zjeść coś z IG średnim.


    --
    inteligentny-projekt.pl

    kazdystudent.pl
  • 22.07.17, 08:46
    No to chyba będzie najlepsze posunięcie, Letrox od Euthyrox różni się tylko wypełniaczami a podstawa jest ta sama - lewotyroksyna czyli hormon T4, więc jeśli chodzi o taką zamianę zachowując ten sam poziom T4 to chyba nie powinno być problemu smile nawet w tym czasie jaki przechodzi.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.