Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretacje wyników

24.07.17, 10:58
Bardzo proszę o interpretację wyników, które oficjalnie mieszczą się w normie, ale objawy mówią co innego:

Dokuczają mi: zaparcia, trądzik (nasilony w okolicach brody), sucha skóra, łamliwe paznokcie i przede wszystkim ogromy problem z porannym wybudzaniem ze snu.

Mam 32 lata. Zdiagnozowana niedoczynność tarczycy w 2013 r. Obecnie przyjmuję Eutyrox 75.

Dzisiejsze wyniki:

TSH 3,14 (0,27-4,20)
FT3 4,35 (3,1-6,8)
FT4 18,94 (12,0-22,0)

Proszę o poradę, bo lekarz mówi tylko, że wyniki w normie...
Edytor zaawansowany
  • 24.07.17, 11:26
    Zapomniałam dodać, że antyTPO badane tylko w 2013 r. i wynosiło wtedy 37 przy normie do 34.
  • 26.07.17, 09:20
    TSH powyżej 2 jest polecana dalsza diagnostyka tarczycy - USG ono dużo wniesie.
    Natomiast same wyniki ht nie są takie złe, choć T3 zbyt nisko w proporcji do poziomu Ft4:
    FT4 69.40% [ wynik 18.94, norma (12 - 22)]

    FT3 33.78% [ wynik 4.35, norma (3.1 - 6.8)]
    biorąc jednak pod uwagę całość czyli objawy, zbyt wysoki TSH, anty TPO jednak ponad normę (jak amplituda, raz się pojawia raz zanika) namawiałabym do USG tarczycy i przy okazji ważne parametry z badania krwi - ferrytyna, B12, D3
  • 27.07.17, 19:48
    Dziękuję bardzo. Wynik USG tarczycy z 2013 r.: Tarczyca jednorodna echopgenicznie PP 40x17x10 ciesn -2mm PL - 41x16x11 mm bez zmian ogniskowych litych i torbieli, węzły chłonne szyi niepowiększone. Z krwi robiłam tylko badanie z rozmazem, wyszły podwyższone: LIMFOCYTY 46% (norma 20-45) i BAZOFILE 1,1% (0,0-1,0), a obniżone neutrofile 41,7% (45-70).
  • 29.07.17, 01:28
    objętość całej tarczycy: 7.008 ml

    dla dorosłej kobiety norma to 13-18 ml z niewielkimi odstępstwami:
    i.imgur.com/kNMtJY5.png

    więc jednak coś jest na rzeczy, osobiście powtórzyłabym USG, minęły 4 lata smile żeby zobaczyć jak obecnie wygląda oraz te badania wyzej.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.