Dodaj do ulubionych

ustalenie dawki eutyrox - dylemat

04.08.17, 09:50
26.06 miałam wyciętą tarczycę - pozostawiono połowę prawego płata, który miał wymiary
2,4x 2,6 x 5,9. W tym tygodniu miałam miałam 2 wizyty u endo, jedna prywatnie a druga w ramach NFZ. Wynik po operacji TSH 3,130 norma 0,270-4,200 (przed operacją TSH było na poziomie 0,708 norma 0,270-4,200), wapń zjonizowany. 1,77 norma 1,15-1,33, wapń całk. 2,22 norma 2,15-2,50, parathormon 41,5. Takie miałam zlecone wyniki, teraz mam zrobić dodatkowo Ft3 i 4. Endo z NFZ wizytę zakończył w 5 min. stwierdzając, że wynik mieści się jeszcze w normach zatem mogę nie brać hormonów lub jeśli chcę mogę brać dawkę eutyrox 25. Endo prywatny wizyta z badaniem ponad godzinę smile stwierdził, że przy opcji 1/2 płata prawego należy zacząć przyjmować eutyrox 75 ale pół dawki czyli 37,5. Teraz mam dylemat którą dawkę brać bo osobiście skłaniam się do 25 ale moja "przygoda " z tarczycą zaczęła się stosunkowo niedawno i nie jestem biegła w temacie
Edytor zaawansowany
  • 08.08.17, 10:57
    wykup obie recepety. Zacznij od mniejszej. Jeszcze będzie czas na zwiększenie. Łatwiej jest podnosić dawkę (czuć rożnicę z dnia na dzień) niż z niej schodzić (różnicę czuć po tygodniu dopiero.)

    BTW badają ci hormony przytarczyc, żeby sprawdzić czy ich nie wycieli - z tego właśnie powodu nigdy nie poszłabym pod nóż zpowodu niezłośliwych guzów.
  • 09.08.17, 08:30
    Myślę, że gdyby Cię uciskał w przełyku i chodziłabyś z ciągłym uczuciem, że masz coś nieprzełkniętego w gardle - co osobiście doprowadzało mnie do szału, pewnie zmieniłabyś zdanie smile Ja akurat byłam z tych, co lekarzy omijałam szerokim łukiem, moje wizyty sprowadzały się do lekarza rodzinnego głównie z bilansem dzieci.
  • 25.08.17, 08:13
    dawkowanie...wracając do tematu zrobiłam wczoraj prywatnie badanie TSH (komplet badań robię w połowie września bo wtedy mam wizytę u endo). Przed braniem Eutyrox TSH było na poziomie 3,130 norma 0,270-4,200. Zaczęłam od mniejszej dawki czyli 25, endo prywatna przepisała 37,5. Wczorajszy wynik TSH 2,6 czyli coś tam spadło ale szału nie ma. Samopoczucie jest chyba ok, waga jak przed operacją. Zastanawiam się czy podnieść jednak dawkę do 37,5 ?
  • 01.09.17, 15:45
    skoro ok to czemu chcesz podnieść?
  • 02.09.17, 07:44
    Bo endo chciała aby wynik TSH był poniżej 2, nie znam się jeszcze do końca w tematach tarczycy, dla mnie wszystko jest nowością, nigdy nie miałam z nią do czynienia. W zeszłym roku po ataku tezyczki w najgorszym wydaniu robiłam wyniki szukając przyczyny ataku i tak przez przypadek odkryłam guzy tarczycy. Dotychczas moje wizyty u lekarzy dot. Głównie bilansu dzieci...
  • 09.09.17, 19:23
    Badaj zawsze całą trójke tarczycową TSH ft3 i ft4 i na podstawie tych trzech parametów oraz swojego samopoczucia dobieraj dawkę. Cwierć płata tarczycy nie jest w stanie sprostać zapotrzebowaniu całego organizmu więc suplementacja hormonu wydaje się być koniecznością. Dawkę dobieramy wprowadzając dawkę początkową 25 ( na poczatku można podzielić tabelkę na pól ) 4 tygodnie później robimy badanie trójki i w razie konieczności dawkę podnościmy np. do 37,5 i ponownie za 4 tygodnie badania trójki aż osiągniesz zadawalający wynik ( TSH ok 1, wolne hormony powyżej 50% tak około oczywiście) monitoruj też swoje samopoczucie, będziesz wiedzieć na jakich poziomach czujesz się najlepiej.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.