Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w interpretacji wynikow

05.08.17, 20:39
Proszę o pomoc...mam sporo objawów niedoczynnosci. Wyniki
TSH 2,7 ( 0,5-4,8)
FT3 5,9 (3,5-6,5) 80%
FT4 15,6 (0,55-4,78) 36%
ATPO 30 (0-50)
3 miesiące temu TSH 3,teraz niższe ale samopoczucie wcale nie lepsze.rok temu mial usunięte pół tarczycy z powodu nie złośliwego guza. Nie mam żadnej suplementacji bo TSH w normie...ale zdrowie w normie nie niestetysad


--
Bianka 24.02.2006
Agatka 18.09.200
Jurek
Natalua
Edytor zaawansowany
  • 08.08.17, 10:53
    a ferrytyna jaka? bo tarczyca jest niska, ale nie na tyle, żeby objawy były aż tak uporczywe. Można poprosić endo o receptę, ale zakladam, że lepiej nie będzie od samej tyroksyny.
  • 08.08.17, 13:02
    Ferrytuna niska -40 ale w normie.w sumie reszta wyników w normie, ale przy dolnej granicy- żelazo , b12, wapń. W sumie pogranicze anemii ale jeszcze w normie wiec nie mogę liczyć na pomoc.d3 -90....co z tym robić? sad

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • 16.08.17, 16:08
    Poprosze o interpretację wyników badań fT4 1,35ng/dl fT3 3,10 pg/ml anty-TPO 8,63IU/ml TSH 3 gen. 3,73 uIU/ml. Dodam że mam 23 lata, w przeciągu ostatnich miesięcy zauważyłam u siebie takie objawy jak ciągłe zmęczenie, problemy ze skórą, ciągła zmienność nastrojów, przytyłam ok. 10 kg.
  • 16.08.17, 21:39
    wyniki tarczycy masz zle . wysokie tsh i duza roznica miedzy poziomami hormonow, powinnas sie zglosic do endokrynologa z lista objawow i wynikami b12 d25oh oraz ferrytyny.
  • 29.08.17, 22:44
    Od 3 tygo d ni biorę tyroksyne najpierw 50 mg a id tygodnia 75. Nie czuje niestety żadnej roznicy sad

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • 30.08.17, 08:51
    Nie wprowadza się tak hormonu. Powinnaś zacząć od małej dawki i po 4 tygodniach wykonać badania a następnie biorąc pod uwagę wyniki całek trójki zmodyfikować dawkę. Teraz jesteś w sytuacji gdzie szybko wprowadziłashormon i nie wiesz jakie masz poziomy ft4 ft3 i tsh.
  • 30.08.17, 09:01
    Poza tym jesli miałaś usunięta cześć tarczycy to obowiązkowo powinnaś sprawdzic czy teologa gospodarka wapniowa- magnezowa jest prawidłowa. Wykonać badania witd, wapnia zjonizowanego i całkowitego oraz magnezu, parathormon. Powinnaś tez poczytać o tezyczce, może znajdziesz niektóre objawy u siebie. Badanie potwierdzające tezyczke wykonuje się u neurologa, to badanie emg.
  • 30.08.17, 10:48
    Dziękuję za info...szkoda ze lekarz na to nie wpadlsad ojakiekolwiek badania ciezko doe doprosic bo po co? vit d mam 90, wapń nisko ale w granicach normy.mieszkam w uk, polecony mi pić więcej mleka i odpoczywać jesli jedtem zmęczona. Jestem zdsna na siebie

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008
  • 06.10.17, 12:01
    witam ponownie. po kilkutygodniowej suplementacji Euthyroem i witaminami itp wyniki sa inne. TSH spadlo do 0.62 wiec chyba super.. FT3 mam na pozomie 35% a FT4 64. Samopoczucie lepsze, choc do ideau daleko. Moz ktos podpowie czy teraz te wyniki sa juz ok czy jeszcze powinnam cos dzialac? Z gory dziekuje!

    --
    Bianka 24.02.2006
    Agatka 18.09.2008

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.