Dodaj do ulubionych

nadczynność

31.08.17, 22:26
Witam
10 lat temu przez 9 miesięcy leczyłam sie nadczynność tarczycy. Pozniej miałam spokój. Rok temu zrobiłam badania (TSH 3,07 [0,27-4,2] - chyba za dużo?). Od dłuższego czasu leciały mi włosy więc brałam rózne supementy w tym vitapil( z jodem) i nie było rzadnej poprawy, inne objawy jak np. zmeczenie bagatelizowałam (stresy, zima). Aż wkońcu zrobiłam badania TSH wynik 0,005 norma( 0,35-4,94), FT4 79.49% [ wynik 1.32, norma (0.7 - 1.48)], FT3 96.50% [ wynik 3.64, norma (1.71 - 3.71)]
Jednak mam objawy i nadczynnośći i niedoczynnośći (jest mi zimno nie chudne)
Z testu z tej strony wyszła mi niedoczynność -34 punty sad
Niestety do endrokrynologa są długie terminy Więc zaczęłam brać Metizol 1 tab x 3razy dziennie tak przepisał mi lelarz POZ.
Czy to jest typowa nadczynność, czy w złym momęcie zrobiłą badanie ( laboratorium sie pomyliło) Czy można zaleczyć (wyleczyć ) nadczynność? A może to coś innego?
Edytor zaawansowany
  • 01.09.17, 11:42
    Witaj,
    pewnie masz nadczynność po vitapilu z jodem . Ja własnie wpadłam w nadczynność po jodzie sad
  • 01.09.17, 14:28
    To mnie zmartwiłaś (nie wiedziałam ze od nadmiaru jodu może się to stać) To znaczy że wcześniej nie wiadomo na co byłam chora. Skoro brałam vitapil na wypadanie włosów z pól roku z przerwą a tam jest Jod (jodek potasu) 150 µg (100%).
    To w zasadzie nie wiem czy dobrze robię biorąc lek na nadczynność?? Pobiorę miesiąc zrobię badania krwi i usg i zobaczę.
    Madziara1208 i udało ci się to unormować (wyleczyć)?
  • 01.09.17, 14:59
    Endo która zleciła to jod olała sprawę i umówiła ze to nie od jodu mam nadczynnośc , natomiast kolejni lekarze w tym endo potwierdzają że to jod narobił mi taki bałagan . Kazali czekać do listopada . Wtedy mamy sprawdzić czy hormony wrócą do normy . Póki co pozostaje mi czekać .... i być dobrej myśli ...
  • 07.09.17, 22:08
    Dziś miłam l usg:
    płaty tarczycy o niskiej niejednorodnej echostrukturze - zapalenie.
    Wymiary płatów po ok. 48x20x18mm. Cieśń o grubości 6mm

    Nie zmierzyli dokładnie obu płatówsad Przy założeniu że są takie same to za pomocą kalkulatora wychodzi:
    wymiary i objętość prawego płata: 48 mm x 20 mm x 18 mm → 8.64 ml
    wymiary i objętość lewego płata: 48 mm x 20 mm x 18 mm → 8.64 ml
    objętość całej tarczycy: 17.28 ml.
    Czyli trochę za mała?
    JAkiego zapaenia mogę się spodziewać? Hahimoto albo choroba Graves-Basedova?sad
    CZy jak zrobie Anty TPO to wyklucze jedo a potwierdze Hahimoto? Zauważyłam że Trab nie robią woim laboatorium
  • 08.09.17, 19:56
    Witaj, myślę że nie ma co gdybać i trzeba udać się do dobrego endokrynologa, mojej siostrze pomogła dr Anna Jodłowska. Problemy z tarczycą pojawiły się gdy była w ciąży, a tego na prawdę nie można zaniedbywać, może to wpływać na dziecko i ważny jest dobór odpowiedniej dawki eutyroxu i systematyczne kontrolowanie pracy tarczycy.
  • 25.09.17, 19:09
    A są tu osoby z hashmoto które zaczeło się w fazie ndzczynnośći?
    JAk pisałam TSH miałam 0,005.
    W usg zaplenie
    Anty-Tg 580 [0-115]
    Anty-TPO 58,8 [0-35]
    trab <0,8 (<1,22 nieobecne)
    Teraz niedług ponownie idę na badania.
    Czy to musi przejść w niedocynność zawsze?
  • 27.09.17, 07:43
    Nie wiem dokładnie, ale moja siostra mała na przykład tak, że dawka euthyroxu była za duża i spowodowała nadczynność wywołaną farmakologicznie, być może w drugą stronę też tak jest. Powodzenie w leczeniu.
  • 27.09.17, 20:17
    niedoczynnosc jest raczej nie do unikniecia, bo tarczyca jest niszczona procesem zapalnym.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.