Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc/ kobieta 42 lata

27.09.17, 16:17
wczoraj odebralam wyniki badan tarczycy.
TSH 3,120
FT4 1,35
anty TPO 14,88.
Ostatni raz robilam TSH cztery lata temu. Wynik wynosil 1,940. Czy ktos moze mi pomoc w interpretacji wyniku. Kompletnie sie na tym nie znam. Czy to jest niedoczynnosc?
Edytor zaawansowany
  • 29.09.17, 13:00
    Wszystko zależy od twojego samopoczucia, dla niektórych to już za dużo i niedoczynność, a dla innych jest ok.
    jeśli chcesz wiedzieć na 100% to trzebaby zrobić USG tarczycy, u kogoś kto się na tym zna.
    Ja przy wyniku 3,7, ft4 w normie, ale anty-tpo pow. 400, czułam się fatalnie i z miesiąca na miesiąc TSH rosło, przy 5 dopiero dostałam się na wizytę priv - i dostałam letrox.
    Lekarka, u której byłam - nawet jeśli TSH jest w normie lab., a objawy wskazują na niedoczynność, rozpoczyna leczenie hormonem.
    Moje kuzynki (wiek przy rozpoznaniu ok. 18 i 20kilka) , przy TSH w normie laboratoryjnej, ft3 i ft4 u jednej w normie, u drugiej samo ft3 poniżej normy, braku p/ał, słabych objawach niedoczynności u jednej - głównie zmęczenie, wypadanie włosów, nadwaga - po USG (wskazującym na Hashimoto) obie (druga nie skarżyła się na nic) dostały hormon.
    Biorą od lat i czują się dobrze. Musiały z czasem zwiększać dawkę, bo tarczycę niszczyło i jedna już prawie nie ma jej.

    Jeśli czujesz się dobrze, a badanie robiłaś kontrolnie - to dla własnego spokoju można za 2-3 mce powtórzyć pakiet, dodaj ft3.Nie podałaś normy anty-tpo dla twojego lab. Są różne w labach.

    Jeśli jednak czujesz objawy niedoczynności -lepiej sprawdzić sobie u endo na USG jak wygląda tarczyca i czy warto spróbować z hormonem. Jeśli planujesz jeszcze ciążę, to trzeba sprawdzić.
  • 03.10.17, 10:26
    Bardzo, bardzo Ci dziekuje za tak obszerna odpowiedz. Faktycznie, nie uscislilam norm laboratoryjnych. Poza tym , powtorzylam badanie w innym laboratorium/podobno w tym pierwszym wychodza cuda u pacjentow, o czym nie wiedzialam, a powiedzialo mi to potem pare osob.
    Wyniki z drugiego badania (dzien pozniej}
    TSH 1,847 norma 0,35 do 5,5
    Ft3 2,74 norma 2,3 do 4,2
    Ft4 1,22 norma 0,89 do 1,76
    Anty TG ponizej15 norma 0 do 40
    Anty TPO 37,9 norma 28 do 60.
    Pierwsze badanie( dzien wczesniej}
    TSH 3,120 norma 0,270 do 4,200
    Ft4 1,35 0,93 do1,71
    anty TPO 14,88 norma 0,00 do34,00
    Reszta badan/ zbadalam doslownie WSZYSTKO/ cholesterole, morfologie, mocznik, kreatynina, watroba, trzustka, jonogram zelazo, glukoza itd.wrecz modelowe. Czy jest sie czym martwic? Czytalam, ze przeciwcial u zdrowej osoby nie powinno byc w ogole, wiec bardzo mnie to zdolowalo. A jeszcze z mezem myslimy o kolejnym dziecku. Moglayts to jeszcze raz zinterpretowac-bede stukrotnie wdzieczna. Czy usg rozwieje watpliwosci co do tego czy mam niedoczynnosc?
  • 03.10.17, 18:42
    Przy takich wynikach lekarz raczej nic ci nie zaleci, nie wiem czy dostaniesz skierowanie na NFZ, żeby zrobić dla samej siebie USG, można trochę pomarudzić o staraniach, że chcesz się upewnić itp., powtórzyć badania pod kątem tarczycy jeszcze raz za miesiąc, a potem warto kontrolować w trakcie ciąży.
    Z tym błędem w labie to tak do końca nie wiadomo, ja w odstępie miesiąca TSH z 1,7 miałam skok np. na 3,7, a zarówno ft3 i ft4 miałam coś na poziomie 35-38 %. Nie chcę cię straszyć, po prostu to TSH też potrafi sobie skakać.
    RAz do roku lekarz POZ moze zlecić TSH ft3 i ft4 w ramach NFZ = bezpłatnie.
    Dla pocieszenia/uspokojenia - moje anty-tpo w tej chwili to 699 przy normie lab. 0 - 5,6 smile
    Są dziewczyny, które mają w tysiącach. Także głowa do górysmile
    Także jeśli masz jakieś obawy to USG plus powtórka za jakiś miesiąc w tym drugim (rzetelnym) labie może?
  • 03.10.17, 18:46
    no i wg kalkulatora - jeśli dobrze przeliczone
    FT4 37.93% [ wynik 1.22, norma (0.89 - 1.76)]

    FT3 23.16% [ wynik 2.74, norma (2.3 - 4.2)]

    szału nie ma, szczególnie to ft3 niziutkie jakieś - a w ciąży zapotrzebowanie się zwiększa, tu najlepiej jakaś mama z niedoczynnością by ci doradziła
  • 03.10.17, 18:48
    i jeszcze żelazo tylko ? czy ferrytynę badałaś? to drugie jest tak naprawdę miarodajne
    jak się najem coś z dużą ilością żelaza to mam piękny wynik czasem mimo anemii, a ferrytyna leży na dolnej granicy
    i muszę uzupełniać z kwasem foliowym
  • 04.10.17, 10:20
    Pieknie Ci dziekuje za te wszystkie( BARDZO pomocne), dla mnie informacje. Nie badalam ferrytyny- jutro pojde zbadac plus poziom witD3, choc ja suplementuje okragly rok z wit K2. Dodatkowo zapisalam sie prywatnie do endokrynologa z jednoczesnym usg tarczycy. Slyszlam opinie ( od pewnego lekarza), ze u alergikow ( a jestem oropnym), przeciwciala beda wystepowac tak czy siak ze wzgl.na uposledzony uklad immunologiczny w ogole.Jeszcze raz dziekuje za Twoja pomoc- nieco rozjasnilas mi temat☺. Martwi mnie tylko to, ze ja mam cztery kuzyki i WSZYSTKIE maja niedoczynnosc lub Hashioto, i tylko ja sie jakos przez te lata trzymalam😒. Niespecjalnie mi to rokuje, wiem😒. Btw, jeszcze raz stukrotne dzieki!
  • 04.10.17, 11:27
    no u mnie też rodzinnie - kuzynki, ciotki i wujkowie
    jak masz w rodzinie to tym bardziej warto się zbadaćsmile u mnie to dopiero w wieku 40 lat zdiagnozowano
    i tez alergik dopiero się zrobił ze mnie w tym wieku
    3mam kciuki za starania smile

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.